- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ranger^41
aktív tag
Sziasztok! Irodai munkára keresek egy olyan billentyűzetet amitől nem fejelem le a falat.
1. Ár: MX Master már necces, alatta valamivel.
2. Használt no go sajna
3. Jelnleg kincstári Genius KB-110X és megőrülök tőle
4. Irodai munkaeszköz, 40% programozás.
5. Típus mindegy, de ne legyen hangos, open-office
6. MX Master, de nem annyiért
7. ISO / ANSI mindegy, megszokom, előny ha alapból magyar, de nem halok bele, ha matricázni kell..
8. Teljes méretű kellene. Talán numpad hiányát meg tudom szokni.
9. Extra: média gomb előny, de nem feltétel, bármilyen más ár növelő extra indokolatlan. -
nyunyu
félisten
válasz [Prolixus] #67799 üzenetére
Fém plate rezonanciája, alá szoruló levegő számít ennyit.
Cherry 3000 műanyag alja+teteje, benne a második generációs Cherry 1000 PCB *, plate nuku.
*: 88-91 közötti 1000-eknek nagyobb PCBje volt, az csak az 1000 házába fér be.
92-ben jött az áttervezett 1000 PCB, amit onnantól a kisebb, vékonyabb, ócóbb 3000 házakba is szereltek.[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
zsolt734
tag
válasz [Prolixus] #67800 üzenetére
Erre most rácsodálkoztam... A felét értem kb. annak, amit írtál, viszont az a billentyűzet kifejezetten tetszik.
Alszom rá egyet-kettőt.
Köszönöm az útmutatást! -
nuke7
veterán
van itt tapasztalat az afterhours-al..? ha van raktáron bill akkor kb. mennyi idő amíg kiszállítják?
https://youtube.com/user/nuke7
-
[Prolixus]
addikt
válasz nyunyu #67802 üzenetére
"Fém plate rezonanciája, alá szoruló levegő számít ennyit."
Ez tiszta sor, de én nem is erről beszélek. Inkább azt kérdőjeleztem meg (bár nyilván a korlátozott ismereteim/tapasztalataim alapján, szóval ez nem okoskodás a részemről, csak tényleg nem értem), hogy ha amúgy minden tényező egyenlő, egy floating design sokat számít csendesség szempontjából. Vagy másképpen kérdezve, azért mert ráraksz a plate-re egy kis műanyag keretet, miért lenne érdemben csendesebb egy bill?
(A minden más tényező egyenlőn azt értem, hogy mondjuk veszel 2 bill-t, de ugyanolyan anyagokból vannak (case alsó része + plate), azok vastagsága is azonos, pcb alatt ki van tömve mindkettőnél és nincs rezonátortér, pcb+plate között szintén van hangelnyelő, azonos stabok, kupakok, switch-ek stb. Egyetlen különbség hogy az egyik floating design, így lényegében a plate a case felső része egyben, a másiknál meg alacsonyabban van a plate és ráraknak még valami keretet is pluszban. Utóbbi jelentősen halkabb lenne? Csak azért mert amióta nézegetem ezt a topicot, többször feljött ez már, hogy a floating design miatt eleve hangosabb lesz egy adott billentyűzet. És nem teljesen látom be, hogy miért, ezért kérdezem.)
[ Szerkesztve ]
I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando
-
Enton
addikt
válasz [Prolixus] #67808 üzenetére
Nagyon egyszerű, a hang floatingnál szabadon távozik oldalra addig mélyen ülő társaik "elnyelik" a hangot és önmagukban rezonál le.
"just because they are spelled the same doesn’t mean they are the same" And "just because they are not spelled the same doesn’t mean they are not the same" Mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #67808 üzenetére
Floating design esetében a plate egyben a ház felső része is, közvetlen és merev kapcsolatban áll a többi oldallal, sokszor előre designelemként még le is hajlik, így a plate-en keletkező rezgések az oldalfalakon folytatják a terjedést érdemi tompítás nélkül. Hagyományos felépítés esetében nincsen ennyire közvetlen és merev összeköttetés az erőhatások túlnyomó többségét megkapó plate és a ház oldalai között.
Bővebb olvasnivaló a billentyűzetek hangjáról.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Archttila
veterán
Eddig tartott a Gateron Yellow, johet a CJ?
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Ha valakinek IKKI68 kellene, akkor a PnC extrái éppen elérhetővé váltak, sokáig nem fog tartani, amíg elkapkodják.Kapcsoló és kupak kell hozzá, minden más (alu plate, stabilizátorok, ISO hotswap nyák, hordtáska, kétféle gasket) már az árban vannak.
-
Molydeus
őstag
válasz zsolt734 #67803 üzenetére
Ha notebookhoz hasonló méretet és gépelési érzetet keresel, akkor ott van még a Rapoo 9300M, a K4-hez hasonló kiosztással (a NumPad jobb széle nélkül), ollós kapcsolással - ami miatt nagyon lapos -, magyar feliratozással, Bluetooth és 2.4GHz-es csatlakozással, világítása nincs.
M.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Candykeysnél kapható a TEX Shinobi DIY változata ISO támogatással egész jó áron, igény szerint forrasztható vagy hotswap PCB-vel.[link]
Úgy tűnik, hogy a mainstream gyártóknál a hotswap lesz az új ergébé, mert a Ducky után az ASUS is bedobta ezt a várhatóan legjobban túlárazott modelljénél.[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
újítottam most egy Gateron Cap Golden Yellow-t (későiórában ).
Keychorion K8-ban a szóköz, shift,backspace-t cserélem le.egy picit keményebb 50g, de nem zavaró a gateron red után.
numpadban meg a silent red már zavaróan könnyű lett a 40g rugókkal!"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Archttila
veterán
válasz copass #67816 üzenetére
En meg nem tudok donteni: vallaljam be a CJ-t vagy eleg lesz a gateron pro?
Az az igazsag, hogy nagyon bejott a non pro yellow, jo lenne kimaxolni csak kicsit sokallom erte a 27K-t, de ha meg azt nezem, hogy ez full tokeletes gyarilag, nem kell kesobb kenceficere kolteni... hat nem tudom.[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #67813 üzenetére
A Vishnun legalább valóban van rendes felső része a case-nek, lefedi a billentyű blokkok közötti üres részeket is, de pl a Kumara/Mitra esetén csak oldalt fut körbe egy keret és még ez is segíthet.
A GMMK-n pl. ott érhető tetten egyértelműen a kialakítás hátránya, hogy hiába van hangtompítás a PCB alatt és felett is, illetve hiába van PBT kupak a silent kapcsolókon, ha csend van körülöttem, akkor még mindig hallani egy finom, fémes pendülést (nem rugóhang, az is van, de másmilyen), ami halkan ugyan de visszhangzik is. Szerencsére ennek a hangszíne sokkal jobb (tisztább hang), mint mondjuk a CK-knál, ami ehhez képest csörög. Még egy deskmat talán segít rajta, mert üreges az íróasztalom lapja és valószínűleg az is erősíti egy kicsit.
A Planck (klón) esetén én is hajlok a magas házra. Azon is elgondolkodtam, hogy kell-e rá egyáltalán Plate, a kapcsolók amúgy is 5 pinnel kapcsolódnak a PCB-hez. Nem tudom mennyit számítana ennél stabilitásban a Plate, de ha belerakom, akkor oda is kelleni fog hangtompítás.
M.
-
[Prolixus]
addikt
Mondjuk ez azért egy hasznos fícsör (mármint a hotswap), nem úgy mint a villódzó-hullámló diszkógömb effektek.
Ez a TEX Shinobi DIY még érdekes is lehet zsolt734 kollégának. Menő koncepció. Bár jóval a kerete felett van, plusz magyar sapkák is kellenének még rá. Egyáltalán OEM keycapek elférnének rajta?
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #67819 üzenetére
Egyáltalán OEM keycapek elférnének rajta?
Hiába az MX kapcsolók, a gyári kupakkészleten túl nem nagyon tudsz semmit sem rátenni, mert a jobb oldali oszlop 0.25u-val szélesebb, azaz a 2.25u széles Backspace, az 1.5/1.25u helyett 1.75/1.5u széles ISO Enter és a 3u széles jobb Shift máshol nem létező méretek, ahogyan a felső sorban a két soros R1 billentyűk sem.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
[Prolixus]
addikt
Na ezt nem is figyeltem. MOndjuk pont nem ezek lennének a kritikus kupakok magyar szemmel, ha nem tudja valaki vakon mi hol van (hanem a számsor, í, ő, ú, ü, ó stb ...egy Enter magyarban is Enter ), de elég hülyén nézne ki valóban ha a méretdifi miatt az említett kupakok maradnának az eredetiek. Akkor mégsem játszik neki.
Igen de erre mondtam, hogy ha a Vishnu-ról leveszem a case felső részét, én nem hallok semmit különbséget. Bár igaz hogy amit itt a kollégák írtak az logikus, úgyhogy valamennyire biztos számít, meg végülis ha le is veszem a felső műanyag részt attól még a plate nem fog érintkezni az oldalaknál és így a fentebb felvázolt hang/rezgésvezetés dolog sincs meg...szóval nem lesz "true" floating design belőle.
-
copass
veterán
help!
sikeresen tönkrement a numpadom stabija...hol lehet beszerezni itthon olyat ami nem zörög? ha nem akkor EU-ban?
plate mounted
találtam egy ilyet, de hát dunsztom sincs mennyi lesz mire ideér és jó é...
elvileg ez EU-s durock[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
copass
veterán
köszi.
ha már lúd akkor legyen kövér, smokey-t megpróbálom."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
copass
veterán
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #67821 üzenetére
Igen, értelek. Nem fejtettem ki, de arra gondoltam, hogy nem minden zárt kialakítás tűnik meggyőzőnek ránézésre.
Amikor a GMMK-t kiválasztottam, több hot swap lehetőséget is átnéztem és ez is egy szempont volt. A Kumara/Mitra vonal pl. nem győzött meg, hogy akkora előny lenne a peremet körülölelő keret. Úgy gondolom, hogy a visszavert zaj ugyan oldalt nem tud szabadon távozni (valamikor régen tanultam némi épület akusztikát, ez talán a léghang), de a Plate-en keresztül, azt rezgetve igen (ez lenne a testhang), mivel a billentyű blokkok között a Plate szabadon van. Egyszóval TKL-ben pont nem számít annyit egy sima perem, de egy zsúfoltabb kiosztásnál, ahol nincsen szabadon a Plate (mint pl. az említett K4), ott elég lehet. TKL-hez meg szerintem felül és oldalt elkülönített blokkok kellenek, mint egy WASD-ban, CTRL-ben, stb.Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a floating design jó lenne. dqdb-nek és a többieknek teljesen igazuk van, hogy fentiekhez képest a Case-be integrált Plate-ek lényegében egyetlen merev elemet képeznek az oldalfalakkal együtt, ami gyakorlatilag úgy viselkedik, mint egy idiofon hangszer, különösen, ha még fémből is vannak. Ezért is kell kibélelni őket amennyire lehet
Ezzel együtt nekem a GMMK teljes switch kompatibilitása fontosabb volt, mint önmagában a hangja, ami külön kezelhető.
M.
-
[Prolixus]
addikt
válasz Molydeus #67830 üzenetére
Az biztos hogy a floating design csak parasztvakítás, funkciója nemigen lehet. A többi kapcsán meg meggyőztetek, logikus, meg mivel nektek több tapasztalat van, elhiszem hogy ennyit számíthat (akár). Kivi lennék hogy mondjuk egy Keychron K8 esetén az alu oldallapok mennyit befolyásolnak.
Hát kíváncsi leszek hogy ez a Pulsar PCMK mindenféle elképzelhető jósággal (Durock Silent kapcsolók, kenve, filmezve; O-ring; case még jobban kitömve EVA habszivaccsal; lecsípett, újrakent, band-aidezett stabok) mennyivel lesz halkabb (ha egyáltalán) mint mondjuk egy MX Silent Red-es Fnatic Rush stock állapotban, amivel van lehetőségem összehasonlítani.
-
[Prolixus]
addikt
-
Molydeus
őstag
válasz [Prolixus] #67831 üzenetére
A Redragonról a fenti okfejtés merőben teoretikus részemről, de a GMMK tényleg tapasztalat.
Ilyenkor mindig megfordul a fejemben, hogy éppen most veszem le valaki kedvét a kütyütől, de inkább leírom őszintén. Sokan eljutunk odáig, hogy az eredeti keret dupláját is rászánnánk, ha biztos lenne az eredmény, de a túlzott elvárásokból csak csalódás lesz.Személy szerint a GMMK TKL-lel legfeljebb ugyanott tartok, mint te... minusz a delfinek meg a lube. Ezért is szoktam figyelni a hozzám hasonló kezdő építőket, ki mit fogad meg az ajánlásokból.
Kíváncsi vagyok, hogy kellenek-e majd az o-ringek és hogy milyenek lesznek a stabok.Egy Silent Red-es, ABS kupakos Duckyről vannak emlékeim, a GMMK mélyebb hangot hoz, nekem ez jobban tetszik. Anno egy ilyen kapcsolós Miya-ba bele is ugrottam volna, ha akkor éppen lehetett volna kapni nekem tetsző külsővel, de így utólag nem bánom. A 65%-os elképzelésem meg próbára teszi majd a Planck, úgy tippelem.
Ha ki akarnám hozni a jelenlegi setupomból, amit lehet, akkor nekem is meg kellene kenni a Gateronokat, mert a jelenlegi, kisebb gondokra ez megoldás lenne. Van egy enyhe súrlódás érzetre és hangra is, egy minimális rugóhang, amit teljes csendben hallok csak.
Viszont, magamat ismerve a lubinggal rengeteg időt elszúrnék és kicsit tartok tőle, hogy a Gateronok PC teteje nem szereti se a ki-, se a szétszedést.
Egyelőre kivárásra játszom, hátha a Gateron kihozza a Silent Red Pro-t.A Durock Dolphin felmerült a 40%-oshoz, de valószínűleg rugócserével. Nekem gépeléshez is jó a 45g, 60 körüli már sok. Viszont legalább elég lenne belőle 50-55db tartalékokkal együtt.
M.
-
-
copass
veterán
válasz Alan[HUN] #67835 üzenetére
sebtapaszt tettem a stabi alá (vhol láttam) és az volt a probléma hogy az a pöcök ami bepattan, az nem pattant be rendesen. ezért belógott. feltételezem a műanyag öregszik és nem tudta kinyomni magát annyira.
a durockot azért belerakom ha megjön!"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Domonkos
Ármester
válasz [Prolixus] #67832 üzenetére
Azert az M az nem egy ritka billentyuzet meg a magyar piacon sem.
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #67834 üzenetére
A 65%-os elképzelésem meg próbára teszi majd a Planck, úgy tippelem.
Egy 65%-os billentyűzetben és egy 4×12-es ortolineárisban szinte semmi közös nincsen. Az előbbinél az alfanumerikus részt egy nagyobbhoz képest változatlanul megkapod, csak a kiegészítő billentyűk kerülnek rétegre, magyar kiosztással könnyű használni, az utóbbinál alfanumerikus billentyűk is rétegre kerülnek, a módosítók és fontosabb billentyűk más helyen lesznek kényelmesek, magyar kiosztással az AltGr-rel elérhető billentyűket még nagyobb macera lesz elérni vagy a Unicode használata jelent majd macerát.Egyelőre kivárásra játszom, hátha a Gateron kihozza a Silent Red Pro-t.
Bármikor elérheted ezt a stem cseréjével.Viszont, magamat ismerve a lubinggal rengeteg időt elszúrnék és kicsit tartok tőle, hogy a Gateronok PC teteje nem szereti se a ki-, se a szétszedést.
Amíg nincsen meg a rutin, addig sokáig tart, ezt meg tudom erősíteni. És igen, a PC felsőrész nem szereti a szétszedést, hangra sem túl jó, cserébe ezen jut át a legtöbb fény.A Durock Dolphin felmerült a 40%-oshoz, de valószínűleg rugócserével. Nekem gépeléshez is jó a 45g, 60 körüli már sok.
A Durocknál a 60g körüli érték a bottom outhoz tartozik, míg a 45g az érzékelésre vonatkozik.------------
[link]
ha valaki olcsón és egyszerűen szeretne ortolineáris tapasztalatot szerezni, csak egy 60%-os tray mount ház kell hozzá[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz [Prolixus] #67831 üzenetére
Kivi lennék hogy mondjuk egy Keychron K8 esetén az alu oldallapok mennyit befolyásolnak.
Az csak egy fém lemez ami fel csavarozva a műanyag lapra.
-
zsolt734
tag
válasz [Prolixus] #67819 üzenetére
Ez nem semmi! Viszont ha jól értem/érzem, ez inkább lenne 40-50eFt, amit nem szívesen adnék ki érte, főleg úgy, hogy még saját időt is bele kell rakni.
(Nyugdíjasként majd szívesen bíbelődnék ilyesmivel. ) -
Archttila
veterán
Hunytam egyet a Gateron CJ-re és taadaamm, elengedtem a dolgot. Egyszerűen 'nem tartok még itt', (nem anyagilag) a Gateron Pro az én ligám. (egyelőre)
dqdb
Csak hogy 100% tuti legyen akkor ez az általad ajánlott pro ugye? [link] néztem Keygem-en is de ott nem listázza [link] pedig a gyorsabb szállítás miatt jól jött volna...
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Archttila #67842 üzenetére
Csak hogy 100% tuti legyen akkor ez az általad ajánlott pro ugye?
Ez az és ebből az 5 pines változat.Egyszerűen 'nem tartok még itt', (nem anyagilag) a Gateron Pro az én ligám.
Ez hülyeség, nincsenek itt tapasztalat szerinti ligák. Jellegzetes minták a kapcsolóválasztásban igen, de olyan, hogy még nem nőttem fel adott kapcsolóhoz, nem igazán.A CJ egy olyan kapcsoló, ami gyári állapotában tökéletesen simán jár rugóhang nélkül, egyedül a hangjára hallottam panaszt, hogy nem eléggé mély tónusú (az ilyet érdemes persze fenntartásokkal kezelni).
A Pro egy olyan kapcsoló, ami gyári állapotában tökéletesen simán jár némi rugóhang kíséretében (nem hangos és nem sűrűn, de azért van), azt megkenve tökéletes lehet feleannyiért.
Az X a CJ DIY változatának felel meg hasonló áron, ami gyári állapotában tökéletesen simán jár erős rugóhang kíséretében, azt mindenképpen meg kell kenni/cserélni és tökéletes lesz.
Az alapváltozat gyári állapotában reszel erős rugóhanggal, megkenve gyengén reszel rugóhang nélkül. A Pro megjelenése óta már nincsen értelme ilyet venni, mert egy árban van vele (korábban nagyon is volt).
-
Archttila
veterán
Értem. AKkor 5 pines amit majd vágok, mivel alapjáraton 3 pinest fogad a K8.
A CJ gyakorlatilag (szállítási költséget leszámítva) annyiba kerül mint a komplett billentyűzetem viszont a következő lépcsőfok már biztosan ez lesz, lévén ezekből a Gateronokat szinte nulla bukóval lehet csereberélni (egy ezrest buktam a non Pro-n) így gyakorlatilag csak ki kell pótolnom.
szerk.: a 3 pines mennyivel rosszabb mint az 5?
[ Szerkesztve ]
-
-
copass
veterán
válasz Archttila #67847 üzenetére
ha szétszedés közben kézzel megtapicskolod akkor legyön a kenés róla, de ha egy hajlított csipesszel szeded ki akkor nem lesz semmi baja.
amúgy vmi spray cucc a gyári, mert a plate-n amin vannak gyárilag látszódik a kenőanyag nyoma a széleken."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Mephike
őstag
Úgy néz ki, hogy lehetőséget kapok egy általam választott Redragon billentyűzetet kipróbálhassak.
Körbenézve a neten, pár helyen a Redragon K552-t tartják az egyik legjobbnak, főleg ha az ár/érték részét nézzük. Van amit, esetleg jobban ajánlanátok?
Köszi a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Csere-Beszámítás! Ducky One 2 / SF / Mini Billentyűzetek akciós áron!
- SteelSeries Apex Pro TKL Billentyűzet, új ára 90eFt felett! 12 hó jótállás! HATALMAS AKCIÓ!!
- Razer BlackWidow Chroa V2 Green Switch billentyűzet
- Új!Glorious GMMK 3 Hall Effect 75%-os Mechanikus Billentyűzet
- Akko switchek / kapcsolók
- Sharkoon PureWriter TKL RGB Kailh Red US Angol kiosztás - fekete gamer billentyűzet
- KERESEK - Readragon K557 KALA RGB
- Corsair strafe RGB mechanikai billentyűzet
- Keychron Q2 - KTT Strawberry - Glorious Aura V2 Pudding Keycap set - INGYEN FOXPOST
- Eladó 90 darab (+3 ráadás) Gazzew Boba U4 RGB V2 csendes, taktilis (silent tactile)
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest