Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dudika10

    veterán

    válasz priti #29309 üzenetére

    "Például .DLL írja, hogy a koaxiális kábellel a magasabb frekvenciák már hullámjelenségeket mutatnak."

    20kHz-es jel hullámhossza km-es nagyságrendbe esik (a 100kHz-es jelé is, ennél magasabb frekvencia a fejhallgató kábelen nem igen fog utazni még szélsőséges esetben sem), azt a 3m-es kábeldarabkát még koncentrált paraméterekkel kezelhetjük nyugodtan. Nagyságrendileg GHz-es frekvencia kéne ahhoz, hogy távvezetékmodellt kelljen használni (keresztmetszetben nem, csak hossz irányban foglalkozunk hullámjelenségekkel), és itt már messze a tekercs kezelése lenne a probléma.

    A kábel kialakításának nem sok köze van ahhoz, hogy koncentrált paramétereket kell használnunk a modellezés során, vagy elosztott paraméterű hálózaton kell számolnunk (fejhallgatókábelek sokszor nem is koaxiálisak egyébként).

    " Szerintem koaxot az használ, aki aktív hangfalpárral szerelt rendszerben a hangfalig Sony/Philips által fejlesztett Digital Interface-el játszik át (S/PDIF). Teljesen más digitális jel, sokkal alacsonyabb jelszint stb. és ott minden lesz az átjátszáskor csak hullámjelenség nem ..."

    Az SPDIF frekvenciája MHz nagyságrendbe esik, tehát ha már valahol hullámjelenségekről akarsz beszélni, akkor inkább itt. A 75Ohmos szabvány sem véletlen.

    :U

    Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

Új hozzászólás Aktív témák