- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Poco X6 5G - egy Redmi álruhában
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Fotók, videók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
-
Mobilarena
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
Új hozzászólás Aktív témák
-
Potzee
addikt
válasz axwel18 #52151 üzenetére
Szimpatikus jószág! FSP elektronika...10 év gari!!!
Kár, hogy 4 ágra szedték szét a 12V-os ágat...tuningnál, CF/SLI-nél nem előnyös...Tudja a cucc "Single Rail" módot?
30k magasságában ez is opció lehet: Cooler Master V700
(Seasonic elektronika, 1x 12V ág - 58A, full moduláris, Haswell kompatibilis, 80Plus Gold, 135 mm-es venti)PICO PSU - passzív hűtés - 0dB
-
Bandi821
tag
válasz betyarr #52141 üzenetére
Szia!
A scythe hűtők nagyon jók, főleg ha valamelyik szintén Scyhte hidrocsapágyas ventit használod, hozzá, nekem volt ninja 2-öm és mugenem is. Nem emlékszem ara, hogy olyan hű de nagyon nehéz lett volna szerelni. Viszont volt és van is Thermalright 120 Black-em, na azt a béna nyitható, csukható x leszorító és a típushibás rugós rögzítők miatt igazi szívás volt felrakni. Egyébként meg mindegyikhez adnak elég jó szerelési útmutatót, szóval nem lesz gáz. Lehet, hogy elsőre nehéz lesz, de megoldod. Pasztát ne felejtsd el felkenni.
-
stoon
addikt
mindenkinek köszönöm mentettem az oldalakat fizukor egy gyors fejszámitás és vásárlás
de csak hogy a hűtésnél maradjunk! esetleg létezik külső rendszer,( hogy csak a csövek és a "hűtőfejek" lennének a házban?
steam, origin uplay: artika78 -- Az élők, csak wickendező holtak!!!
-
proof88
addikt
Sziasztok!
Nem vagyok mostanában képben, de ki ez a Merlin, és mi az hogy EKL Cold Tower Merlin Edition?
-
anytime
őstag
válasz rayoliviero #52143 üzenetére
40 fok, a vilagon semmi baja nem lesz!
-
betyarr
veterán
válasz Bandi821 #52154 üzenetére
hát,most úgy néz ki hogy az ashura a bejövős,mert elég keskeny,jól odafér a ram mellé,illetve mert 14-es ventije van,így kisebb hang mellett is jobban hűt.
nézegettem a neten a manualját és sztem egyáltalán nem gond felrakni.igaz,majd a gyakorlatban fog kiderülni.sose csináltam még.
a pasztázást kéne jól megcsinálni.attól tartok egy kicsit.néztem elég sok videót róla és a "pasztapötty a cpu közepére" módszer tűnik a leghatásosabbnak.csak ugye akkor lenne az igazi,ha elsőre sikerülne úgy ráilleszteni a hűtőborda talpát a cpu-ra,hogy utána már semennyit ne moccanjon meg,míg minden csavar a helyére nem kerül,mert ugye,ha mozog,akkor levegő kerülhet alá és akkor nem lesz tökéletes a hőátadás.
amúgy melyik paszta a legajánlottabb?olyan kellene ami jó hővezető és nem lesz belőle beton idővel.
illetve mi a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a letisztítására?aceton?patika benzin?házipálinka?[ Szerkesztve ]
-
Bandi821
tag
válasz betyarr #52159 üzenetére
én arctic-os pasztát használok, de mindenki másra esküszik. Szerintem valahol ez parasztvakítás, mert évekig teljesen jó volt a sima fehér paszta is, amit alapból hozzákapsz. Az Ashura nekem is tetszik és adnak hozzá gyárilag pasztát, szerintem ne vegyél külön, fölösleges. Azzal sincs semmi gond, hogy ha már a pasztás felületen kicsit meg-megcsúszik a szerelés okozta esetleges bénázások miatt (többször átéltem), miután rendesen leszorítottad a 4 rögzítőt, nem lesz ott levegő hidd el. A középre egy pötty pasztát sokan használják, a szorítás után kellően elterül én egy kicsit azért el szoktam teríteni egy fa vagy műanyag kanállal, de ez sem feltétlen szükséges.
-
proof88
addikt
válasz Bandi821 #52157 üzenetére
A Merlin boltról tudok, nézegetem a webshopjukat.
Csak sokan itt úgy említik mintha személyes haverjuk lenne, azért kérdezem.
Meg hogy miben más a Merlin Edition, csak kinézetben?Következő kérdésem: ismerősnek keresek AM2 procihoz hűtőt. Athlon 64 X2 4450e-hez egészen pontosan. Gyári hűtője van, az meg már adja ki magából a fura hangokat, gondolom megkopott már kicsit. Nem lesz tuning, azt szeretné hogy halk legyen. Én valami egyszerűbb hőcsöves hűtőre gondoltam, gondolom úgy könnyebb elvezetni a hőt, mintha csak bordázat lenne. Összegyűjtöttem néhányat, és véleményezést kérek, hogy ehhez a procihoz milyen hűtőt lenne érdemes venni, figyelembe véve hogy jövő nyáron is lesz kánikula. Nem tudom azt se hogy a felsoroltak közül melyiknek halkabb és időtállóbb a ventije, ebben is kérem a segítséget (kerekített árak szerint sorrendben):
AVC Hurricane - 1200
EKL Cold Tower Merlin Edition - 3500
LC-Power Cosmo Cool - 3900
Xilence COO-XPCPU.M302 - 4400
Alpenföhn Civetta - 4500
Cooler Master Blizzard T2 - 4700
Zalman CNPS5X Performa - 5000
RAIJINTEK Aidos - 5100
Xigmatek Loki II - 5100
Xigmatek Loki SD963 - 5200
Alpenföhn Sella - 5600
Thermaltake Contact 16 - 5800
Arctic Freezer 7 PRO Rev..2 92mm - 6200
Arctic Freezer 64 PRO 92mm - 6300
Cooler Master Hyper TX3 Evo - 6300
Akasa AK-CC4009EP01 Venom Pico - 6400Árban feljebb nem szeretnénk menni. Meg az is feltétel lenne, hogy ne legyen kötelező a hátoldali rögzítő használata, ne kelljen kivenni az alaplapot emiatt.
-
Potzee
addikt
válasz proof88 #52161 üzenetére
A felsoroltak közül az EKL Cold Tower Merlin Edition - 3500 ill. az Alpenföhn Sella - 5600 felel meg a támasztott követelményeknek. Mindkettőnél a "beakasztós" felfogatást alkalmazzák.
A többi nagy része gagyi (AVC, LC Power, Blizzard T2, stb) vagy hátlapi merevítéses (Loki, Raijintek Aidos)
Arctic Freezer 7 PRO Rev..2, Arctic Freezer 64 PRO - ugyanaz a borda, mint az EKL-nél csak a venti AC
Cooler Master Hyper TX3 Evo - ennek talán hangosabb a ventije terhelés alatt, mint a fentebb említett EKL-nek / Sellának.
Ha igazán halk coolert szeretnél, akkor a 120 mm-es ventivel szerelt hűtők közt nézelődj...bár, azok többnyire hátlapi merevítéses felfogatásúak.
A nálam kapható Deepcool Gammaxx S40 pont nem, az beakasztósPICO PSU - passzív hűtés - 0dB
-
Potzee
addikt
válasz axwel18 #52162 üzenetére
A Cooler Master is olyan, mint a többi matricázós brand...mikor kitől vásárol elektronikát ezért vannak jó és hitvány minőségű tápjai is. Lehet, hogy Neked korábban egy GX Lite vagy egy Elite Power volt és innen a rossz tapasztalat...Szerencsére az új sorozatú tápjaik (V, VS, GX2) többnyire Enhance és Seasonic elektronikára épülnek.
Mostanában a Corsair adta le nagyon a szintet...azért az EVGA tápok közt is van HEC elektronikára épülő...na, azt is érdemes messze elkerülni![ Szerkesztve ]
PICO PSU - passzív hűtés - 0dB
-
Bandi821
tag
válasz betyarr #52166 üzenetére
hát én simán egy zsebkendővel szoktam letörölni, azután a zsepiről visszamaradt szöszöket lefújom egy lélegzetre, de ha mindenáron szeretnél egy ilyen tisztítót, akkor tudsz venni spéci erre a célra kiadott folyadékokat: thermalright-nak, akasa-nak és az arctic-nak (arcticlean) is van ilyen terméke. Gondolom nagyobb számtech boltokban kapni ilyeneket. Szerintem fölösleges cucc ez is, nem tud a paszta annyira beszáradni, megint csak egy több ezres kiadás 20-30 ml folyadékért és talán ugyanazt tudja, mint a gyógyszertárban kapható alcohol 500 ft.-ért fél liter, de ebben már nem vagyok biztos. Az tuti, hogy acetonnal nem szívesen próbálkoznék a műanyag alkatrészek közelében.
-
-
axwel18
senior tag
válasz Potzee #52165 üzenetére
Evga tápom nem volt még így személyes tapasztalatom nincs. jelenleg egy Chieftec cft600-14cs-em van ami már kb 4éve üzemel hibátlanul. Így ezt a Chieftec-et is jó tápnak tartom. De tudom hogy minden gyártónak vannak jó és rossz termékei. GX tápot rendeltem ismerősnek én raktam össze a gépét és a vadi új táp 2 hetet bírt.
-
betyarr
veterán
válasz Peaceliker #52169 üzenetére
köszi!nem mintha eröltetni akarnám a löttyöket,csak minden videón azzal kezdik,hogy bemutatják,ha valahogy félre sikerül valami.azt hittem,hogy kötelezően kell.
-
Peaceliker
addikt
válasz betyarr #52171 üzenetére
Egyébként szerintem nem kell ráfeszülni erre a pasztázásra annyira (már a videó nézegetés is fölös szerintem)!
Közepére nyomsz egy kicsit, hűtőt rányomod és csókolok...ha kicsit csúszkál nem lesz belőle semmi baj. Ha esetleg alámegy egy kis (minimális) levegő, akkor sem semmi gáz. Ez azért nem űrtechnika, hogy ennyire precíznek kelljen lennie!"Oh my Goa'uld!"
-
Bandi821
tag
válasz betyarr #52171 üzenetére
ááá nem, inkább csak szeretnének minél több terméket eladni, még ha fölösleges is. Már többször láttam olyan hűtő cserét, hogy a manus le se szedte a régi pasztát, úgy küldte rá az új hűtőt, esetleg nyomot még egy kis plusz pasztát rá, de kb. ennyi. Azt még elfelejtettem leírni, hogy ha olyan hűtőt veszel, amihez nincs alapból venti, akkor PWM-eset vegyél hozzá, az Ashurához egyébként ilyet adnak alpból: [link]
-
kristof123
őstag
válasz Peaceliker #52172 üzenetére
Ez így van! +1
(#52171) betyarr: Én is bénáztam amikor a D14-et szereltem fel. Biztos, hogy nekem is levegős a cucc mégsem melegszik jobban, mint más embereknek. Kis hiba, bénázás belefér...[ Szerkesztve ]
-
proof88
addikt
válasz Potzee #52163 üzenetére
Köszönöm a választ!
Még annyi kérdésem lenne, hogy ennél a procinál jogos-e hogy ragaszkodok a hővezető csőhöz? Vagy szerinted nem kéne annyira ragaszkodnom hozzá és bevállalható lenne az AC-tól egy Alpine sorozat vmelyik tagja vagy egy másik márkából valami igényesebb, nem hőcsöves változat? -
Potzee
addikt
válasz proof88 #52177 üzenetére
Az Alpine 11, 11 Pro Rev.2, Plus jó kis coolerek, de teljesítményben annyit tudnak, mint egy gyári hűtő csak halkabbak...csodát ne várj tőluk.
Mindenképp hőcsöves hűtőt vegyél! Az EKL 1 ezerrel drágább, mint egy Alpine Plus...
A procira (Athlon 64 X2 4450e - max.TDP 45W) elég lenne az Alpine -ok közül valamelyik, de az a +1k szerintem megérné...[ Szerkesztve ]
-
Potzee
addikt
válasz proof88 #52177 üzenetére
Egy sokat linkelt teszt...92MM-ES COOLEREK TESZTJE
-
proof88
addikt
Köszi mindenkinek!
-
betyarr
veterán
köszönöm mindenkinek a segítő válaszokat!haátestem a "tűzkeresztségen" majd jelzem!igaz majd valamikor november-december tájékán tervezem beszerezni az új belsőségeket!
azért mégegy kérdésem mégis lenne: újrapasztázni kell idővel?érdemes?ha igen,akkor kb mikor?
illetve hallottam olyat,hogy vannak paszták,amik úgy megkötnek az idő múlásával,mint a beton.én speciel a jelenlegi konfigomnál még nem pasztáztam újra,úgy van ahogy 5 és fél évvel ezelőtt összepakolták az ip*nnál.ha esetleg nekem is már ilyen lenne,akkor van valami módszer arra,hogy sérülésmentesen letudjam venni a hűtőt a cpu-ról?illetve valahogy le lehet vakarni a maradékot a cpu és a hűtő felületéről?ugyanis szeretném majd kiárusítani a cuccokat,ha megjönnek az új lakók. -
Bandi821
tag
válasz betyarr #52185 üzenetére
egyszer vettem használtan egy P4-es procit, amin rajta volt még az elöző tulaj által rajtahagyott paszta, na az rendesen rá volt már kövesedve, de zsepivel azt is sikerült ledörzsőlni. Mondjuk nem jött le könnyen, de azért olyan hű de nagy gondot nem jelentett. Oldószert azt ne, akkor inkább valami monitor tisztító félét próbálj, az valamivel megkönnyíti a dolgokat, de hidd el lejön az simán. Viszont ha felraktad az új hűtőt, akkor tényleg fölösleges csakúgy időközben pasztát cserélni. A lényeg, hogy ugyan száradhat valamennyit, de a felületi egyenletlenségeket már kitölti és a hővezetés folyamatos.
-
Bandi821
tag
Tulajdonképpen a pasztának pont, hogy a szilárd része végzi el a hővezetést, adnak hozzá némi folyadékot, hogy paszta szerű legyen, hogy könnyedén elteríthessed egy adott felületen. A szilárd része valamilyen fém por, egy jó hővezető képességű fémé (réz, alumínium, esetleg ezüst). Tehát ha kiszárad, sincs gond, mert a felületi egyenletlenségeket kitőlti, így a hővezetés a teljes felületen egyenletes és folyamatos, ezek a nemesfémek pedig olyan hamar nem tudnak elöregedni. Amit a vjozsef írt, hogy rossz hűtésnél kiszáradhat, annak az az oka, hogy a levegő ventillációja nem elégséges, azaz a hűtőbordákon keletkező hőt nem képes a megfelelő teljesítménnyel áramoltatni (Műszaki Hőtan I.), ilyenkor a hő főleg a hőforrás környékén megreked és nem képes onnan távozni, ez jelen esetben a processzor és a hűtő találkozásának felülete. Az elégtelen ventilláció oka lehet az, hogy beporosodtak a hűtőbordák, vagy gyenge a ventillátor (alacsony fordulatszámra képes), de ilyenkor nem a pasztát cseréled, hanem a gépedet takarítod ki, egy sűrített levegős sprayvel akár.
-
betyarr
veterán
válasz Bandi821 #52190 üzenetére
sűrített levegős sprayvel akár
próbáltam,de pár fújás után "befagy" és csak lassan lehet haladni.a legjobb egy gumimatrachoz használt lábpumpa kézzel hajtva.kell egy kis bicepsz hozzá,de nagyon jól teljesít!legjobb,ha két ember csinálja: az egyik pumpál,a másik irányítja a levegőt.
persze egy jó kompresszornak nincs párja... -
Potzee
addikt
Raijintek EreBoss teszt
11k környékén ezzel az alternatívával is érdemes számolni...PICO PSU - passzív hűtés - 0dB
-
speedydb23
senior tag
válasz Apollo_21 #52194 üzenetére
Ezt hívják sznobizmusnak?
Miért ne lehetne megvenni egy darab fémet amin más logó van de ugyanazt tudja mint a másik?
Ferraris hasonlat meg nagyon nem ide illik, mivel minőségben nem marad el semmiben se ez a Raijintek a Thermalright-tól, a ventilátor az biztosan gyengébb mint a TY venti, de kb. ennyi a különbség...
11k-ért bőven jó alternatíva a 14k-s Macho-hoz képest.
-
bombibmw
veterán
válasz speedydb23 #52195 üzenetére
Igen,kicsit erős a hasonlat,de ha veszel rá egy jobb ventit,mindjárt a Macho szintjén van árban.
Gyári ventivel meg elmarad pl. a Matterhorn Pure-tól is 5 fokkal.
Én még mindig inkább a Macho-ra szavazok drágábban.
Inkább a Macho "felett lévő" coolerek árai kiakasztóak,mivel nem sokkal tudnak többet nála,mégis sokkal drágábbak.[ Szerkesztve ]
-
Apollo_21
addikt
válasz speedydb23 #52195 üzenetére
Jó, kicsit túlzás volt..de most ne legyen már "új" amikor csak egy másik matricát tettek rá...+ a venti.
Asus ROG STRIX /ROG-Join the republic/
-
b1sti
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy 1155ös hűtést javasolni a barátomnak! Ezt javasoltam neki első körben, de mondtam, hogy várjon amíg itt is megkérdezem! Jót javasoltam neki? A keret 7k lenne!
[ Szerkesztve ]
-
Zealot80
tag
válasz yodamester10 #52140 üzenetére
Ha mar 280mm a huto akkor jo lenne az NZXT KRAKEN X60 ami csak +10% a Corsair H110-hez kepest de a jelenlegi hazban erre nincs helyem csak 1 max 140mm-es darab fer el. Ezert marad a valasztas az LQ315 es a KRAKEN X40 kozott. Azert koszi
-
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest