Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    válasz assemble #42683 üzenetére

    Bútorasztalos a szakmám. Ma már más területen dolgozom, de annak idején nem egy konyhát terveztem. Hidd el, hogy ez így minden szempontból rossz megoldás. A 15 centiméter távolság ráadásul balesetveszélyes.
    Íratlan szabály ugyanis, hogy a főzőlaptól oldalirányba legalább 30-40 centiméter szabad területet hagyunk, hogy a fazekat, serpenyőt, edényt könnyedén félre tudjuk húzni. Ez a hétköznapokban is hasznos lehet, de gondolj például egy olyan konyhai balesetre, ha mondjuk lángra kap a zsír, az olaj, vagy véletlen kifut az étel. A másik, amit már korábban is említettem, hogy felesleges hőhatásnak teszed ki vele a hűtőszekrényt. Persze attól is függ, hogy milyen főzőlapról van szó, de a 15 cm távolság akkor is lófütty. Én épp lecsós karajt főzők a gáz főzőlapon, épp csak pöszörög a láng. A főzőlap szélétől 15 centiméterre mérve 33-34 celsius a hőmérséklet; úgy, hogy a szoba hőmérséklete 22 fok.

    És akkor a nulla logikájú elrendezést még nem is említettem, de ezt majd csak akkor fogod megérteni, ha nekiálltok főzőcskézni. Gondolj csak bele egy olyan helyzetbe, hogy kipakolod a hűtőből a főzésre szánt élelmiszert. Na de hová? A főzőlapra? Pakolhatsz a konyha egyik feléből a másikba, majd vissza, amivel az évek során rengeteg felesleges utat teszel majd meg. Nem véletlenül találták ki, és alkalmazzák lassan 70 éve a konyhai háromszöget. Függetlenül attól, hogy soros, párhuzamos, sziget, L, vagy U alakú a konyha, azt minden esetben a logikai sorrendnek megfelelően tervezzük meg: tárolás (kamra, hűtő), előkészítés (munkafelület, mosogató), főzés-tálalás. Néhány példa: https://www.cliffkonyhabutor.hu/konyha-kialakitas-cliff-magazin

    Az eredeti kérdésedre válaszolva: nincs semmi jelentősége, hogy beépített- vagy pedig szabadonálló hűtőt veszel. A palástkondenzátoros hűtőknél fontos, hogy oldalirányban legyen biztosítva néhány cm légrés, de én személy szerint mindegyiknél elhagynék pár centit.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák