Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bile Demon

    őstag

    válasz MiklosSaS #24596 üzenetére

    Mondjuk el is ment vele egy csomó idő, mire csak így nagy vonalakban kiteszteltem. Igazából csak kiváncsiságból. Amúgy arra jutottam, hogy jó lesz nekem az undervoltingos 4.4GHz, sok értelme nincs +100W-ot disszipáltatni 300-400MHz miatt. :)

    Még egy feature-t fedeztem fel, amit megosztok itt, nem tudom mennyire közismert dologról van szó...
    A "CPU Thermal Design Current" beállitásról van szó 4790K procinál. Végigpróbáltam az áram limit állitását és megfigyeltem mi történik.
    256A-re vagy fölé állítva nem korlátozza a CPU órajelét semmilyen körülmények között, tehát ha a Power limitek és a hőmérséklet engedik, akkor max szórzót ér el a proci.
    Ha kisebb áramot állítok, a 168A és 255A között tartományból bármit, akkor AVX2 utasítások futtatásakor, a proci automatikusan visszaveszi a szorzót, egészen a turbó nélküli értékre. Viszont más (nem AVX2 és FMA) utasítások futtatásánál mindig el tudja érni a max szorzót.
    Ez a funkció valahogy úgy működhet -szerintem-, hogy a proci energiagazdálkodás kezelőjében, az egyes utasítások áramigénye benne van egy táblázatban és az AVX2 mellett 255A van, így csak 256A vagy afölötti limiteknél indul el a turbó funkció. Biztos, hogy nem mért, hanem a processzor által becsült áramigényről van szó, olyan éles a határ a 255 és 256A között és ez a határ akkor se tolódik el ha túl, vagy alul van feszelve a proci.
    Ez a fajta működés lehet, hogy valakinek hasznos...
    Az MSI lap ezt az áramlimitet is 256A-re teszi alapból, de mintha ASUS lapnál 105A lett volna ott alpból és ott tényleg nem is ment 4GHz fölé a proci AVX2 futattásakor.

    [ Szerkesztve ]

    Bruhe

Új hozzászólás Aktív témák