Hirdetés

Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz XP NINJA #3900 üzenetére

    Az a gyorsabb, amivel gyorsabban tekersz :U

    A megfelelő áttételi arány kiválasztása teljesen egyénfüggő, a hajtómű és fogsor kiosztása függ a tekerési stílustól (jobban szeretsz pörgetni, vagy inkább nyomatékból mész), a gyakran látogatott tereptől (lankásabb-dombosabb környéken egy trekkinghajtóművel elképzelhető, hogy jobban jársz, azonban ha sokat mászol meredekebb hegyre, akkor a hajtóművön jól tud jönni, hogy 22-es a legkisebb fogaskerék és nem 26 fogú).

    Nézd meg, hogy a mostani bringádon milyen hajtómű és fogassor van. Ebből számold ki a legkisebb és a legnagyobb áttételi arányt (legnagyobb esetén ne az elvi maximumot nézd, hanem azt a fokozatot, amit ténylegesen használni is szoktál), és gondold át, hogy síkon korlátozott-e a hajtás valaha is. Ha a válaszod nem, akkor nem kell magasabb áttételi arányú hajtás. Ezután gondold át, hogy nagyon meredek hegynek felfelé milyen gyakran van az, hogy elfogysz az emelkedőn, mert nincsen hova visszaváltani. Ha ez gyakori, akkor alacsonyabb minimális áttételi arány kell neked.

    Én pár hete végeztem számítást arra nézve, hogy a mostani 44/32/22 és 11-32 3x9 rendszerem helyett - ha egyszer cserélem -, akkor egy 39/26 és 12-36 2x10 lesz az utód, mert legkisebb áttétel szinte megegyeznek (0,69 és 0.72, azaz +4%, ennyit kell erősödnöm hozzá), maximumban pedig olyan áttételben lenne a másik rendszernek a vége, amit most még éppen ki tudok tekerni (a jó minőségű aszfalton használt maximális 3,14-3,67 helyett lesz 3,25), szóval nem vesztenék ilyen téren semmit, cserébe kevesebb átfedő sebesség lenne (és nem lenne középtányér, amiről mindig rossz irányba váltok :) ). Egy nálam erősebb embernek, aki hasonló 3x9-es rendszerrel rendelkezik most, a fenti 2x10-es nem lenne megfelelő, mert az ő erejéhez egy 42/28-es jobban passzolna, mert neki nem kell olyan kicsi legalsó áttétel (0,78 lenne), cserébe 3,82-es maximális aránya lenne finomabban tud váltani.

    Szóval gondold át a mostani rendszeredet, indíts egy Excelt, számolgassál, nézelődjél, hogy ki milyen hajtóművet és fogassort kínál, és meg fogod találni a neked ideálisat.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Aktív témák