Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • waccamár

    senior tag

    A fordítás témához reflektálnék még. Szerintem igenis alap dolognak kellene lennie, hogy már a 6-7 évesek is beszéljenek angolul. Az, hogy a mostani 40+ korosztály nem beszél angolul, azon már nem lehet segíteni (önszorgalomból tanulhatna, de most az intézményes körülményekre gondolok), de igenis mindent meg kellene tenni, hogy a fiatal generációnak alap készség legyen az angoltudás.

    Éltem egy ideig Hollandiában, beszélgettem 11-12 évesekkel, és mindenféle feszengés nélkül beszéltek angolul. Nem profin, nem arról van szó, de nem ijedtek meg, hogy angolul kell beszélni, normális társalgást lehetett velük folytatni. És ez igaz volt mindenkire, a bolti eladóktól kezdve az utcán mászkáló emberekig. Hollandul egy szót sem tudtam, de bárhova mentem, bármit csináltam, bárkit kérdeztem, mindenki tudott angolul. Ez hatalmas előny egy országnak.

    Ráadásul Hollandiában (mint több nyugati országban is) nincsenek ám a filmek és a sorozatok szinkronizálva. Angolul megy, feliratozva. Teljesen értelmetlenül néztek, amikor elmondtam, hogy nálunk minden szinkronizált.

    Arról nem is beszélve, hogy ha nem tudsz angolul, akkor kb. az internet, és a világon fellelhető információ 99%-tól elzárod magad.
    Olvashatod a magyar hírportálokat, ahol politikai hírekből azokat jelentetik meg, és olyan fordításban, ami az adott kézben lévő portálnak megfelelő, ha pedig tech híreket akarsz olvasni, akkor tizedannyi (sőt) forrásod van több napos vagy hetes késéssel...

    Természetesen azt is megértem, hogy ha valaki nem tanult angolul, vagy nem használta, stb... És megértem, hogy örülne neki, hogy ha érti a játékot. El sem tudom képzelni, hogy úgy játsszak, hogy nem tudom hogy mit mondanak a karakterek :S

    De szerencsére az angol egy elég egyszerű nyelv, milliónyi ingyenes anyagot találsz a neten, amivel otthon, szabadidődben elkezdhetsz tanulni. Pénzt nem, csak időt kell rászánni. Akár 40-50 évesen is. Ha csak heti 1 órát tudsz angollal foglalkozni, az már éves szinten 52 óra tanulás.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák