Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz fjudors #42434 üzenetére

    Valóban sokat számít a geometria, de egy 29"-es vagy nevezzük 622-es felniméretet fogadó mtb váznak, mindenképpen teljesen más lesz a geometriája mint mondjuk egy 27,5" azaz 584mm-es kereket fogadó váznak. Variálhatsz a gumikkal, de az alapvetően nem változtatja meg a kerékpár menetdinamikáját.
    Épp ezért én azt se kedvelem amikor valaki egy 26"-os 559-es kereket fogadó vázba belerakja a 27,5" azaz 584-es kereket. Nem arra van tervezve. Használni lehet, de nem az igazi.

    Amit én fentebb leírtam a kerékméretekről és rugóutakról az személyes tapasztalaton alapszik. Nyilván nem szentírás, mint írtam saját vélemény, de gyakorlati tapasztalaton alapszik, nem csak elmélkedésen!
    Volt szerencsém rengeteg féle montihoz. Országútiban nincs túl nagy tapasztalatom, persze próbáltam, de ott nincs olyan sokrétű tapasztalatom a különböző outik sajátosságai terén, de montinál más a helyzet, rengeteg féle montim volt és igen régóta űzöm a sportot.
    Ezért itt bátrabban adok tanácsot, és én úgy tapasztaltam, hogy a 29"-es bringák merevben és fully-ban 130mm-es rugóútig életképesek. Felette elvéreznek a túl nagy kerék miatt, ha megnézed a gyártókat, 130mm felett elég kevés 29"-es gép van. Mondjuk 140-ig bezárólag. Leszámítva pár típust, 140 felett 27,5" az uralkodó, ez is az én álláspontom igazolja, miszerint kerékméretet elsősorban nem testmagasság hanem bringázási stílus alapján érdemes választani. Hiába rakod a 29"-re a vékonyabb külsőt az attól még nem sok mindent változtat, annak köze nem lesz a 27,5" fordulékonyságához.

    A vázmérettel kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy én pont azért szeretek a tényleges csőhosszal számolni mert az egy fix adat, ami nem változik. A méret táblázatok mindig csak ajánlások, a próba dönti el. Ha épp határon vagy, amikor mindkét méret jó lehet, akkor érdemes ráülni mindkét méretre mikor választasz.

    (#42449) entropy: Ez a fel le ugrálás inkább rutin kérdése, sokféle bringával meg lehet csinálni.
    Nem nagy dolog. Mi Bergamon-al foglalkozunk, ezek jó minőségű Német kerékpárok. Ezt nyugodt szívvel tudom ajánlani mert ismerem őket:
    Bergamont Helix 4.0
    Bergamont Revox 3.0
    Bergamont Revox 4.0
    Ezenkívül van még sok jó gyártó mint fentebb is írtam már, onnan is bátran válogathatsz.
    Ha használtat akarsz az mindig lutri, mivel nem értesz hozzá ezért én nem javaslom. Lehet jó üzleteket kötni, de érteni kell hozzá. Az a Bulls elmegy kategória, bár nem tudom miért van tökig leengedve benne a levegős tag, abban se vagyok biztos, hogy az méretben a belevaló. Az ilyen kategóriájú fully mtb-ok csak kényelmes túrákra valók, nem csapatásra. Esetleg egy régebbi specialized epic-et vagy stumpjumpert ajánlanék, azok jó kis gépek, de át kell nézni nagyon. Használt fully montinál még inkább észnél kell lenni mert több a hibalehetőség.

Új hozzászólás Aktív témák