Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Honor 90 - modellalkat
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum
Új hozzászólás Aktív témák
-
bkadar1
tag
Hello mindenki, a SWiF2 120P nagyon bevállt, alap beállításokkal is nekem megfelelő fordulaton tartja az alaplap (kb. 600-900 között), de induláskor kell neki egy-két perc, hogy felpörögjön, addig csak "rángatózik" . Minden sokkal hűvösebb, mint az előtte zajongó 8 centissel, mindezt nulla hanggal.
-
bkadar1
tag
válasz superecneB #13942 üzenetére
Szia, az nem jó megoldás, ha ha sorba kötsz két egyforma ventit egy 12V-os ágra? Elvileg akkor 6-6Volton fognak pörögni.
-
Nordic
Közösségépítő
válasz totyax #13953 üzenetére
Nekem a lapomba úgy működik hogy a PWM-es ventiknek a fordulatát a lap automatikusan megemeli, ha nő a proci hőmérséklete. Ez 3 pines ventinél nem megy. Ott be állíthatom hogy mondjuk silent üzemmódban menjenek, ekkor a ventik 5 -6V-ot kapnak és azon is maradnak. szóval ez csak akkor változik ha én visszamegyek a BIOS-ba, és átállítom. PWM-nél meg csak belövök egy hőfokot, aminél emelkedjen x %-ra a fordulat, és a lap azt automatán fogja vezérelni.
Egy szóval sem mondtam, h a nem PWM-es ventiket nem lehet szabályozni, csak akkor nem voltam egyértelmű...
-
totyax
aktív tag
Van a levegőszállítás és a légnyomás. A levegőszállítás egyértelmű x idő alatt mennyi levegőt mozgat meg. A légnyomás az, hogy mekkora a venti nyomóereje, azaz terhelés hatására, teszem azt sűrű bordán át kell fújnia a levegőt, akkor a nagyobb légnyomási értékkel bíró venti több levegőt bír átnyomni. De ez konkrétan mit jelent? Mondjuk van egy 10-es légnyomású venti 100cfm-el, ha berakok a helyére egy 1-es légnyomású 100cfm-es ventit, akkor a légnyomás csökken, de ez hogy jelentkezik a gyakorlatban? Csökken a fordulata a ventinek, s ezáltal a levegőszállítása is? Hiszen ha a fordulat nem csökken, akkor elvileg ugyanannyi levegőt kéne átnyomnia.
-
bkadar1
tag
válasz totyax #13956 üzenetére
?ezt a légnyomás dolgot honnan vetted? Szerintem az valami ilyesmi: [link]
Ventillátor esetében értelmezhetetlen sztem... Amúgy meg belegondolva, ha egy ventillátornak sűrű rácson kell levegőt átpréselni a venti által hajtott levegő egy része a rácson fennakad "torlónyomás" keletkezik (mint a szívomotoroknál) amit szintén le kell küzdenie a lapátoknak, itt a venti teljesítménye (ereje) számít, hogy képes-e megbírkózni vele, vagy lelassítja, és ezáltal a légszállítás is csökken. De még ha nem is változik a fordulatszám, akkor is csökkenhet a légszállítás emiatt, szóval szerintem inkább magasabb fordulatszám kell az azonos légszállításhoz. -
jericho69
tag
Hello!
A minap nézegettem a gépem belsejét, hova lenne célszerű még ventillátort tennem a jobb hűtésért és észrevettem, hogy a VGA és hangkártya között van még 3 üres slot. Szerintetek ha tennék oda 2db 6cm-es ventillátort egymás mellé, az érne ott valamit? Kitudná szívni az ott lévő meleg levegőt?
-
totyax
aktív tag
válasz bkadar1 #13957 üzenetére
Honnan vettem? Ventilátorok adatlapján fel van tüntetve, persze a normálisabbakon, akik nem titkolják ezt az adatot. Az a baj, ha mondjuk eleve 3000rpm-es ventit kell cserélned azonosra, kritkus felhasználási területen pl tápnál, akkor nem nagyon találsz magasabb fordulatszámút, hogy azzal kompenzáld az esetleges kisebb légnyomást.
-
bkadar1
tag
válasz totyax #13959 üzenetére
én a teljesítmény (input power) alapján próbálnám meg cserélni azonos vagy magasabb teljesítményűre. persze ha nincs magasabb fordulatszámú akkor meg kell próbálni az elérhető legmagasabb fordulatszámúval. Értem én, hogy kritikus a táp hűtése, de ha 3000 helyett 2600-at forog a venti sztem attól még nem kellene kipurcannia.
-
totyax
aktív tag
válasz bkadar1 #13960 üzenetére
Kipurcannia nem, de az élettartama rövidülhet, kondiknál sokat számít +10 fok is. Én is afelé hajlok, ha nincs megadva a légnyomás akkor marad az áramfelvételek összehasonlítása, de ez nincs megadva minden típusnál. Kimérni pedig csak megvétel után lehet... De az áramfelvétel szerintem függ a csapágyazástól is... A fő baj az mint olvastam korábban, hogy a tápok nem hőmérsékletre szabályoznak, hanem bizonyos hőmérsékletre bizonyos feszt kapcsolnak a ventire, ergó ha valaki más ventit tesz be, minden megváltozik.
-
Henk
veterán
válasz totyax #13961 üzenetére
Az lap függő, hogy a 3 tűs ventit tudja e szabályozni, de elég sok van ami igen, ebben az esetben a fesz. változtatásával variálja a fordulatot. A tápba úgy választanék ventit, hogy a légszállítás egyezzen az eredetivel vagy max. 10%-al legyen kevesebb. De sokan mondják, hogy tesznek bele kisebbet és nem lesz semmi gondja. Amúgy ha hőmérséklethez tartozik fesz érték a tápnál akkor sem fog jobban melegedni mert ha kisebb fordulaton megy emiatt a venti és jobban melegszik akkor ezáltal több feszt ad és emeli a fordulatot így elméletileg a hőmérséklet nem lesz több csak a venti megy magasabb fordulaton benne ha tud.
-
Ringman
nagyúr
Hello!
Tud valaki egy boltot a Pcgear-en kívül, ahol a coolink swif2-t 5 év garanciával árulják? (itt kb másfélszer annyiba kerül, mint máshol)
Halkság tekintetében ~2,5÷3k-ig (számlával) milyen 120-as és 92-es házventik ajánlottak még?
Jó lenne, ha nem 1 év garancia lenne rájuk, ledes kizárva.A válaszokat előre is köszönöm
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
jozsi
tag
Sziasztok,
hülye kérdés lesz, de hátha itt megtudják válaszolni a tápegységben jártas kollegák. Van egy előre konfigurált HP-s desktop gépem, aminek az alaplapján nincs 20 pines csatlakozó, viszont van helyette egy 6 pines (illetve szokásos 4 pines csati a cpu-nak, és egy 6 tűs picike csatlakozó). Kérdés létezik-e olyan tápegység amin található 6 pines csati (ez nem összekeverendő a vga kari csatijával, mert ez nagyobb)? Mert én nem találtam sehol, esetleg létezik ilyen átalakító?
Keresek: e6600 dobozos, számlás, garós processzort. Van egy inno3d 6600-osom 256 mb-os AGP-s by ''razor91''
-
tom_77
tag
Sziasztok,
[ASROCK 890GM Pro3] alaplaphoz jo ez a haz venti: [COOLINK SWiF2 120P] ?
PWM ugyileg meg ilyesmi, nem ertek hozza
Ebbe a [hazba] elore szeretnem tenni hogy szijjja befele a friss levegot.Koszi
-
bkadar1
tag
válasz totyax #13961 üzenetére
igen, valószínűleg a golyós csapágyazásúnak magasabb az áramfelvétele/teljesítménye, bár nem hiszem h 5-10%-nál nagyobb lenne a különbség. Én úgy néztem, hogy a minőségibb gyártók megadják a teljesítmény adatot, olyat kell venni amin fel van tüntetve A "fő baj" szerintem se baj, ha emelkedik a hőmérséklet nagyobb feszt rak rá és így is megtalálja az egynsúlyi pontot, max magasabb fesz mellett.
-
bluyoo
nagyúr
ITT próbálkozz jártasabbak a témában.
tom_77 a COOLINK SWiF2-1201-et én már "tesztelem" egy két hónapja megérte az árát.
Szivó és fújó üzemben is jól mennek
(#13958) jericho69 szerintem hanyagold a 6cm-es ventit hangos lenne és nem sokat érne(szerintem).[ Szerkesztve ]
Bazinga!
-
///Krisz\\\
senior tag
Sziasztok!
Nekem egy olyan gondom lenne, hogy a proci hűtő folyamatosan maxon jár, mert nem lehet bekapcsolni a BIOS-ban a PWM-t. Azt írja, hogy csak akkor engedélyezhetem ha 4 pines csatlakozójú hűtés van rákötve. (az van rákötve) Az alaplap egy: AsRock 880GM-LE, a hűtő egy: Arctic Cooling Alpine 64 Pro. (A hűtőnél az AC oldalán nincs oda írva, hogy tudná a PWM-t, de itt van a kezemben a doboza és rá is van írva, hogy 500-2000 között állítgatja a PWM. Még annyi, hogy a hűtő elvileg 2000RPM-n jár max, ehhez képest nekem 2300-on pörög.) Valakinek van valami ötlete, hogy mi lenne a megoldás?
"Ha pókerezés közben körülnézel az asztalnál, és nem tudod megmondani, ki a vesztes, akkor te vagy az." | BFBC2 & COHTOV: HKrisz
-
Henk
veterán
válasz tom_77 #13966 üzenetére
A lapon csak a cpu fan pwm-es tehát a 120P akkor lenne jó házhűtőnek ha a ventihez kapott Y elosztóval azt is a cpu fan-ra kötnéd. Ha másik csatira kötöd akkor inkább a kisebb fix fordulatút vedd.
///Krisz\\\: ha 4 vezetékes a cpu hűtő ventije akkor pwm-es és ha a bios-ban a beállítás megfelelő akkor működni is kéne neki. Sajnos az Asrock bios-át nem ismerem de azt sem nagyon értem miért nem enged egy funkciót bekapcsolni. Giga-nál beállíthatom csak ha nem pwm-es venti van rádugva akkor nem működik a vezérlés.
-
///Krisz\\\
senior tag
válasz ///Krisz\\\ #13971 üzenetére
Sorry én voltam a hülye valamit nem vettem észre. Szóval megoldódott. Azért kössz a segítséget Henk.
[ Szerkesztve ]
"Ha pókerezés közben körülnézel az asztalnál, és nem tudod megmondani, ki a vesztes, akkor te vagy az." | BFBC2 & COHTOV: HKrisz
-
totyax
aktív tag
válasz ///Krisz\\\ #13971 üzenetére
Helló, az a gondod tehát hogy a "CPU Quiet Fan" funkciót nem tudod bekapcsolni, emiatt a hűtő maxon jár, holott a hűtő PWM-es, tehát be kéne tudni kapcsolni. Ez nekem alaplap gondnak tűnik, szerintem a lapod topikjában érdeklődj, BIOS frissítésen illetve az Asrock support igénybevételén kívül mást nem nagyon tehetsz. Esetleg egy másik PWM-es hűtőt feldugni rá hogy arra engedi-e a BIOS bekapcsolni a PWM funkciót, de persze addig is legyen feldugva valamire a CPU hűtő is.
-
///Krisz\\\
senior tag
válasz totyax #13975 üzenetére
Neked is köszi a segítséget, de mondom már megoldottam! Én voltam a hülye nem tudtam rámenni egy menüpontra, pont azért, mert már rajta álltam. Semmi gond se a hűtővel, se a lappal egyszerűen hülye voltam.
-
J.Cs.
tag
Sziasztok.
Épp videókártya vásárlás előtt állok, és holnaptól kapható lesz egy HIS HD 5770-es videókártya, ami olcsóbb mint az előző hűtéssel felszerelt HIS. Am a kártyák ugyan azok.
Íme a régi HIS hűtője, amit egyik barátomtól tudok hogy jól funkcionál.
Régi HIS HD 5770És íme az új, amiről belinkelek minden képet amit az oldalon találtam. Hátha tudtok valami vélemény róla mondani, mert jelentős árkülönbség van köztük.
-
bluyoo
nagyúr
ITT össze tudod őket hasonlítani,de ahogy néztem "csak" a hűtésben térnek el.Az újabb hőcsöves ami hatékonyabb(szerintem).Egy kis olvasnivaló erről a hűtési eljárásról.
Sokan mint én is képesek a meglévő kártyájukra +pénzért vásárolni hasonló megoldást.
De konkrétan erröl a kártyáról nem tudok több infót.[ Szerkesztve ]
Bazinga!
-
bluyoo
nagyúr
Bocsi a dupláért de lejárt a szerk. idő.
Csak kijavítanám a hibám az előző is hőcsöves
Megtetszett a kártya (volt már his karim) gond. utánnaolvasok.
Hát nem sokat találtam az újról de azt megosztom
"A terméken egy hatékony, két darab rézből készült heatp pipe-pal felszerelt hűtés van jelen, amely a referencia megoldásoknál valamivel hatékonyabban látja el az alkatrészek hűtését."
Nem lehet hogy az egyikhez jár "ajándék játék" a másikhoz meg nem?Bazinga!
-
bluyoo
nagyúr
Bocsi a dupláért de lejárt a szerk. idő.
Csak kijavítanám a hibám az előző is hőcsöves
Megtetszett a kártya (volt már his karim) gond. utánnaolvasok.
Hát nem sokat találtam az újról de azt megosztom
"A terméken egy hatékony, két darab rézből készült heatp pipe-pal felszerelt hűtés van jelen, amely a referencia megoldásoknál valamivel hatékonyabban látja el az alkatrészek hűtését."
Nem lehet hogy az egyikhez jár "ajándék játék" a másikhoz meg nem?Bazinga!
-
Henk
veterán
-
Pyro05
tag
Hali!
Olyan problémám lenne, hogy nem jön össze a procihűtőmön lévő PWM-es venti szabályzása. Biosban megtaláltam a dolgot, ahol belehet állítani a "Target CPU Temperature"-t és a "Target CPU FAN Speed"-ed. De akárhogy állítom folyamatosan állandó sebességen pörög a venti bármilyen meleg is a cpu.
Van rá valamilyen szoftver esetleg amivel tudom szabáylozni, hogy x-y hőfok között z fordulattal menjen, y-v hőfok között s-sel stb...? Vagy a biosban is betudnám lőni, csak én nem értek hozzá?
Köszi.
ps.: lapom: asrock 770 extreme 3
War. War never changes.
-
kutga
nagyúr
Sziasztok!
Szeretném igazán csendessé tenni a mostani konfigom (adatlapnál).
Az alaplap és VGA passzív hűtéssel rendelkezik, a proci gyári hűtését lecseréltem egy AC Freezer 64 Pro-ra, a ház ventijét egy Cooler Master Swif2-esre, de valami még mindig nagyon búg a gépben (olyan a hangja mint egy porszívónak).
Az egyetlen amire gyanakodni tudok az a táp ventije, ami egy Chicony Hypro 380W OEM típus.
Ezt szeretném lecserélni halkabbra, úgy hogy azért a gatyám ne menjen rá. Amit néztem helyette az egy CORSAIR CX430W.
[link]A kérdés megéri-e a váltás, illetve a mostani tápban nem lehet-e ventit cserélni.
Let the Zone take me if I am.
-
bluyoo
nagyúr
Tuti lehet cserélni csak a régi venti értékeire kell figyelni légszállítás áram stb. mármint hogy hasonló legyen.
"Henk: Be tudod kötni az olyan ventit is ami nem 2 vezetékes. Az általános színjelölés szerint a piros és fekete amit be kell kötnöd, gondolom ez a réginél is így van. A 3. szál (sárga) a fordulat ellenőrzésére szolgál, ha van 4. szál az a pwm és szintén kihagyható. ha más színnel van jelölve akkor ki kell nyomozni melyik melyik. A lényeg, hogy a 12V és a gnd legyen bekötve a megfelelő helyre."
Én is gondolkoztam hasonlón de a végén hagytam a dolgot.Kitakarítottam kapott egy kis olajat a venti meg a csavar helyere gumi rögzítőt tettem.
Valamennyit ért de aszem inkább a házam a bűnös az a 6venti meg a vinyók összerezonálnak az eredmény pedig ritmusos búgó hang
Hogy megéri e váltani attól függ mennyire érzékeny a füled[ Szerkesztve ]
Bazinga!
-
Henk
veterán
válasz tom_77 #13983 üzenetére
Ha az Y elosztóval kötöd rá akkor biztos, hogy működni fog a cpu hőfok függvényében vezérli mindkét ventit majd, ja pwm-re kell állítani a bios-ban a venti vezérlést. Néhány lap a 3 tűs ventiket is tudja szabályozni de ez akkor derül ki ha kipróbálod. De mindegy is az első verziónak is működnie kell.
asound: lehet cserélni a tápban ventit de általában a tápok azért hangosak mert eleve melegedős darabok és a venti vezérlése ennek megfelelően van belőle. Ha megfelelőre cseréled benne a ventit az sem lesz sokkal halkabb mert azt is felpörgeti majd, ha kisebb fordulatút teszel bele akkor halkabb lesz de valószínű jobban fog melegedni ami meg nem egészséges. Azért szokták mondani aki halk tápot akar az vegyen halk tápot a kókányolás helyett. Főleg ha abból indulsz ki, hogy a venti bele is legalább 2-3 k 3 a küzdelem míg belerakod. Sok tápba forrasztva van a venti csati ilyenkor gari vesztéssel is jár a csere, már ha garis még a táp. Azt a 430-as Corsair-t nem ismerem de a cx400-ból többet is építettem már be és szerintem egy jó táp. Nem mondom, hogy a leghalkabb a világon de a halk kategóriába tartozik és ha nincs nagyon terhelve akkor ez főleg igaz.
-
Ringman
nagyúr
Köszi a választ, ma rendelek is a pcx-től pár swif2-t, a nem PWM-es 2k alatt van 5V-on elindulnak egyébként?
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
törölt tag
Üdv! Beüzemeltem 2db 12-es Coolink-et, de nem vagyok elragadtatva tőlük. Szerintem hangosak. 3 tűsek, ha jól emléxem 1200-on mennek, vhogy le kell szabályoznom őket. Tud vki vmi előlapi venti szabályzó panelt ajánlani?
-
törölt tag
Ez a Revoltec 3.5 ventilátor szabályozó, 4 Csatornás amit találtam elsőre, ha jól olvastam vhol máshol róla, 5 -től 12v-ig tudja szabályozni a ventiket, ha vki tud árban kedvezőbbet, vmi másfajtát is megköszönném.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Video konvertálás
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Felhőből hozza a Windows élményt a Microsoft új PC-je
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- Nők, nőügyek (18+)