Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Irmscher 353

    aktív tag

    válasz rwin5 #55089 üzenetére

    Megpróbálom röviden összefoglalni a dolgot, elég friss az élmény a kazáncserével kapcsolatban, a múlt évben bővítettük az otthonunkat, s cseréltettük le a nyílt égésterű kazánt kondenzációs kazánra.
    Jelenleg, kondenzációs kazánra tudsz váltani, ha cserélteted a kazánt, ezt jogszabály írja elő.

    Kazáncseréhez gáztervet kell készíttetned, ezt szakember csinálja, leegyeztet mindent a gázszolgáltatóval, ha ez nincs, az egészet el sem kezdheted. Ára szakembertől függ. Ha megvan a érvényes gázterv, csak az után lehet nekikezdeni a kazáncserének. (ilyenkor a gázszolgáltató leveszi a gázórát, és a csere idejére elviszi, biztonságtechikai szempontok miatt - ez akár több hét is lehet, így javasolt nem fűtési időszakban csinálni. - ha nem szükséges a gázcsövek módosítása - az acélcsöveké - akkor megúszható egy egyszerűsített gázátadással, ez esetben nem veszik le a gázórát, s nem viszik el - hogy ez mitől függ, a gáztervező tudja majd megmondani)

    Kondenzációs kazánhoz szükség van egy új kémény béléstestre, ennek métere elég borsos. Ezt általában a meglévő fém béléstesttel rendelkező kéménybe húzzák bele. A egyik csövön szívja be a kazán a működéséhez szükséges friss levegőt, a másikon pedig kifújja az égéstermékeket.

    Ami a kazánokat illeti, mi a fűtésszerelő tanácsát figyelmbe véve, egy Hajdú kazán mellett döntöttünk, masszív belső csövezés, ami remélhetőleg kevésbé dugul el, mint a kisebb belső keresztmetszetű társaik.
    (személyes véleményem: én Baxit nem vennék, az előző kazánunk olaszv volt Ocean- Baxi közös gyermeke, csak szívtunk vele...)

    Ha megvan az új kazán, s felszerelték, kell egy engedély a kéményre, mostmár katasztrófavédelemtől, akik leellenőrzik. Valamint kelleni fog egy elektromos szakembertől is egy szakigazolás, hogy az adott jogszabályban előírt érintésvédelmi szabályoknak megfelel a kazán, illetve a gázbekötés. Illetve a kazánt üzembe kell helyeztetni, ami szintén elég húzós tud lenni. (itt lemérnek mindent, s megfelelően beállítják)

    Egyébként első körben, ha nem megfelelő a fűtés, azt ellenőrizném, hogy nem levegős-e a rendszer, az automata légtelenítőket át kellene nézni, ha azok rosszak, cserélni őket.
    Második lépésben, pedig érdemes lenne átmosatni a rendszert, szakemberrel, mert elég mocskos víz szokott lenni a rendszerekben. - hőcserélőt, kisósavazni, kazánt átnézni, akzánszerelővel megfelelően beállíttatni.

    Ha mindezek nem hoznak javulást, s a kazánt is átnézettétek, s ott sincs semi baj, akkor kezdenék el a kazáncserén/ és vagy a raditáorok cseréjén gondolkodni.
    Lakás mérettől függően, ez könnyedén beleszaladhat a milliós tételekbe is.
    Illetve, bújnám erősen a netet, mert az otthon melege program keretében lehet pályázni kazáncserére is, annak a részleteit, azonban nem ismerem.

    Ha van még kérdés, akár privátban is szívesen mesélek a tapasztalatokról.

Új hozzászólás Aktív témák