- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Tegnapi panelhez kapcsolódóan (az milyen gyártmány volt egyébként?), itt a Growatt inverter égett ki: https://www.instagram.com/reel/C4gF6hxApvP
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
valószínűleg azt írja túlpanelezték.
The little leaf arrived turned red! It's too much energy, Juninho!
ez is érdekes, DC doboz lenne?
https://www.instagram.com/instaladorzuero/reel/C4k9pxJAqoI/ez még jobb, szintén DC doboz:
https://www.instagram.com/instaladorzuero/reel/C4ppvUYgOy3/[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
Zuhannak a napelemárak, túlkínálat alakult ki a piacon - vg.hu
A világ legnagyobb napelemgyártója, a kínai Longi Green Technology Energy közel harmadával csökkenti alkalmazottai számát, mivel túlkínálat alakult ki az ágazatban.
Hogy itt milyen csődhullámok lesznek majd, szerintem pár kisebb gyártó biztosan repül majd...
Meg ha már jó hírek, ez egy hónapja jött szembe:
SolarEdge’s stock plummets 14% as quarterly sales plunge 60%[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
Jöttek kb azzal a lendülettel, valamit akkor csinálnának. Tőlem kérdezték szerintem mi a jó, hát boldog az nem voltam ettől… ez lett végül. Így talán nem torlódik fel a hó, illetve akkor se tömíti el a panel alatti részt, így le tud folyni a víz/olvadékhó. Talán…
[kép] [kép] [kép]
Hoztak kb 5 méteres bitumenes kéményszegélyt, hogy azt majd valahova felragasztják, ami megoldja a víz bejutását a cserép meg a korcolt lemez között, 26m a panelek szélessége… nem is nagyon értettem a dolgot.
Illetve javasolták pucoljam meg az alap sort, ha nincs karbantartási szerződésem: [kép] ez mondjuk jogos.[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Csak ventilálok egyet. Az egész március tök gyenge volt termelésileg, erre ma végre telibe süt a nap, hideg is van....meg áramszünet
-
ToMy_
tag
Iparági standard szerint, vagy tapasztalt kivitelezői tanács alapján milyen távolság javasolt maximum az inverter és a napelemek között?
Jelenleg van 1 stringen 14 db déli tájolású 405-ös panelem, tennék a másik stringre 8-10 db nyugati tájolásút, kinyújtandó a napi termelési időszakot.
A bökkenő, hogy a nyugati tájolású tető távolabb van az invertertől.
Egy L alakú épület, a déli tájolás az L hosszabb oldalán jobbra, a nyugati meg a rövidebb oldalán lefelé van. Az inverter a hosszabb oldal felső végén.
Kb. 50-70 métert saccoltam a kábelhosszra. Ez még beleférhet? -
cOxeR
Ármester
válasz kardkovacsi #59767 üzenetére
Így szokott ez lenni… nekem 2,2 Mwh volt tavaly, most 1,1 Mwh-nál tartok, február is rosszabb mint tavaly, a január volt meglepően jó, kb +60%…
[ Szerkesztve ]
-
HunChris
senior tag
-
addikt
laikus kérdés következik:
ilyen tető mellett van értelme a dél nyugati oldalra is tenni paneleket?
14db panel lenne, szerintem mind elférne a dél keleti oldalon is
az utcában a legtöbb házon is azon az oldalon van napelem
a tető dőlésszöge 35° a hosszanti oldalon“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
Borisz76
veterán
Korábban volt már róla szó.....hogy a fok meghatározására 2 módszer is van.
1. Az észak a 0 fok.
2. Déli irány a 0 fok.
Bár alapvető tanulmányaim folyamán én is az észak , 0 fokra emlékszem....valamiért a napelemes ágazatban ( lehet máshol is ) a déli , 0 fok terjedt el. Az okát nem tudom , annyira nem is érdekel.
Erre írtam ezt : hsz_55594Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Jolida
tag
252 az bőven Ny-DNy.
Én tennék oda paneleket, mert jobban ki lehet használni az őszi-téli délutánokat.
A D-DK-i "főtető" közepén levő kiugrás árnyékhatásával mindenképpen számolni kéne, én attól jobbra a lenti részre csak optimalizálóval raknék panelt. -
Borisz76
veterán
-
addikt
válasz Jolida #59784 üzenetére
köszönöm. és 66% pályázatos, igen
a garázs elöl van, oda tervezem az invertert meg az akkut
nem probléma, hogy a hátrafelé (dél-nyugat) néző tető az viszonylag messze van?#59780 senki68
gyenge vagyok a témából, ezért segítségül hívtam a telefonom, abból vettem a szögeket és az irányokat. szerencsére van az iPhone-nak iránytű applikációja, ami remekül mutat mindent.“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
HunChris
senior tag
válasz f4lcon #59790 üzenetére
Vagy oda teszed az összea panelt, ahol többet fog termelni. (közelebb van a teljes déli 180°-hoz) Az aksiba belemegy a többlet.
Vagy vegyesen a nyugati oldalra is, akkor laposabb lesz a görbe és éves szinten kevesebbet termelsz, de egyenletesebben fogyaszthatsz belőle. (később jobban túl lehet panelezni.) Nyáron késő délutánig fogyaszthatsz közvetlenül a napból is, nem kell 5ft-ért odaadni az áramot tele akku esetén.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Jolida #59793 üzenetére
az ott 3,5 méter széles (a tető beugrástól a sarokig, tehát a bal szélső függőleges piros vonal) amiből feltételezem, hogy 3 panel elfér, ha mind külön-külön van rögzítve ilyen lépcsőzetes módon
itt van még két kép, ami segíthet:
dél-keleti homlokzat
dél-nyugati homlokzat#59792 senki68 ne haragudj, nem látom, hogy segíteni szeretnél. rajtad kívül mindenki érti, miről van szó.
[ Szerkesztve ]
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
asdf_
veterán
válasz f4lcon #59794 üzenetére
Legyen ez inkább nyugati meg déli (hiszen 20 fokkal sem tér el attól).
És így adja magát, hogy alapesetben nem lenne érdemes két irányba rakni, mert a nyugati oldal úgy 15%-kal kevesebbet hoz majd.
Utána jönnek a kérdések. Szaldós leszel-e gyáltalán? Mekkora teljesítményre van szükség, elfér-e egy oldalon? Lesz-e akksi? Ha nem (bár akkor minek csinál napelemet az ember jelen szabályozás mellett), még akár az sem lehet eretnek gondolat, hogy az északba hajló keleti oldalra ugyanannyit rakni mint a nyugatira és azt párhuzamosítani (megfelelő inverterrrel) és akkor egy egyenletesebb, egész napot lefedő termelés van. Szóval sok itt még a kérdés.Időbelileg kb. ilyesmi egy nyári eltérés a két oldal között:
[ Szerkesztve ]
-
addikt
nem szaldós, hanem a 66%-os most februári támogatásos balhé
ezáltal akku is lesz, igenahogy néztem a nap állását, kb 15:00 után nagyon meredek szögben érné a déli oldalt a sugárzás, ezért gondoltam, hogy esetleg pár panel mehetne a nyugati oldalra, hogy a lemenő nap süsse
mivel abból az irányból semmi nincs, csak puszta (se épület, se fák) így a teraszról látom, hogy a nap eltűnik a horizonton“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Filmvilág
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Opel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest