Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • negyven2

    veterán

    Sea of Thieves Goes Multi-Plat: PS5 and Xbox Series X/S Tested!

    Röviden: ismét egy olyan MS exclusive játék, ami nem csak jobban néz ki, de jobban is fut PS5-ön, mint a "világ legerősebb konzolján"!

    Persze ez esetben is jöhetnék - és jövök is- azzal, hogy megmagyarázzam a rossz bizonyítványt. Például, hogy ez a világ legerősebb konzolja kifejezés, kb. addig volt a marketing része amíg meg nem jelentek az első infók a PS5-ről, mert utána a legerősebb Xbox konzolra változott ez. Ami részben igaz is volt, hiszen amíg nem volt hivatalos PS5 infó, addig hivatalosan még bejelentve se volt hardverileg erősebb konzol. De nem ez a lényeg, ezért is off ez a része.

    Ugye ott volt a Pentiment esete, ahol a PS5-ön 120 fps-el ment a játék miközben Series X-en, csak 60-al. Igaz ez nem az a játék, ahol ez számít, de bizonyos köröknek mégis sokat. Persze ennek az oka főleg az volt, hogy újabb build volt PS5 alatt, amit aztán később a X változat is megkapott (és az új mérések szerint sokkal jobban is tartja a 120 fps körüli értéket, mint a PS5).

    Ott volt a HiFi Rush esete, ahol az árnyékok minősége sokkal jobb PS-en mint, Xbox-on... ez is igaz, de azért hozzá kell tenni (és a df is megjegyezte az apró betűs részben), hogy a PS5-ön lévő árnyékok még egy RTX 4090-es VGA-val rendelkező PC esetében is jobbak. Tehát akkor a PS5 GPU-ja erősebb mint egy 4090-es kártya? Vagy csak simán megont az van, hogy alapvetően egy új build-re, épül és amit aztán be lehet építeni a meglévő platformok build-jébe is... már ennyire fontos ez!

    És ugyan itt van most a SoT, ahol ismét jobban néz ki és jobban a fut a PS5-ös változat, mint az Xbox Series X-es, igaz ismét minimális a különbség, és ismét megegyezik az apró betűs részben, hogy mi lehet ennek az oka, de aztán mintha ezt a videó, cikk későbbi részében mintha elfelejtenék. Konkrétan SoT esetében én pl. tudom, hogy a PS5-ös build egy sokkal frissebb build-re épül, mint ami a publikus Xbox/PC build-ben elérhető (ez majd S12-vel jön majd a többi platformra is). Azt is tudni lehet, hogy a PS5-ös build-et a Lucid Games, és nem közvetlenül a Rare. De itt is megvan az, mint a többi port esetén is, hogy a PS5-ös build-et, utólag, külön csinálták.

    Vagyis simán lehet, hogy a különbségek főleg azért lehetnek, mert ezek olyan apróbb dolgok, amiket a portolás alatt építettek be, de nem jelenti azt, hogy ezt ne tudná ugyan így az Xbox verzió. Csak ott már kint van több mint 3 éve, és így ezek nem annyira lényegesek mint pl. a picivel jobb minőségű árnyékok (ami esetében pl. a One X-es kiadás is jobb mint a Series X-es).

    Az meg, hogy jobban tartja a 60fps-t a PS5-ös kiadás, annak nagyon egyszerű oka van (el is hangzik). Ez pedig networking rész a játéknak. Részben azért mert az Xbox-os kiadás az full multiplatform, tehát te ha úgy állítod be, akkor nem csak Xbox Series X|S-es, de akár FAT One-os, vagy low/ultra High PC-s játékossal is lehetsz egy lobby-ban, míg a PS5-ös beta alatt, a PS5-ös játékosok, csak PS5-ös játékossokkal lehettek együtt. Amúgy az is elhangzik a videóban, hogy amikor solo-ban voltak solo lobby-ban, akkor nem volt különbség a 60fps-ben (mindenhol tartotta). Ja, és amúgy sajnos egy ideje nincs top-on a SoT networking része, és csak ígéretek vannak arra, hogy ez javulni fog).

    De, hogy lezárjam ezt a kisregényt. Ez a kritika, főleg a df videó-ról szólt, hogy bár alapvetően jól elemezték a két platform közti különbséget a videóban, de megint úgy dobták be, hogy a fogyasztóra bízza, hogy ezt miként értelmezi.

    És ezt nem csak én látom így, mert hiába van az, hogy nyers hardverben erősebb a Series X, mint a PS5, azért jópár cím esetében láttuk már azt, hogy a PS5-ös változtatta a játéknak jobban néz ki, jobban és mindezt akár magasabb felbontásban is teszi. Ahol meg a Series X az erősebb ott nincs akkora előny, mint várható lenne. Nos ezt a miért-et nem igazán akarják, akarták eddig körbe járni, még a df-nél se.

    "Fact. Bears eat beets. Bears. Beets. Battlestar Galactica."

Új hozzászólás Aktív témák