Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Ununqatrium #9141 üzenetére

    A "stúdió" fejhallgatóknak ideális esetben az lenne a céljuk, hogy minél kiegyenlítetteben, színezetlenebbül, torzítatlanabbul adják vissza a hangot, tehát minél kevésbé legyen saját karakterük, hanem inkább amolyan "átlagosak" legyenek, hogy az átlagos zenehallgató fogyasztó "átlagos" hangrendszerén minél inkább az hallatszódjék, ami a hangmérnök szándéka volt.
    A DJ fejhallgatóknak nem feltétlenül van tipikus hangképük, a DJ-fejhallgató elsősorban a kiképzési módja miatt számít DJ-fejhallgatónak (forgatható fej, jó hangszigetelés...), ezzel együtt, zömében az úgynevezett V karakterű hang a legjellemzőbb rájuk, azaz a sávszélek (mély és magas) hangsúlyozása, tehát egyrészt "ütniük" is kell (mélysáv), másrészt informatívnak is kell lenniük (magassáv). De nem eleve, nem kötelezően ilyenek, szerintem inkább csak azt mondhatni, hogy az ilyen V karakterűek sűrűbben fordulnak elő köztük, mint a "normál" hifi célúak között.

    Mivel látom, hogy hajlamod van árnyaltabban, értelemmel közelíteni a témához, még felvetnék egy esetleg megfontolandó szempontot. Ugyebár a hifi hobbi is abból áll, hogy az ember eldönti, hogy mennyi pénze van készülékvásárlásra, megvesz valamit annyiért, szerencsés esetben a jobb minőségű-hangú típusok közül, és egy ideig boldog vele. A hosszútávú használatban azonban egyre inkább a készülék hibáit érzékeli az ember, és egyre kevésbé tud az erényeire figyelni, ugyebár általában így vagyunk mindennel, a jót hamar megszokjuk, a rosszat egy idő után könnyebben észrevesszük. Ezért lehet fontos szempont olyan készüléket venni, amelynek a hangja elsőre esetleg nem tűnik olyan kirívóan szupernek, ellenben hosszútávon is ki tudja domborítani az erényeit. Hosszútávon is kellemes készülékeket az általad meghatározott 10ezer körüli ársávban még igencsak megszorításokkal lehet kapni, ellenben a 18-20ezer környéki ársávtól kezdődően már kezd szélesedni a választék, javulni a hosszútávú együttélési arány. Tehát ha van kedved, gondolkodj el azon, hogy esetleg tudnál többet is költeni fejhallgatóra, ha úgy éreznéd hogy megéri, ezzel persze nem akarom azt mondani, hogy a 10ezer eleve elvetendő szint lenne - az ajánlott DT235-re szoktam azt mondani, hogy ott kezdődik a zenehallgatásra is alkalmas fejhallgatók szintje. Azt írod, hogy elég kevert a zenei ízlésed, ehhez megjegyzem, hogy egy jól kiválasztott hangberendezés, jelen esetben fejhallgató segíthet ezt megváltoztatni, az ízlést letisztítani, illetve egyáltalán kialakítani. A jó hangberendezés hajlamos elősegíteni a zenei ízlés formálását. Vagyis, ha csak az általad felsorolt műfajokat nézzük, akkor lehetséges, hogy a jobb hangminőségű tapasztalatszerzés eltolná az ízlésed arányait a jobbfajta hard rock-ok felé (később netán jazz, népzene, "komolyzene" felé is), és esetleg leválasztaná rólad a hip-hop, rap, dance, house típusú műfajokat. Ilyen irányú tanácsot nem kértél, de úgy látom, hogy érdeklődő vagy, és talán nem veszed bizalmaskodásnak vagy "fellengzősségnek" vagy agressziónak.

Új hozzászólás Aktív témák