Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • chopin42

    őstag

    válasz maestro87 #36003 üzenetére

    Nos, én jó pár ventit kipróbáltam, az első, amit leszögeznék (bár ezt alapból is tudtam): a gyári adat KAMU! Miért? 20db 5 cm-ről nagyon nem ugyanaz, mint 20db 5 m-ről. Csak ezt nem tüntetik fel ugye a kedves gyártók...sorolhatnám még, de kb ilyenek a gyári adatok. A megadott fordulatszám is tájékoztató jellegű, bár sokan odaírják, hogy +/-10%, ám gyakran ettől nagyobb a valóságban.
    A gagyi és a drága ventilátorok között az alapvető különbség az, hogy a gyári adat a drágábbak felé haladva egyre kevésbé hazug, de összehasonlításra továbbra is alkalmatlan. Az is tény, hogy a 5k/db venti nem lesz 2x olyan jó, mint a 2,5k venti. Amiben jobb lesz: anyaghasználat, csomagolás, várható élettartam, minőségibb csapágyazás, minimum fordulat alacsonyabb, szélesebb szabályozhatóság, emiatt halkabb is. Az is tény, hogy minden embernek más a hangos: van, akit egyes venti 800-on is zavar, mást 1000rmp-en sem bántja, de nagyjából az 1000rpm-es határ az, ami után egy ventilátor már mindenképp hallható, a minőség felé haladva eltérő mértékben, de 1500-on mindent hallani.
    A minőségi ventilátorokra jellemző még, hogy alacsony fordulaton is több levegőt tolnak, mint olcsóbb társaik, tehát a zaj/teljesítmény arányuk jobb.
    Megéri-e drágább ventit venni? Ha az embernek nincs extra elvárása, érdemes az ár-érték arányt nézni, és abból a bevált, jó típusokat venni.
    Ami vicces, hogy az arctic legújabb p-szériája zaj teljesítményben nagyon is jól sikerült! Ha olcsó venti kell, akkor ezt ajánlom. Pl arctip p14 pst, nekem ebből van 4 a gépben, 800rpm ig nagyon csendesek, 1000 alatt mindent lehűtenek. Ezeknek darabja max 2k, így anyaghasználatuk gagyi, csomagolás nagyon puritán, hajlamosak rezonálni, de ez gumival kiküszöbölhető. Cserébe megkapták a drága ventikre jellemző teljesítményt és motort, 200-1700rpm, félpasszív 0% pwm-nél, összefűzhető. Ha ettől jobb kell, az a silent wings 3, vagy a noiseblocker széria, de ott pl nem kapunk ennyire széles szabályozási tartományt, illetve nem félpasszívak. Van még pár venti, de igazából ami nálam járt (wing boost 2/3, phanteks f140mp/sp, noiseblocker b12-4/b12p) azok közül az arctic a bestbuy. Ami még nálam van, az a noctua nf-a12x25, de ez 10k/db, speciális feladatra kellett, másrészt tényleg brutál csendes, elképesztő levegőt tol, félpasszív, és a csomagolása annyira igényes, olyan sok tartozékkal, hogy bármelyik ventit megdrágítaná+2-3k val.

    [ Szerkesztve ]

    Szakmai kérdések csak a fórumban...

Új hozzászólás Aktív témák