- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nothing Phone (2a) Plus - semmi lényegi plusz
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9721 üzenetére
A logoutos cikkben 12v táp volt.
Az a fűtőfeszültség. De még van az anódfeszültség is. Így megy ez. Nézd meg a kapcs. rajzot az ajánlott linkben.
A cikk fórum részében linkelgettek most frekvencia tartományokat, ahol azt lehet észrevenni hogy hol mennyire esik. Illetve a torzulások.
Csináltál már valaha audiogrammot füldoktornál? Mindjárt rájössz belőle, hogy saját pár füled mit igényel.
Amúgy a tpa152 szimpatikus nekem és a kapcsolása is elég egyszerűnek tűnik. Az adatlapján 6v van írva, de gondolom elég lenne neki az 5v is.
Nem biztos! Esetleg kiolvasható az adatlapjából.
Közben meggyőztek, hogy ha erősítő is lesz benne akkor lehessen egy kapcsolóval válogatni a saját illetve az usb táp között.
Szerintem értelmetlen, de mindegy.
Bár a torzítása nem annyira jó szerintem, nekem is egy 32ohm-os fülesem van. Amivel 0.1% lenne.
Az nem rossz.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9721 üzenetére
A kínai csöves cucc:
Bemeneti feszültség: DC24V valószínű kapcs.üzemű tápot adna hozzá >> 100V
Bemeneti érzékenység: 100mV
Bemeneti impedancia: 100KOhm
Kimeneti impedancia: 20~600 Ohm
Gain: 30dB ez egy olyan 60x fesz. erősítés
Frekvenciatartomány: 10Hz-60KHz +/- 0.25dB
Jel/zaj arány: >90dB
Dinamikatartomány: 84.6dBA(300 ohm) 89.8dBA(33 ohm)
THD: 0.016%(300 ohm) 0.45%(33 ohm) ez már nem olyan fényes
Méret 79mm (D) X 79mm (W) X 44mm (H) -
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9724 üzenetére
Ha jól tudom 20Hz-18KHz kb ez a tartomány.
Ha most picit ronda lennék azt mondanám, hogy a doki grafikonján csak ez a tartomány van az abszcisszán, mert ezen kívül értelmetlen. Boldog az, aki - nagyon fiatalon - 17 kHz-et hall. És az is, hogy milyen hangerőnél.
Viszont pont azt mondták, hogy ha minden alkatrésznek ennyi a tartománya akkor sokkal korábban elkezd esni a tartomány végén a jel.
Ez nem feltétlenül az alkatrészekre vonatkozik. És függ a tartomány definíciójától. Ha a tartomány széleinek azokat a pontokat vesszük, ahol a csökkenés -3dB (vagy egyáltalán van csillapítás), akkor ezek az értékek tényleg összeadódnak minden alegységtől, de nem lesz keskenyebb a frekvenciasáv, hanem meredekebben esnek a végek. A csillapítatlan frekvenciasávot végül is a "legszűkebb" karakterisztikájú elem diktálja.
...gondolom ellenállással meglehetne hajtani egy 9v 0,2a-es táppal is,
Nem! Ha ellenállást teszel, akkor a tápfesz az elnyelt áram (és Ohm törvénye) függvényében változik. Kis hangerőnél nagyobb, nagynál kissebb tápot fog kapni. Akkor már inkább egy 3 lábú stabilizátor (LM7806).
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9726 üzenetére
Hát akkor éljenek a fiatalok, nem tudom nekem mennyire érzékeny a hallásom.
Éljenek! Ha nagyon kíváncsi vagy szakrendelésen megtudhatod. Percek alatt elvégzik a vizsgálatot. Nem tudom például nem-e kötelező jogosítványhoz!?
Ezt a meredekséget lehet valahogy "korrigálni"? Vagy mit befolyásol ez? A nagyobb tartományokon "halkabb" lesz a hang elvileg?
Korrigálni is lehet, de egyszerűbb elkerülni olyan erósítővel, ahol nincs mit korrigálni. Igen, halkabb lesz, feleződik minden -3dB-lel.
Szóval akkor a legjobb az lenne, ha rendes 6v-os táp lenne neki adva. Gondolom nem kell nagy amper neki. Somogyis adapter jó lehet erre? 1-2 ezer forint körül már vannak ilyenek.
Első helyen a 6V-os táp, aztán a kompromisszumos megoldások. Fejhallgatóval szerintem bármilyen adapter megteszi.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9728 üzenetére
Szerintem nincs ilyen problémád sem az OPA sem a TPA erősítőkkel. A korrekciókhoz olyan szűrőket szoktak kiszámolni, amik beiktatva az erősítőláncokba megemelik az erősítést a szükséges sávban.
Most jobban megnéztem a tpa152 adatlapját és érdekes dolog van benne. Fent 6v lent meg már 4.5-5.5v van írva.
Most már látom. S akkor hol a baj?
Én nem néztem meg gondolván, hogy érdekeltként már megtetted. A 6V a maximum, ami fölött kaput az áramkörnek. -
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9730 üzenetére
Mit gondoltál, hogy át lehet sasszézva, vagy balettlépésekkel libegni az életen/elektronikán?
Sok munka vár még rád. Sikert hozzá! -
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9733 üzenetére
Minden becsületes gyártónak megvannak a bejáratott alkalmazásai. Az a pár apró diszkrét alkatrész csak összeszedhető.
És milyen szépen látszik az 5V-os táplálás...
Gondolom adnak hozzá NYÁK tervet is. Milyen szépen inspirálódhatnál belőle. Ha nem, akkor is irányadó az alkatrészek elhelyezése, biztosan optimális, az meg egy kiindulás az Eagle-nek is.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9735 üzenetére
Nyák terv ezen nincs sajnos, de elég érdekes ez a doksi mert 2 féle cucc is van benne.
Mondom: nem baj. Lényeges az alkatrészek pozíciója akkor is ha egyetlen lapra kerül minden, de akkor is, ha külön. A TI-nél már kirakták helyetted a puzzle-t.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9737 üzenetére
Nem valószínű. Csak azért kell átgondolni, mert a 2 változatban természetesen más és más az alkatrészek elhelyezése.
Bár szerintem bőven jó lesz ez nekem sokáig, ha minden jól sikerül.
Hacsak nem kapsz túl nagy kedvet az elektronikához.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9741 üzenetére
Bemenetre az kimeneti OPA-k kimeneteit, kimenetre fülest. Egyébként rettenetesen érdekes egy rajz: az egyik csatorna egységnyi (2.csat.), a másik pedig 2x erősítésű (1.csat.). Hogy van ez?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9744 üzenetére
Dupla potencióméternek hívják (hogy együtt "fussanak") és feltétlenül logaritmikus (lásd emberi fül karakterisztikáját). Nyugodtan lehet 10-100 kohm tartományban.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9747 üzenetére
Sokkal nagyobb kell legyen, mint a jelforrás (erősítő - OPA) kimeneti impedanciája és "illik" kissebb legyen az erősítő (TPA) bemeneti impedanciájánál. Szerintem nem lesz gond a 10k-val.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9750 üzenetére
Akkor nézd meg a CD CD4051/4052/4063/4054 szériát. Ezek a klasszikus CMOS 4000-es széria tagjai, analóg multiplexerek. Sok név alatt futnak, ahol a számok ugyanazok. Tudtommal ezek 3V-tól 18-ig táplálhatók.
-
Lompos48
nagyúr
Körülbelüli kérdésre hasonló válasz:
Elképzelhető, hogy a kisszintű bemenetnél van még egy előerősítő. De az is, hogy a nagyszintű van leosztva. Az eszközök tárháza csak a fantáziától függ.
...autórádiónak nem káros-e...
Nem. Nyugodtan elmegy terhelés (hagngszóró) nélkül is (ami végtelent jelent), csak értelmetlen.
A végfok terhelés nélkül maradása csak a csöves erősítőknél (volt) végzetes a végfokra, de ott van még egy kimenőtrafó is - az egyik legfontosabb/precízebb alkatrész - ami ludas a dologban. Annyit azért még megjegyeznék, hogy erősítőre nem az autórádió hangszóró kimenetét szokás kötni, hanem annak végerősítő előtti jelét. -
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
Na, ebbe már nem szólok bele. Tényleg tele van elektronikával. A 2. képen látok minimum 7 tranzisztort és még mi lehet a szivacs alatt. Nem valószínű, hogy a kapcsoló cserélgetné a szálakat. Innen passz. Maximális tanács: méregesd végig az alkatrészeket a panelen. A kapcsoló is mérhető a forrasztások felől (gondolom a szivacs alatt).
-
Lompos48
nagyúr
Na most, ezzel nem értek egyet
Nem baj, nem muszáj, személyes jogod, tiszteletben tartom.
Én ezt nem így tudom.
Az se baj. Vagy megváltozik idővel a tudásod... vagy nem.
És amit eddig láttam, az sem így volt megcsinálva.
Nem sokat láthattál. De amit láttál az nem volt rendesen megcsinálva. Nem mondom, hogy úgy nem működik, de logikátlan. A hangszóró kimenet az csak hangszórónak jelent jelforrást. Szerinted mekkora jel jut az erősítő bemenetére, ha egy bömbölő hangszóróról kap jelet?
A hangszóró csatlakozónál csak simán le volt párhuzamosítva egy dróttal...
Ezt vegyük viccesre: párhuzamosítva = sönt (shunt), egy dróttal >> rövidzár >> végfok kaput! Érdekes lehet utána a működése.
Tanácsolom: olvasgass még utána egy keveset. -
Lompos48
nagyúr
Így továbbra is szólnak a gyári hangszórók, meg a sub is, ami a fentebb leírt módon kapja a jelet.
Idézem önnönmagamat: nem mondom, hogy nem működik, de logikátlan és hozzá teszem helytelen is.
Most mondjam azt, hogy egy modern dieseles Mercedes is elmegy étolajjal vagy a MacPro is egy biciklidinamóról, csak MINEK?
Így érted mire gondolok?
Nehezen, lassan most már kezdem negyvenannyi év elektronika után. De hát jó pap is holtig tanul.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Én jelről beszéltem és nem csatlakozóról. Mindegy, hogy RCA, DIN, jack vagy akármi. Attól hogy RCA még nem kimenet. RCA van ki is, be is táp is, vagy amit akarsz. Csak egy csatlakozó típus.
Az is kérdés mit nevezel kis- és nagyszintű bemenetnek. Rendes, "ortodox" audio definícióban a kisjelű (1mV) körüli az eletrodinamikus lemezjátszó, ugyanolyan mikrofon stb bemenet. Nagyjelű a vonalszintű (0.707V), amit line in/line out-tal jelöl minden magára valamit is adó gyártó. Hogy az autós bömböldéknél mit neveznek ugyanígy, azt nem tudom, de szerintem gyártó és divatfüggő.
Amikor jelről beszéltem nem utaltam másra, mint a kapcsolásban fellelhető 2x2 pontra, ahol az a jel megtalálható.
Próbálj máskor pontosa(bba)n kérdezni. -
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9780 üzenetére
Ha alaposabban megnézed nem olyan bonyolult. Igaz van benne egy kosár ellenállás, de azoknak az a szerepe, hogy asszimetrikus táplálásnál (0, +Vs) a jeleket a táp felére (közepére) "húzza" hogy se fent se lent ne jussanak a limitálás közelébe csak szimmetrikusan. A második IC pedig elfelejthető ha nem akarod monitor üzemmódban használni. Ez régen volt hasznos, amikor a lemezről szalagra, vagy kazetták között másolt az emberfia és hallani szerette azt, ami történik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9780 üzenetére
Kifutottam az időből
Szó volt a múltban arról, hogy ezekhez 6V kell, neked pedig nincs csak az USB. Nézd meg a CMOS analóg multiplexereket is: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9783 üzenetére
Az se rossz, ennek a csatorna ellenállása kisebb, mint a 4016-é, a rajza ugyanaz. Működése tök egyszerű: A ControlA (B,C,D)-ra 1-es logikai jel nyitja, a 0 zárja a hozzá tartozó Input/Output - Output/Input párost. Tehát a nyitás azt jelenti, hogy átmegy a jel, a zárás, hogy nem. Ugyanúgy "drótozod" össze, mintha közönséges kapcsolókkal tennéd. Egyre kell vigyázni: +/- 0.5V-ot tűr el az analóg bemeneteken a nulla alatt meg a táp fölött. Ez azt jelenti, hogy itt is illik középre húzni az analóg jeleket.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9786 üzenetére
Bármivel, amivel egyenként rá tudsz vinni egy 1-es szintet a control.lábra (nyomógomb, ha úgy marad, tekerő, egyéb logikai áramkör, tranzisztor, párhuzamos port, mikrokontroller...)
Sztereóhoz, több csatornához több tokot kell használni, ez természetes.
Mint a TDA-nál az ellenállásokkal meg kondenzátorokkal, tehát a föld és táp közötti feszültség(távolság) felénél.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9786 üzenetére
Megpróbálok előásni egy több évtizedes rajzot, ha sikerül...
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9789 üzenetére
Úgy nem lesz jó, mert az első sor kapcsoló után összekötöd a bal-jobb csatornát.
Légy kis türelemmel, próbálok egy skiccek csinálni Eagle-lel. -
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9791 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9793 üzenetére
Sajnos nem.
A kondi esetleg a vezérlő szálakra kellhet a kapcsolók pörgése ellen. Így megöli a hasznos jelet. C2, C3 és C8 még rosszul is van kötve. Az ellenállásokat én a GND felé tenném és akkor akár használhatsz a legegyszerűbb kapcsolókból kontroll bemenetről az 5V felé. Ha kapcs be akkor felhúzza 5V-ra, ha kapcs ki elengedi és az ellenállás húzza le a GND-re. És lehetnek jóval nagyobbak, nem kell minden kapcsolónál megenni 1-1 mA-t hiába.
Jel-földeket összekötöd, persze.Mert ugye 3 ág van, az egyik a bal csatorna, a másik a jobb csatorna, és a harmadik a gnd, ha jól tudom.
Itt 4 jelforrás van. A test az közös. DE! Egyáltalán nem ártana a GND-t külön kezelni a hasznos jel testétől, mondjuk AGND néven. Aztán majd valahol egyetlen pontban kötődik össze a GND-vel elkerülendő a földhurkokat.
Egy dolgot nem értek, az eagle-ben a schematikus rajznál nincs ott a Vdd és a Vss, de a nyák kapcsolásnál meg már ott van.
Fogalmam sincs. Én az Eagle-lel azóta vagyok "kapcsolatban", amióta említetted, addig azt se tudtam, hogy létezik. Valószínú van annyira intelligens, hogy ezt a Vdd-Vss dolgot kezelni tudja. Fedezd fel, aztán számolj be róla.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9795 üzenetére
Itt csak a kimeneten volt ellenállás a gnd felé, gondolom ez valami védelem féleség akar lenni.
Az csak azért került oda, hogy ne lebegjen akkor, ha nincs egyik csatorna se kiválasztva. De azt is figyeld meg, hogy szimmetrikusan van betáplálva, tehát ha a jel nulla, akkor a kapcsolók kimenete is a két táp között középen, elméletben nullán áll.
Hol lenne akkor érdemes ezt összekötni? Esetleg nem lenne egyszerűbb még 1 ic a gnd részére? Vagy az már túlzás lenne?
Nem vagyok jó pedagógusnak, de megpróbálom. Az analóg testet (minden jel nulláját, mondjuk az összes árnyékolt kábel köpenyét egy helyre kell kötni, ez lesz az AGND. Ezt akár el lehet hozni a NYÁK szélére például a GND mellé (ami a táplálás nullája). Ott meg egyszerűen összekötni őket. Ez azért szükséges, hogy véletlenül se cirkuláljon (folyjon) tápáram olyan vezetéken, ami a jelek nullájához tartozik. Ellenkező esetben ennek az áramnak a változásai (például kapcsolásokkor) rátevődnek a hasznos jelre és zajt okozhatnak. Tehát GND és AGND teljesen külön, aztán a lap szélén összekötve.
Még egy IC értelmetlen.Kösz az információt. Logikus. Sok esetben a táp 2 külön belső rétegen van megoldva (tehát összesen 4 réteg), akkor pedig nem kell foglalkozni velük csak ott. Megkönnyít(het)i a munkát.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9797 üzenetére
Mind bonyolít, de mind jó.
az audiójelbe sorosan egy kondi, aztán a kondi másik lábát egy osztóra kötöd (szimmetrikus osztó: pl 1k -1k), az osztott pontot meg bevezeted a 4066-ba. Így tápfesz közepén lesz az offszeted, a kimeneten meg a földre kötött ellenállásról
egy kondival veszed le a jeletA második kondi szerintem nem szükséges. Egyszeri galvanikus leválasztás elég. Az osztó pedig pont az, ami a TPA-ba például be van ép1tve.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9799 üzenetére
Nem jó úgy, mert ott szimmetrikus tápok vannak. Úgy, ahogy javasolták neked (visszakozom a második kondenzátor kivételétől):
az audiójelbe sorosan egy kondi, aztán a kondi másik lábát egy osztóra kötöd (szimmetrikus osztó: pl 1k -1k), az osztott pontot meg bevezeted a 4066-ba. Így tápfesz közepén lesz az offszeted, a kimeneten meg a földre kötött ellenállásról egy kondival veszed le a jelet.
Befolyásolás az erősítés, szinteltolás is. De ne aggódj.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9801 üzenetére
Jónak néz ki. Az ellenállásoknál nyugodtan használj 10k-nál nagyobbakat el akár 47-100k-ig. Csatornaválasztáshoz tekerős kapcsoló kell, hogy ne tudj egyszerre több jelet összekötni, de ha mondjuk mégis keverni szeretnéd őket, akkor jönnek képbe a kimenetekkel soros ellenállások, amit javasoltak neked.
-
Lompos48
nagyúr
Igaz, visszavonom.
Az Ron feltevés helyes. 2 dolgot kell hozzáfűznöm: az egyik, hogy az 5V adott, mert Speedfire ragaszkodik az USB-ról tápláláshoz, a másik, hogy a jel nagysága vonalfeszültség, tehát egy nagyon keskeny sávban mozog a görbén, hatása a köv. fokozat bemeneti ellenállásához képest elenyésző. (Még szerencse, hogy az 5V-os görbén van ott egy kicsi inflexió is
Kösz! -
Lompos48
nagyúr
Az Ron feltevés >>> Az Ron felvetés Elnézést!
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9809 üzenetére
Nemsokára nagydoktori disszertáció lesz belőle.
Kondi nem kell, eleinte nekem is volt egy ilyen ajánlatom, utána mellélőttem.
Torzítás!?
Ha megpróbáljuk kiolvasni a grafikont kiderül, hogy nulla bemenetnél a csatornaellenállás 240 ohm körül van. -1 és +1 bemeneti jelek között ugyancsak a görbéből spekulálva az ellenállás 180-260 ohm között változik. Az OPA-s erősítő bemenete MOhm nagyságrendű legalább (az OPA bemeneti árama +/- 10 pA), ehhez kell hasonlítani azt a pár tíz ohmos változást. Lehet van olyan műszer, ami ezt mérni tudja (nagyon drága lehet), de emberi fül szvsz szóba se jöhet.
Apropó Ábel. Nagyon jól érezte magát a rengetegben...
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9812 üzenetére
nem lesz befolyással semmire sem
nem hiszem
A kimenetre is érdemes offsetet tenni?
Felesleges. Az a következő fokozat dolga hogy intézze a szinteket.
...a többiekkel kiméretek mindent...
gondolom sok olvasója lesz a "report"-nak.
-
Lompos48
nagyúr
Egyáltalán nem veszem kekeckedésnek, sőt örvendek annak, hogy valaki ellenőrzi/felülbírálja az általam tanácsoltakat. Úgy számoltam, hogy mindenképp a sorrend: jelforrások, kapcsolók (4066), le(vagy el-)választó OPA erősítők majd utána ADC/DAC stb. Tehát nem tudom kinél van a bölcsesség köve. A legjobb az lenne, ha a témafelelős (aki rengeteget tanult/fejlődött rövid idő alatt) kicsit összeszedné a gondolatait és a nagy kalandozás után letenne az asztalra a kritikusoknak/tanácsnokoknak egy blokk-rajzot legalább, hogy átláthatók legyenek (rejtett) szándékai.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9824 üzenetére
Na, csak lépegetünk előre.
...kimaradt, hogy a kimenet választó is cd4066-al lenne megoldva...
Jó ötlet. De mondd csak, mit válogatnál vele? Csak 2 OPA kimeneted marad abban az irányban, vagy nem?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9826 üzenetére
Rendben, a fejhallgató erősítőjét már letárgyaltuk, megy a jel a TPA-ra onnan pedig a fülesre. Ok, ezzel lezárva. A másik három kimeneten ugyanolyan szintű jeleket akarsz? Ha igen, nincs mit kapcsolgatni egyszerűen az OPA kimenetekről párhuzamosan kötöd mindhármat mert vonaljel lesz rajtuk, ami egyszerre mehet akár 3 különböző erősítő-, magnó- vagy bármi-bemenet felé. Ha nem dugsz beléjük semmit, akkor se történik semmi. Ha különböző szinteket akarsz a 3 kimeneten, akkor szóba jöhet esetleg egy-egy opa erősítő beállítani a szinteket.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9828 üzenetére
Ma estére zárjuk a "következő ötlettel": ha jól emlékszem a tpa is az usb tápról (5V) megy. Minek azt kapcsolgatni akkor? Ha kihúzod a fülest magára az erősítő alig "szop" valamit. Maradhat minden feszültség alatt. Egy kapcsolóval kevesebb. Egyetértesz?
-
Lompos48
nagyúr
válasz Speeedfire #9830 üzenetére
Elég az neked! Azért szívesen látnék (ha jónak látod) egy teljes kapcsolási rajzot mielőtt nekiugornál a NYÁK-nak. Jó éjt!
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
tegnap egy szaki azt mondta, h az alaplapra forrasztott kondi két oldalról is rá van forrasztva, és azért nehéz művelet...
Csak úgy néz ki. Tulajdonképpen a furat egész hosszában "metalizálva" van, ami azt jelenti, hogy a furatban található egy fémcsövecske. Alulról forrasztva a cin tényleg átfolyik (kapillaritás) a másik oldalra is. E legjobb megoldás a cinpumpa (szippantó), de megpróbálható azzal a fémharisnyaszerű izével (ónszívó harisnya) is. Ha az alkatrészoldalról rendesen hozzáférsz megpróbálhatod lecsípni a kondit, utána kihúzni a lábakat. A lyukakat mindenképp ki kell az óntól üríteni az új forrasztás előtt (az említett 2 cucc valamelyikével). Amire vigyázz nagyon: ne legyen a páka túl forró, mert tönkreteheti a NYÁK-ot (a réz felválik a szigetelőről).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- BestBuy topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Villanyszerelés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Ukrajnai háború
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest