Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hdsentinel

    őstag

    válasz balintka #2632 üzenetére

    Szia !

    Az öntesztek futásának idejét nagyban befolyásolja, hogy más alkalmazások és/vagy az op.rendszer mennyire fér hozzá, mennyit ír/olvas rá az önteszt alatt.

    A Sentinel kiolvassa a gyártó által meghatározott teszt időtartam becsült értékét és az alapján mutatja, hogy hol tart a teszt. Amikor a becsült idő letelik, onnantól bármikor várható a teszt vége (ezért jelzi, hogy 1 percen belül), de a csík jelzi, hogy a teszt éppen hol tart (a csík "ugrálhat" is, mivel használat miatt előfordul, hogy a lemez egy-egy futó teszt-lépést megismétel vagy újrakezd). Ez teljesen természetes dolog.
    Az is előfordulhat, hogy a teszt még csak látszólag 20-30 %-nál tart (a csík szerint), de váratlanul véget is ér hiba nélkül.

    Egy rendszermeghajtó öntesztje a használat miatt jelentősen hosszabb lehet, mint a gyártó által jelzett idő. Extrém esetben előfordult már, hogy a részletes önteszt tökéletes HDD-n 37 óra (!) alatt futott le a gyártó által becsült és így a Sentinel által jelzett 2 és fél óra helyett.

    Személyes véleményem szerint ez nem annyira nagy gond, mivel így bizonyos tesztlépések akár többször is lefutnak és ez még pontosabb, még intenzívebb tesztelést eredményez. Bár kényelmetlen lehet, hogy nem mindig tudható, mennyi ideig tart a teszt.
    Tökéletes lemez alapos tesztelésére alkalmas lehet akár a részletes önteszt indítása közbeni egyéb intenzív lemezművelet (pl. teljes víruskeresés vagy töredezettségmentesítés)

    A hamarosan megjelenő következő verzióban a fenti helyzetre több megoldás is lesz:
    - a teszt a "háttérbe" küldhető, hasonlóan ahogy pl. a Total commander-ben a másolást is a háttérbe teszi az ember. Így a program tovább használható, nincs elöl a teszt ablak. Akár több HDD-n is indítható teszt párhuzamosan (erre egyébként időzítve is lesz lehetőség, hogy ne kelljen kézzel indítani)

    - a tesztek lefutásának időtartama is rögzítésre kerül. Így az első alkalom után már jobban tervezhető, hogy mennyi ideig fut várhatóan a teszt. Ez az információ a riportokba is bekerül, így az új verzióval készült riportok (ez is lényegesen egyszerűbb lesz) alapján a későbbi változatok esetleg adhatnak útmutatást, hogy a becsült időtartam helyett milyen hosszú teszt várható.
    Ez az adat szintén az egyes lemezekhez tartozó adatbázisba kerül majd, hasonlóan a mostani adatokhoz. Amely lemezeknél ez még nincs meg, azokról valóban várom a riportokat, ahogy LikSoft is írta, hogy ne csak a "feltöltés alatt" felirat legyen látható.

    A mostani (2.10) verzió még csak néhány száz lemez adatát tartalmazza, a hamarosan megjelenő következő jelenleg 1700-nál is többet, de még bővülhet, mire kiadásra kerül. Ha küldesz egy riportot (Beállítások menü, Teszt riport készítése oldalon kell készíteni majd menteni és elküldeni nekem, ne ide a fórumra), akkor ez a lemez is mindenképp benne lesz, így még teljesebb adatokat jelenít meg majd a program.

    Bocs ha hosszú volt :)

    Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Új hozzászólás Aktív témák