Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Rowon

    Topikgazda

    válasz Wasquez #96447 üzenetére

    A nikkel egyébként egy érdekes fém, a vasmeteoritokban nagyon magas százalékban megtalálható, de ugyanakkor az emberi szervezet számára is egy ultranyomelem (állítólag, bár még ez is egy nyitott kutatási terület). Tutanhamon fáraó sírjában talált tőr is egy ilyen vasmeteoritból készült, valószínűleg ennek köszönhető, hogy több ezer év elteltével sem rozsdás számottevően (na meg gondolom a múzeumban is gondozzák :) ).

    Egyébként szerintem nincsen azzal gond. Az ROHS direktíváról, ha még esetleg nem hallottál, az valamivel érdekesebb. Anno egy cégnél rövid ideig ezzel foglalkoztam, hogy különböző alkatrészekhez kellett bekérnem az ROHS nyilatkozatot a beszállítóktól, hálátlan feladat volt, mert mindenkivel csak kínlódtam, na meg a cég is balf*sz volt, mert ezt nem évek elteltével kellett volna lenyilatkoztatni... de ezzel is tanultam valami újat. Az ROHS olyan anyagok használatát tiltja, mint ólom, kadmium, higany, hat vegyértékű króm, illetve különböző égésgátló anyagok, amik abszolút mérgezőek. Valószínűleg ezért is van az, hogy elektromos berendezéseknél már nem ólommal forrasztanak, hanem ónnal és így rá lehet tenni a termék dobozára egy nagy zöld levél kíséretében azt, hogy "ROHS megfelelő".



    A közelmúltban megvett ASRock alaplapom dobozán is volt egy ilyen kis ikon, szóval tudatos környezet (és egészség)barát emberek minden bizonnyal örülnek ennek. Szóval ilyenek vannak, de egyébként az alábbi oldalon azt írják, hogy a nikkel belélegezve és lenyelve mérgező, rövid távon ilyen-olyan irritációt és allergiás reakciót okoz(hat), hosszabb távon meg rákot. Na de most egy procihűtőn az a bevonat csak úgy ott van. Annak valószínűleg nem kellene szabadon leválnia és a levegőben porszemcseként szállingóznia, amit esetleg belélegzel vagy benyelsz. Az utóbbi pedig valószínűleg olyan mennyiség lehet, ami nem oszt, nem szoroz (vagy csak ezzel nyugtatom magam, nem tudom).

    Ha emlékszel egyébként, van ez az agymenés, hogy a hónalj dezodoroknál van, ami alumínium só mentes, mert az aztán NAON, de NAON mérgező. Valamelyik okos marketinges ezt kitalálta. Élelmiszerrel több alumíniumot viszel be, mint ami abban az akármilyen dezodorban van, de az nem számít. Ugyanígy a fogkrémben sem eszed meg a fluoridot, főleg felnőtt emberként, mert kiköpöd, ennek ellenére már legyártották jó régen a vegánok meg sötétzöldek nevű klubok a fluoridmentes fogkrémet, mert nehogy autista legyen a gyerek! Főleg a védőoltástól. Na mindegy, már szétoffoltam a topikot így hajnali 1 órakor, de ez most így kijött belőlem. :R

    Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

Új hozzászólás Aktív témák