Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Vanir

    veterán

    Kis érdekesség, nagyon dióhéjban:

    Nem csak a kapcsolók gagyibbá válásából, meg alapvető QC-hibákból adódnak mostanában elszaporodott duplaklikk-problémák. Az egyik gáz ott van, hogy más debounce metódusokat alkalmaznak a gyártók mint régebben, illetve a meglévők értékeit veszik kisebbre, a minél alacsonyabb click latency érdekében (Logitech főleg). Ezt tökre ki lehetne küszöbölni másik debounce módszerrel, csak egyszerűbb tojni rá (mert nem hiszem el, hogy pont a Logitech mérnökei ne tudnák megoldani normálisan a dolgot).

    Beszélgettem az egyik egeres cég fejesével, aki elmondta, hogy a saját egerükbe beletettek egy csomófajta, más egerekben már duplán klikkelő kapcsolót, és náluk tökéletesen működtek. Ezután visszatették az eredeti egérbe, ott ugyanúgy fennállt újra a hibajelenség.
    A probléma ott van, hogy a kapcsolók jelét digitálisan veszik, ami ugye vagy 0, vagy 1. A kapcsoló viszont nem 0 vagy 1, hanem egy kapcsolási görbéje van ha úgy tetszik (itt nem akarok hülyeséget mondani, nem értek hozzá annyira), és ennek a digitalizálásához meg kell határozni egy pontot, hogy a görbét milyen jelmagasságtól vegye 1-nek. Na, egykét kapcsolónak lényegesen "zajosabb" a kapcsolása, mint másoknak, a D2FC-F-K különösen kiemelkedő etéren, mert puhább, kevésbé taktilis a klikkje, mint másoknak. A Huano kapcsolók lényegesen kevesebb zajjal bírnak, mert erős, kattanós nyomáspontjuk van, a Kailh GM 4.0 meg ennél is jobb ilyen értelemben (is). Ez a zaj néha annyira bezavar, hogy ott bizony duplán fog érzékelni a kapcsoló.
    Na ez a cég analóg jelet vesz, nem konvertálgat a kapcsolóknál, így lényegesen pontosabban tudják meghatározni, hogy mikor történik tényleges klikk, úgymond rászűrnek egy valódi klikkre. Ezáltal kiküszöbölhető a teljes digitális debounce, ami effektíve zéró click latency-t eredményez, tehát lényegesen gyorsabb lesz, mint az eddig "etalonnak" vett SS Ikari.

    A héten kapok egyet ebből az egérből, csak egyelőre NDA van, aztán nem mondhatom, hogy kik ezek. Be fogok számolni, hogy érzetre, illetve az általam alkalmazott mérések alapján (amik itt valószínűleg nem fognak tökéletes eredményt mutatni) mennyivel gyorsabbak a klikkek, mint egy átlagos egér manapság.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák