Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz SG3rg0 #23578 üzenetére

    Ha szigetelt a ház, akkor szerintem nem lesz vele gondod, bár ebből a szempontból tök mindegy, hogy szigetelt-e vagy sem.

    Én soha nem cserélnék le egy konvektort egy távhőre, ha szabályozható akkor sem, de még házközpontira sem. Nálam a sorrend így néz ki: cirkó>konvektor>házközponti>szabályozható távhő>távhő

    A konvektor hőérzete jó, bár valamennyire más, mint a hagyományos radiátoros fűtésnek. Előnye, hogy prímán szabályozható, hogy hol akarsz fűteni és hol nem, és kis gyakorlással belőhető fél fokos lépésekben a kívánt hőfok. Primitív technológia, nem szokott elromlani, ha mégis, akkor könnyen cserélhető.

    Hátránya, hogy az öregecskedő konvektorok hajlamosak pattogni, amikor bekapcsolnak (hőtágulás) ami zavaró tud lenni, bár idővel megszokható. Hátránya még, hogy mindenhova nem pakolhatsz konvektort, tehát lesznek a lakásnak hűvösebb részei, amit a "szobából" kell kifűtened, ebben viszont a szigetelt falak és a nyílászárók sokat tudnak segíteni. Közlekedő helyiségek, konyha hideg tud lenni.

    Cserébe nem vagy ráutalva senkire, nem kell elviselned, hogy a legócskább szart veszi meg a lakóközösség a házközponti kazánból, amit aztán a harmadik évben többet javítanak (a házmester spanjai, heroin áron) mint működik télen, nem te fizeted a szomszéd távhőszámláját is, aki öt éve csal a hőmennyiségmérővel és szart sem fizet, és a többi becsületes marha fizeti az ő fogyasztását is, te mondod meg mikor fűtesz és mikor nem, és hogy mennyi meleget akarsz.

    Ha kifogsz egy kéményfelújítást, akkor konvektorból viszonylag könnyen mész át cirkóra, távhőből kb. soha.

    A fogyasztásáról mondják, hogy magasabb, mint a cirkóé, én nem igazán tapasztalom, talán valamivel, de nem sokkal, inkább azt mondanám, hogy kb. ugyanannyi. Nagyjából 8 évre visszamenőleg van rá adatom, laktam ugyanabban az építésben cirkóban és konvektorosban is. Többet számít, hogy melletted laknak-e és ha igen, mennyire fűtenek.

    @Alex91: nálam 50m2-en műanyag ablakkal, de szigeteletlen házban kb. 600 m3 az éves gázfogyasztás, ez kb. 90-100k Forint. Középen vagyok, de két oldalról (fent, jobbra) nem is laknak, nem is fűtenek.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák