- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Antipasti
csendes tag
Segítsetek,srácok!
Zenét szeretnék hallgatni normális minőségben,akár bt-on keresztül, kábelmentesen. Ajánljatok jó cuccokat,akár használtat vagy kínait is,nekem mindegy csak jól hozza a hangszeres zenét.
Köszönök minden építő segítséget! -
BBéci
legenda
válasz arcitec #59384 üzenetére
Igen, pontosan az: szubjektív.
Írtam olyat, hogy etalonként kell kezelni? Nem!
Ha valami miatt nincs lehetőség a számomra élvezetet okozó hangerőre, akkor felteszem a fejhallgatót vagy nem hallgatok zenét.
Dorian leírta, hogy miért nem az igazi halkan.
Te is a normális jelzőt használtad, az a leginkább szubjektív.#59385gabber01
Nem Sziget koncert hangerőről írtam.
De ha valakinek az a kellemes, akkor miért ne?#59386Khaosz55
Laptophűtőt tettem a készülék tetejére, a legközelebbi üzletben 1500 helyett ideadták 1000 forintért, mert bontott, gyűrött volt a doboza. Nem bíztam benne, feltételesen hoztam el. Összehasonlítottam a légszállítását 13000 forintos Cooler Master Ergostand állványoméval, szubjektíve egyforma. Tavaly nyár eleje óta üzemel, a hangját nem hallani, saccra 10-15 fokkal csökkenti a tetőlemez hőmérsékletét.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
VoidXs
Topikgazda
Igen, de ez nem azt jelenti, hogy a maximum 85. Az csak a 0 dB szintje, de a mozis skála +20-ig tart, tehát a valódi maximum olyankor 105. Ettől még 85-nek hívjuk a referenciát, mert így szabványos.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Tamoo
MODERÁTOR
Nekem ilyenem van.
REW-ben egy hiteles SPL mérőhöz kellene hozzáigazítani azt amit a mikrofon mér. Annyira nem érdekelt, hogy halálpontos legyen, mert csak max a függőleges skála csúszik el miatta kicsit a grafikonokon, de a mérés eredményére nincs hatása.
Az XTZ saját programjáról meg azt gondolnám, hogy pontos SPL értékeket mutat, de azok meg olyan magasak voltak, hogy nem hittem el. Talán még az is befolyásolja ha a winben húzogatom a mikrofon szintjét. Szóval csak akkor tudnám a tutit ha összehasonlítanám egy normális SPL mérővel.
Annyira nem mentem utána, mert úgyis olyan hangnyomáson mozizok ami nekem jólesik, nem érdekel, hogy eléri-e a referencia szintet.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Írtam én olyasmit, hogy baj van a hallásoddal? Nem!
Pálinkát (mást is) úgy kóstolunk, hogy előbb szagolgatjuk. Már akkor egyből észrevehető, ha az alkoholtartalom dominál. Utána aprót kortyolunk belőle, a 90-es alkoholfoktól azonnal égni kezd a nyelv és a száj nyálkahártyája. Ha ennek ellenére lenyelted...Ha valakinek nem tűnt volna fel, én voltam az, aki többször túlzottnak, feleslegesnek nevezte az úgynevezett referencia hangerőn (csúcsban 115 dB) mozizást. Ami nem jelenti azt, hogy a mellbevágás érzést néha nem várom el a rendszeremtől.
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
-
mpo
veterán
válasz VoidXs #59408 üzenetére
Ezt találtam a táblázatomban, amit megjegyzésként beletettem.
But note that this still equates to a reference level of 85 dB SPL for -20 dB FS.
We normally listen to film soundtracks at „-15 dB” (15 dB below reference level). This means that the maximum sound pressure level at our listening position is 90 dB SPL (which is plenty loud enough for most people).Akkor a 23-ra állított AVR-nél, hány dB-vel hallgatom?
Ha érted, akkor már elavult.
-
Quetz
őstag
A 85dB 0-as hangerőn akkor jön össze, ha a jel -20dB. Ugyanez a jel a te általad használt -25dB hangerőn 60dB hangnyomást eredményezne: 105-25-20=60.
Erre a kérdésre: "kor a 23-ra állított AVR-nél, hány dB-vel hallgatom?" nincs válasz. Attól függ, hogy milyen hangerőre mixelték a filmet. A referencia hangerő beállítása csak arra vonatkozik, hogy mire kalibrálják a hangmérnök mix környezetét. Utána olyan hangerőre mixel, amit a rendező kér.
Megjegyzem, hogy csak a mozi hangsávot kalibrálják 85dB-re, a házimozis mixeket alacsonyabb referencia hangerőre állítva készítik. az ajánlás 79-82dB között mozog, hangmérnökök konkrétan 80dB-t használnak.
[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz ctrlaltdel13 #59417 üzenetére
Passz.
-
VoidXs
Topikgazda
Jó a leírás, amit bemásoltál, azt írja, hogy a referencia, ami 0 dB, az abszolút csúcs (FS, full scale) alatt 20 dB-vel van, és 85 dB-es hangnyomást eredményez. Most subról nem beszélünk, ami úgye 95 dB referenciát jelent és arra megy rá a 20, de main csatornákon 105 dB lesz a maximum.
A 23-as kivonás egyszerűen annyi, hogy 62 dB a referencia pontod, 82 dB a main maximumod, és 92 dB az LFE maximumod.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
boroskarcsi
tag
Ha már hűtés:
Az AVR USB csatlakozója standby állapotban is kapja és adja az áramot, így nem tudok rácsatlakoztatni hűtést (egy usb-s AC inifnity ventilátorom lenne erre a célra.)
Van erre valami kütyü amit ha rádugok kapcsolhatóvá teszi? -
mpo
veterán
válasz boroskarcsi #59422 üzenetére
Nem tökéletes megoldás, de megfelel.
[link]Ha érted, akkor már elavult.
-
BBéci
legenda
Menüben nézd meg, hátha kikapcsolható az USB.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
jambiyya
őstag
Be lehet állítani, hogy a standby hogy viselkedjen. Ha teljes kikapcs, akkor viszont a net is megszakad, és bekapcsoláskor sokáig tart, mire hálózatot talál, illetve heos-al sem tudod felébreszteni.
A master-slave elosztó + mobiltöltő még egy aránylag elfogadható kompromisszum -
boroskarcsi
tag
Nekem ilyen van: https://www.acinfinity.com/component-cooling/component-usb-fans/multifan-s7-quiet-usb-cooling-fan-dual-120mm/
Most a hálózati lejátszóra van kötve, így ha filmet nézek jól működik, mert csak akkor megy ha a lejátszó be van kapcsolva. Ilyenkor egyszerre hűtöm mindkettőt.
De ha csak zenét hallgatnék, akkor elég lenne az AVR, viszont ha abba lenne bedugva, állandóan menne a venti.@BBéci: este megnézem még egyszer a leírást de elsőre nem rémlik a lehetősége.
@Jambiyya: ezt is fogom ellenőrizni.köszönöm
-
mpo
veterán
Leírást (pdf) írtam, nem menüt.
Az X1500 kézikönyvéből:
Auto surround playback
This mode detects the type of input digital signal, and automatically
selects the corresponding mode for playback.
Perform stereo playback when the input signal is PCM. When the input
signal is Dolby Digital or DTS, the music is played back according to the
respective channel number.
1 Press PURE to select “Auto”.
Auto surround playback begins.Ha érted, akkor már elavult.
-
mikrofon
veterán
válasz VoidXs #59400 üzenetére
Minap futottam bele ebbe, mikor kerestem a DSP beállításokat a Yamaha erősítőhöz.
What is it?
A 'reference' level is simply a commonly agreed upon setup so that playing a source on multiple setups produces the same volumes, peaks and quiets. The most common one used for home cinema is based upon a 'peak' of 105db. This is the maximum which will be touched on with the loudest explosions (i.e. audio signal at 0dB). Most standard dialogue will be intended to come out around 85dB at these levels. (referred to as 20dB of 'headroom').
The master volume on most AV receivers is referred to as dBFS (decibels Full Scale) and goes from -80 to +20dB or thereabouts. This allows significant adjustment and in principle, the 0dB setting on your receiver plays the sound at the volume it is 'supposed' to be or at reference level. This guide helps you to confirm that 0dB on your receiver is at reference level.
Most home cinema receivers have a test tone of pink noise, which is recorded at -30dB relative to full scale (simply because listening to a test tone at 105dB isn't going to be comfortable). The principle being you can play the test tone, set your speakers to output 75dB at the listening point with a sound meter and this corresponds with a reference level of 105dB (30+75=105dB)
How do I do this?
The explanation below is for a Yamaha RXV-675 but the principle and instructions are much the same. This is all manual setup. It presumes you have already set the correct speaker distance, speaker sizes and crossover points if applicable. -
libus
őstag
Tudom, olvastam..., de nincs "Auto"
Most nem tudom lefotózni, ha mondjuk a zöld gombot megnyomom, hogy mik is vannak, mert most nem vagyok otthon.
De ezekre emlékszem:
Stereo
DD+
Multi CH Stereo
Virtual
Neo
Direct[ Szerkesztve ]
Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Google Pixel 8 Pro
-
VoidXs
Topikgazda
-
boroskarcsi
tag
válasz boroskarcsi #59427 üzenetére
Találtam lehetséges megoldást, hátha másnak is hasznos lehet:
https://www.conrad.hu/hu/renkforce-usb-2-0-hosszabbitokabel-1x-usb-2-0-dugo-a-tipus-1x-usb-2-0-alj-a-tipus-be-kikapcsoloval-aranyozatt-e-1692812.htmlhttps://www.conrad.hu/hu/usb-s-hub-7-portos-kapcsolhato-1687470.html
-
gab1ka
senior tag
Nem úgy jelzi az AVR az OSD-n hogy "auto".A legfelső állás lesz a listán az "auto", azaz ha beraksz egy konkrétan Dolby Digital filmet, akkor a legfelsőre állva fogod jól hallani és az erősítő is DDigital-t ír majd ki.Ha rögtön beteszel egy DTS-es filmet, akkor látni fogod ahogy DTS-re vált.Igen valószínűleg megnyomtál valami "kényszerített" hangmódot, ezért az AVR mindig abban kódolta újra a tartalmakat amiket épp ráküldtél.
-
mikrofon
veterán
válasz VoidXs #59437 üzenetére
Az enyém annyiban tér el ettől, hogy +16,5 a maximum, amire fel lehet hangosítani. De ezt sosem próbáltam úgy hogy szólt rajta bármi. nekem a -25 tökéletes, ha nagyon hangosan szeretnék mozizni, mert senki nincs otthon. Azért -25 mert többhelyen találkoztam, azzal, hogy a Yamaha-nál ez a tipikus "sajátreferenciaérték". Tehát ez alatt kell minden féle olyan segéd lehetőséget bekapcsolni az erősítőn, amit arra találtak ki, hogy halkan is jól szóljon a Yamaha mérnökei által programozott hangképek DSP-k.....
Valójában én le is korlátoztam a max- értéket -25re.... -
VoidXs
Topikgazda
válasz mikrofon #59440 üzenetére
Az már sok dolog függvénye, hogy meddig enged elmenni, láttam +6 és +20 közt mindenféle maximumot. Néha az abszolút csúcs a maximális kimeneti jelszint (ami kalibrálás után csökken), és néha hazudik az AVR, enged tovább, de limitál rendesen. Igazából ez a terület csak arra van, hogy az extrém halk filmekből is ki lehessen hozni referencia körüli szintet.
[ Szerkesztve ]
-
mikrofon
veterán
válasz VoidXs #59441 üzenetére
Ezekre egyébként nincs hatással a bemeneti jelszínt? Vagyis hogy mi jön ki a média player-ből. Azt értem hogy a passtrought mód valójában egy az egybe tovább küldi a jelet a médiabox-ból de vajon ez nem függ magától a lejátszótól? Vagy ez is szabványos és független a lejátszó hardver?
-
Quetz
őstag
válasz Dorian #59426 üzenetére
Igen. Tehát a végleges hangerő úgy jön ki, hogy jelszint + master volume + csatorna hangerőszintje. Mivel kalibráció esetén a MV és a mérőjel szintje adott, ezért a csatorna jelszintet tudja állítani az AVR. Belül a kütyü sejtésem szerint nem dB-kben "gondolkodik", hanem feszültségszintben, de ilyen mélységben nem látok bele az ipar működésébe.
-
VoidXs
Topikgazda
Készüléke válogatja, valaki a mastert is eltolja, valaki még a hangerőket sem az átlagukhoz képest állítja, hanem a referenciához képest. Nagyon sok alap dolgot teljesen másképp képzelnek el akár gyártón belül is. Például amikor autókkal dolgoztam, volt, hogy egy széria három külön darabjában teljesen más logika alapján dolgozott a sebességtől függő hangerő, de nem a mértéke, hanem a logikája volt más: valaminél 80 km/h volt a váltás, felette és alatta volt két külön hangerő, valami meg szépen lassan 300 km/h-ig kapott 3 dB-t. Hogy akkora tempón ki hallgat zenét, azt nem tudom, de biztos örül annak a +3 dB-nek, még a végén pont az menti meg attól, hogy lefusson az útról, mert a hangot piszkálja.
[ Szerkesztve ]
-
Teal'C
veterán
Ventillátor kapcsolgatásra esetleg ez is jó lehet ha nagyon profi akar lenni valaki [link]
"Nagy az Isten állatkertje és alacsony a kerítés" Nem már nincs kerítés!!!
-
Black Dragon
addikt
Sziasztok!
Sikerült szereznem egy Onkyo TX-NR686 modellt egész jó áron, a korábbi Yamah RX-V450-et váltottam ki vele. A kérdésem az lenne, hogy így cirka 15 évet ugorva a technológiában, mivel lenne érdemes összekötnöm az erősítőt és a tv-t a legjobb hangzás érdekében? Jelenleg optikán lőttem össze, így is nagyon szépen szól, de hdmi kábellel még nem próbáltam, illetve nincs is még hdmi 2.0 vagy 2.1 kábelem.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy nem igazán találtam arról infót, hogy pontosan milyen van az eszközben, 2.0 vagy 2.1? Egyelőre ilyen kábelt néztem a PS4 Prohoz, hogy összekössem a Samsung QE65Q90RA tv-met, ha szerintetek ez megfelelne, akkor az erősítőt is ilyennel kötném össze.
Közben a kolléga írását olvasva eszembe jutott, hogy az erősítő egy bizonyos idő után, cirka 1,5 óra, elkezd amolyan sípoló, búgó hangot adni. Gondolom ez a melegedés miatt van, ez ellen mit lehetne vagy kellene tennem? Tv szekrényben van az erősítő, cirka 3-5cm-rel fölötte pedig egy polc a szekrényben, amin a t-home doboz van.
Köszi srácok!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest