Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kiliti

    csendes tag

    válasz DonCosta #10381 üzenetére

    Elektromos bojler saját tapasztalat (elmúlt 260 nap):
    családi ház, Hajdú 200 literes "buta" bojler (2400W), 2160 kWh / év, max 45 fokos víz, napi 164 liter fogyasztott melegvíz, 2 felnőtt + egy baba, full home-office, a melegvíz az összes víz 51,4%-a.
    Tehát 36,14 kWh / köbméter melegvíz @45 fok. Most még éjszakai áramon megy (napelem előtt).
    Anno 43 ezer forintért vettem alig használtan ezt a bojlert. Újonnan 117e körül van (a magyar). Egy hőszivattyús 200-as 430 ezer. 3,7 COP. Utóbbit nem ismerem, nem tudom mennyi karbantartást/javítást igényel. 8 év garival adja Hajdú, de gondolom ott is feltétel az 1-2 évenkénti szakszervíz. A sima bojlerben csak az anódot kell cserélgetni (2200 Ft/3-5 év), és a vízkövet kiszedni.
    Én kombi gázkazánról váltottam (sima kéményes, nem turbós, de modulált égős, bitermikus), mert meguntam, hogy ha elzárom egy pillanatra is a csapot, akkor utána pár liter hideg víz jön, majd nagyon forró, és csak utána áll be a kívánt hőfok. Azért vettem 200-ast, hogy alacsonyan tudjam tartani a víz hőfokát (kevesebb tárolási veszteség, kevesebb vízkő), és mert szeretném majd keringetni a csapokhoz a melegvizet (vezérelten). Jelenleg monitorozva van a vízhőfok a bojlerben és a kimenő cső. Így ha jön az értesítő a déluáni felfűtés végén, hogy nem lesz elég estére, akkor ráfűtök még nappali árammal, de ez ritkán kell. Télen több melegvíz kell, magasabb hőfokon, mert a bejövő víz jóval hidegebb, mint nyáron (családi ház). Így lehet emelkedik még kicsit az éves fogyi, nincs még meg a teljes év.

Új hozzászólás Aktív témák