Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • p_adam

    addikt

    válasz Cathfaern #104383 üzenetére

    Nem feltétlen műfaj, vagy időintervallum függő (inkább hangulat/egészségi állapot).
    Ugyanaz a felvétel kicsit világosabb/keményebb, sötétebb/puhább, közelebbi (direkt), távolabbi (indirekt), színesebb vagy laposabb előadásban is élvezhető, és aközött is jelentős különbség van, hogy valaki háttérben zenét hallgat és közben gépel, vagy minden egyéb dolgot kiszűr és pl. sötétben hallgat végig egy listát vagy albumot (utóbbi nem praktikus, így nincs rá mindenkinek lehetősége).
    Az agy feldolgozza az adott hangképet és idomul hozzá, a váltásokkal ezt a szubjektív jelleget lehet kicsit csökkenteni tenni és érzékelni, hogy mi miben más.
    Egy adott szint felett nem lehet feldolgozni a kapott információt, így lehet ugyanazt egymás után 5x végighallgatni ugyanazon fejhallgatón és mást (újat) meghallani benne, és a váltások is csak segítenek az elmének, javítják ezt a képességet.

    Nincs olyan, hogy abszolút referencia, de ha valami kiugróan eltér (harsány, mosott) ott azért lehet érzékelni, hogy ennél azért van "jobb".

    Ha le kéne szűkíteni, akkor valószínűleg 3-ra tudnám.
    A legdrágább a kiegyensúlyozott-nyugodt (mentes mindenféle "káros" hallgatási élménytől, kifinomult, de viszonylag lapos, mint egy monitor és technikailag erős, illetve van még kettő kiegyensúlyozott, középben dúsított (egyik egy villámgyors monitor, másik a megint a monitor + hi-fi keverék, kicsit lassabb, nyugodtabb)
    Ezek felvétel- és műfajfüggőbbek, de adott esetben eufonikusabb élményt adnak (az énekhang kézzelfoghatóbb, ami az egészet vezérli, az előző kevésbé fókuszál valamire).
    Ezek között már tényleg nem igazán tudnék választani.
    Az elsőt lehetne egy újabb, sokkal olcsóbb, de gyengébb (puhább, kevésbé ideális, de legalább végtelenül nyugodt) alternatívára cserélni és megpróbálni 'javítani').
    Mivel mindhárom kb. 28-45 éves elektrosztatikus adott márkától, és egy láncról megy, ezért vannak ezzel kapcsolatos előnyök és hátrányok (hangzás terén nem "vintage", képes kiaknázni az újabb láncot, bár régivel is jó).

    Tehát nem feltétlen arra van kihegyezve; hogy amennyire lehet eltérő legyen mindenben (bár a hangsugárzók eltérő mérete+formája sokat befolyásol, hangkép, tér, stb.), csak a személyes (+p)referencia más változata. (Sokan vannak ugyanígy, akik adott márkát kedvelnek, szeretnek azon belül variálni.)
    A láncon még lehetne sokat fejleszteni (egyfelől ésszerűbb, mint túl sok fejhallgató, másfelől meg kontraproduktív, mert csak még több fejhallgató kezdene még jobb lenni :)) Meg igazából ami jó, az így is jó (egyelőre).

    Az eddig próbált "modern" planárok annyira idegennek tűntek hozzájuk képest, hogy (egyelőre) nem nyűgöztek le. Nem voltak rosszak egyáltalán, de nem is ösztönöztek arra, hogy többet foglalkozzak velük, a mélyek nem voltak annyival ütősebbek, amit vártam, ugyanakkor kicsapongóbbnak tűntek olyan téren, hogy egy frekvencia kiemelés sokkal kiugróbb, vagy túl sok tisztaság megy a teltség rovására, ill. fordítva, stb.
    De persze a személyes tapasztalatból származó elfogultság is szerepet játszik az ilyen véleményekben (más is lehet hogy pont ugyanezt érzékeli, csak ellentétesen, a másik szemszögből) ezért is nem írok többet, mint pár hónaponta egy ilyen random választ ;)

Új hozzászólás Aktív témák