Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FrigoCoder

    csendes tag

    válasz #71562240 #7563 üzenetére

    > az analóg hangrögzítés és -tárolás során konkrétan a hanghullámot képezzük le és tároljuk, a digitális hangrögzítésben pedig csak az eszmei, leképezett hanghullám "koordinátáit" megadó mintavételi pontokat rögzítjük és tároljuk, és ezekből a (sűrűbben vagy ritkábban mintavételezett) "koordinátákból" próbáljuk utána a leképezett, eszmei (tehát nem az eredeti, valóságos) hanghullámot visszaszintetizálni

    1) Analóg eszközök sem magát az absztrakt hanghullámot tárolják le, hanem ugyanúgy csak egy leképezését. Azok sem veszteség nélkül tárolják le a hangot, bizony ott is van torzítás, zaj, egyenletlen frekvencia visszaadás, idővel csökkenő minőség, egyebek amik határt szabnak a hanghűségének.

    2) Hanglemezeknél konkrétan alkalmaznak egy "RIAA equalization" nevezetű szűrőt lejátszásnál, illetve természetesen felvételnél az inverzét, hogy kiküszöböljék a hanglemezek egy-két technikai limitációját. Ellenben ez további minőségromlást eredményez.

    3) Kazettáknál nagyon nyilvánvaló a fizikai médium degradálódása miatti minőségromlás. Aki valaha is hallgatott huzamosabb ideig kazikat, tudja hogy milyen szépen szól a magnó ami húzza a szalagot.

    4) Frekvencia limitált hangokat egy az egyben lehet rekonstruálni megfelelő számú mintából (lásd "Nyquist-Shannon sampling theorem"). Élesebb, tranziens hangok esetén egyszerűen lehet növelni a mintavételezési frekvenciát.

    5) Tény, vannak mind elméleti és gyakorlati korlátai is a digitális-analóg konverziónak, ez meg is jelenik a DAC eszközök közötti minőségbeli különbségekben. Ellenben hasonló minőségi problémák az analóg berendezéseknél is fennállnak. Sőt, ott még nagyobb a jelveszteség ha valami feldolgozást (EQ, effektek, akármi) is beiktatsz a rendszerbe. A digitális jeleket egyszerűen könnyebb kezeleni.

    6) Kétlem hogy hallanál bármi különbséget 44100Hz és 96000Hz-es, vagy 16 bites és 24 bites hang között. Az emberi fül egyszerűen nem olyan precíz, rá is vonatkoznak az említett fizikai korlátok. És ha neked nem felel meg a 96kHz-es, 24 bites hang minőségi DAC, erősítő és fejhallgató társaságában, akkor az analóg hangforrás, analóg eszközökkel sem fog.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák