- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Termékoldal buktatta le a Huawei Watch Fit 3-at
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Vodafone-ra áttért Digi Mobilosok
- Netfone
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- Poco F5 Pro - nem csak álcázásban jó
Hirdetés
-
Egyre nagyobb a balhé a Helldivers II körül
gp Úgy tűnik, hogy egyre több sötét felhő kezd gyűlni a játék körül a Sony döntése miatt.
-
A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
it Vissza akarják szorítani a gyerekek és tinédzserek közösségi média- és okostelefon-használatát.
-
Megbírságolták a Razert a Zephyr maszkok miatt
ph A cég elég olcsón megússza az ügyfelei félrevezetését, de az üdvözlendő, hogy az Egyesült Államok hatóságai nem siklottak el az ügy felett.
-
Mobilarena
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Sziasztok
Ooni Koda-t lehet itthon valami eldugott helyen vásárolni, vagy mindenképp az EU Store-ból tudok csak hozzájutni?
Illetve ki kell választani a gáztartály nyomását. MO-ra 30mbar-t ír az oldal, ez azt jelenti hogy ilyen nyomásszabályzót kapok hozzá?
Akkor elvileg csak egy palackot kell vennem és mehet is a sütés?Köszönöm!
Illetve én nem találtam, de van valamilyen általános kupon az Ooni Store-ba amivel lehet néhány %-ot spórolni?
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Kipróbáltam, sajnos a kupont nem fogadja el. A MOL-nál láttam ilyen gyorscsatis szettet 6000ft-ért, csak ott 29mbar-t ír. Gondolom az nem lehet probléma? Vagy inkább nézzek máshol ami 30mbar aztán kész?
Az pont rámegy a 5.5kg-os kis MOL-os zöld színű palackra.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Igen ez lett volna a másik kérdésem hogy magára a Koda-ra hogy kell rácsatlakozni? Az is valamilyen gyorscsatlakozós megoldás, vagy menetes?
Valószínű hogy csak ehhez fogom használni a nyomásszabályzó készletet. Esetleg tudsz linket adni hogy te milyen nyomásszabályzó szettet vásároltál?
Néztem a képet amin a komplett szett rajta van, és ott a tömlő végén spéci csati van rajta.
Jó nekem a 11kg-os palack is, nem ragaszkodom a kisebbhez.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
3000ft környékén ezt találtam, bár OBI-nál nem találtam készleten de máshol igen.
https://euronics.hu/termekek/landmann-1039-nyomascsokkento-szett/p/231389
Valószínű hogy akkor ezt meg is rendelem, és akkor veszek hozzá normál méretű palackot mert az úgy is gazdaságosabb.
Arra esetleg nem emlékszel hogy a koda-ra hogy csatlakoztál rá? Simán a tömlő végét rádugtad és bilinccsel megszorítottad, vagy kellett még valamilyen menetes részt venned hozzá?
Ha már elmegyek valamelyik nagy barkácsáruházba akkor veszek mindent ami kell hozzá.Kicsit félek azért a rendeléstől nehogy a kő megsérüljön, de remélem nagyon jól be van csomagolva.
Nem sajnos lisztre még nincs terv, illetve még pontosan a lapátot se tudom melyik legyen.
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Köszönöm a linket!
"Barb inlet: ¼” Left handed female threaded terminal " Így már tiszta hogy miből mi kell. A termék adatlapját néztem, illetve a user manual-t de vagy nincs benne ez az adat, vagy elkerülte a figyelmemet.Lehet hülye kérdés de egy ilyen forgató mivel jobb mint egy lapát? Mármint tényleg megéri plusz pénzt kiadni rá?
Mindenképp valami minőségi lisztet szeretnék venni, illetve a Pizza Zóna FB csoportba találtam közbe egy jó receptet tésztára, azt is ki fogom próbálni mindenképpen.
Ahogy látom ezt a Caputo lisztet is sok helyen meg lehet venni szerencsére.A pizzakő hogy le volt pattanva mekkora probléma amúgy? Mármint később okozhat gondot hogy a felülete meg van sérülve, és mondjuk x sütés után a kő elreped teljesen?
Nagy kár hogy nincs hazai forgalmazó. Nem a rendeléssel van gondom vagy az összeggel mert nagyon sok mindent rendelek kintről, inkább attól tartok hogy esetleg nem épségbe kapom meg.
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Sziasztok
Meg szeretném kérdezni hogy a X. XIV. XVII. kerület illetve Kistarcsa Kerepes Nagytarcsa Pécel Gödöllő környékén van olyan bolt ahol van szerintetek Super Nuvola illetve Saccorosso liszt 1 illetve 5kg-os kiszerelésben?
Mammut eléggé kiesik hogy elmenjek oda az Olaszboltba, de a fenti területek útba esnek így ott bárhova el tudnák menni.Köszi!
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Megkezdődtek a beszerzések a pizzázáshoz. Jövő hét elején lesz meg az Effeovens N3 sütő, elvileg jövő héten megjön Aliexpress-ről a pizzalapát is. Tescoba vettem 1L-es kis tárolókat a buciknak, plusz ma megjött a hőmérő illetve mérleg is amivel végre fogok tudni tized grammokat is mérni. AVX KC803 a típusa, egy barista mérleg. Teszteltem pénzérméken és tized grammra ugyanazok az értékek jöttek ki amilyen súlyúak.
Még egy tésztavágót kell szereznem (IKEA).
Tudnátok abban segíteni hogy milyen munkalapon érdemes dolgozni ha pizzatésztáról van szó? Fa, fém, gránit?
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
válasz IntelKiller7 #1979 üzenetére
Köszi a segítséget! Járólapokat már pár ezer forintért lehet venni, nincs vészes áron.
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Ma elhoztuk a Nápolyi pizza projektünknek a szívét, ami egy Effeovens N3. A hőmérő, mérleg, dobozok már megjöttek múlt héten, már csak Aliról kell ideérnie a pizzalapátnak de reményeim szerint a hét 2. felére ideér az is.
Első blikkre amolyan teszt gyanánt egy 5kg-os Saccorosso-t rendeltem illetve 2 konzerv Strianese San Marzano D.O.P paradicsomkonzervet.
"Dagasztógépnek" csak egy ALDI-ban kapható Ambiano van, meglátjuk hogy boldogul de csodát nem várok tőle. Valószínű hogy marad a kézi dagasztás.
Nyilván egy spirálkaros lenne a legjobb de sajnos 2x annyi mint a sütő. Egyelőre a sütő volt a legfontosabb az pipa.
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
válasz fradi81 #1985 üzenetére
Nem tudom segítség-e számodra de itt egy közelebbi kép a belsejéről.
IntelKiller7
Lehet hogy hülye kérdés de van videó arról hogy milyen módon érdemes gyúrni a tésztát? Van a különböző módszerek között különbség? Olivaolajból melyiket érdemes megvenni azok közül amik a multikba is kaphatóak? Te szoktál használni a dagasztásnál vagy bucizásnál olajat?iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Effeovens N3 sütőt vettem de sajnos kipróbálni nem tudtuk mert bár minden meg van ami csak kell, sajnos a lényeg a pizzalapát nem jött még meg Aliexpress-ről. Hónapokba telt és nagyon alaposan utánajártam a témának de ár érték arányban szerintem ez a N3 sütő a legjobb vétel. A gázos sütőkbe forgatni kell a pizzákat legalábbis azokat amiket én néztem, viszont ebbe az N3-ba berakod-kiveszed és ennyi. Itthon ha jól láttam csak a Micko-nál lehet megvásárolni. Nagyon sok helyet foglal mert bár nagy a konyhánk de így is sakkozni kell hogy hova fog kerülni, viszont ha nincs meg a fix helye neki és mozgatni kell ide oda az nem annyira egyszerű mert nem kicsi még ez sem, nem hogy egy N5 pl.
Nagyon várom a lapátot hogy megérkezzen és el tudjuk kezdeni.
Sok sikert a vásárláshoz!
Ja még annyi hogy sokan először Ooni Koda 12 gázos sütőt vesznek mert jó ár érték arányú, viszont beszéltem pár emberrel és olvastam is posztokat hogy kis idő után le is cserélték 16-ra mert kicsike lett.
Vegyél mindent számításba, és ne siesd el semmiképpen sem!iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Végre megjött Aliexpress-ről a pizzalapát. Egy 33cm-es lapátot rendeltem rövid nyéllel, ez tökéletes méret az N3 sütőhöz. Előszedtem a dagasztógépet amit pár éve kaptunk de nem volt használva csak kipróbálva, de az sem dagasztáshoz hanem keveréshez meg habveréshez. Viszont most hogy van sütő így szeretném kipróbálni. A használatiba az van hogy 4 perc használat után 10 percet kell pihentetni. Néztem a Profi Cook gépnél ami többször ennyibe kerül mint ez, ott meg 5 perc van írva, gondolom ennyit bírnak aztán felmelegednek.
Szerintetek ez a ALDI-s Ambiano dagasztógép megfelel arra a célra hogy mondjuk 2x5 percet dagasszam a tésztát benne? Mennyivel jobb egy ilyenben dagasztani mintha mondjuk kézzel dagasztanám csak? Vagy érdemesebb akkor mondjuk 2x5 percet itt, aztán kézzel még kicsit dagasztani? Akinek ilyen nagyon alap dagasztója van hogy szokta használni?
Köszönöm!iPhone 13 Pro Max
-
veterán
válasz IntelKiller7 #2009 üzenetére
igen azt tudom hogy el kell érni a megfelelő állagot, de ahogy néztem pl Pluhár Laci videóit ő amikor kézzel dagaszt akkor nem 20-30 percig szokta hanem alaposan összekeveri. Egyik videójában ezt el is mondta.
Gondolom ha csak ennyit csinálnék kèzzel annál sokkal többet ér ez a 2x5p dagasztás? Hőmérőt vettem azzal mérem a tészta hőfokàt is hogy ne lépjem túl. Illetve úgy tervezem hogy hűtőbe rakom a vizet dagasztás előtt.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
válasz fradi81 #2015 üzenetére
És te milyen tésztát szoktál csinálni? Én poolisht illetve direkt tésztát szeretnék először, végre most hétvégén már fogunk tudni pizzázni mert minden megvan hozzá ami kell. Kíváncsi vagyok hogy a dagasztógép hogy birkózik meg a fenti 2 tésztával. Tehát akkor beleraksz mindent ami kell és összvissz pár percet forgatod csak? Milyen fokozaton szoktad?
Köszönöm!Zirowe
Szia persze, Pizzathome official storeiatti
Igen azt néztem én is hogy sokan dicsérik, talán jobb is mint a ProfiCook.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
válasz fradi81 #2018 üzenetére
Köszönöm szépen az infókat! Mindenképp fogom többször ellenőrizni ha géppel dagasztok hogy épp hogy állok, kíváncsi leszek a végeredményre nagyon. Majd rakok fel képet.
Illetve egy másik dolog hátha valaki tudja.
Facebookon is többször írták meg itt is olvastam hogy az ALDI-s mozzarella sajttal meg vannak többen is elégedve. Megkérdezhetem hogy ez melyik sajt akarna lenni? Matusznál holnap akartam venni Fior di lattet de elfogyott.
Van egy új terméke a Szarvasinak, legalábbis weboldal szerint új, elgondolkozok akkor ezen. Mozzarella sajt SzarvasiiPhone 13 Pro Max
-
veterán
Köszi! Közbe tudtam venni Szarvasit mert jött új készlet.
Túl vagyok életem első dagasztásán.
Direkt tésztavezetést szerettem volna csinálni először, Saccorosso lisztet használtam, 68-as hidrót lőttem be, 30gramm só ment 1kg liszthez, és 3gramm budafoki élesztő.
Öntöttem vizet illetve lisztet a "dagasztógépbe" (ami egy ALDI-ban kapható Ambiano) közben egy kis vízzel az élesztőt illetve sót fel oldottam, először az élesztő ment hozzá majd kicsivel később a víz. Közben a gép keverőjével kevertem a tésztát, majd mikor már nagyjából összeállt akkor beraktam a dagasztókart. A keverőkarral illetve dagasztókarral 15 percig dolgoztam kb.
Ezután vártam egy kicsit majd a tésztát kivettem a tálból és egy szilikonos lapra raktam ahol pihentettem 3x illetve közben nyújtottam is, majd a végén buciztam 280 grammos darabokra és beraktam a hűtőbe. Csatolok pár képet illetve egy videót. Mivel ez az első volt nekem így tudom hogy biztos hogy nem lett tökéletes, tuti hogy csináltam hibákat, de talán a videóból meg tudjátok mondani hogy mi az ami nem jó és következő alkalommal változtassak rajta. Esetleg a 68-as hidró nem jó, netán alul dagasztottam a tésztát a géppel, kellett volna még neki? A nyúlásával nincs gond, nyúlt rendesen a tészta. Egyik képen a szilikon lapot beteríti de még tudtam volna tovább is nyújítani és nem szakadt. Az hogy pihentetés közben mikor nyújtom és nem szakad a tészta akkor van rá esély hogy annyira nem rontottam el a dolgokat?Amikor buciztam akkor a kezemre egy nagyon pici oliva olajat raktam mert ragadt a kezemre a tészta, aztán a bucikat így megforgattam a kezemben és így raktam el a tálkákba. Úgyhogy tényleg szinte semmi olíva olajat nem használtam. Érdemes lehet picivel többet használni?Köszönöm a segítségeteket és véleményeteket!
Itt a videó ahogy húzom a tésztát: https://youtu.be/GO6waDSl0AA
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
válasz fradi81 #2031 üzenetére
Köszönöm a linkeket és a tanácsot. Ez volt az első dagasztásom de ma újra dagasztottam igaz hogy nem direkt tésztát hanem poolisht és jobban odafigyeltem arra hogy a bucik feszesek legyenek, plusz a gépi dagasztás után kézzel is dagasztottam, illetve egy kicsivel több olívaolajat raktam hozzá mikor pihentettem a tésztát és lamináltam egy picit.
#2032 Mersant_le
Az a problémám hogy ugye nem egy spirálkaros dagasztóm van, és nagyon féltem tőle hogyha csak magára a tésztára szórom rá a sót a dagasztás végén akkor nem tudom rendesen összekeverni hogy mindenhol annyi só legyen a tésztában, ezért csináltam inkább így. Egy Famag IM5 10S HH dagasztóval sok minden megváltozna, de nagyon alaposan át kell gondolni mert nagyon húzós ára van.
Tegnap csináltam poolish-t, volt 4 órát szobahőn aztán ment be a hűtőbe és ma délelőtt bedagasztottam. Gépi alapos összekeverés után kézzel dagasztottam tovább, úgy is csináltam ahogy te írtad, ráhajtogattam az oldalakat a többi részre.#2033 avl
Az a fő gondom hogy mivel totál kezdő vagyok így még nem tudom eldönteni hogy mi az az állag amit kapni kell pontosan.
Amúgy tegnap is meg ma is sütöttünk, a ma délelőtti sütésnél már kb 60 órás volt a Saccorosso. Ezt ki is merem rakni mert legalább ez hasonlít a Nápolyi pizzához. Az első pár pizza az formára se volt az igazi, plusz voltak nyújtásbeli gondok is, de az utolsó sütésre azt mondom hogy úgy ahogy meg vagyok vele elégedve kezdőként.
Ma sikerült amúgy Bauhausba venni egy fényes polírozott greslapot 60x60-as méretben, úgyhogy a holnapi sütés már azon lesz nem a konyhapulton. Sikerült darabáron vennem, így 5000ft volt. Egy nyújtódeszka sem olcsóbb úgyhogy számomra maximálisan megérte.Illetve még egy dolog. Amit csütörtökön dagasztottam be Saccorossot az alig jött fel valamennyit a hűtőben, lehet mondani hogy nagyon nagyon keveset jött fel. Tegnap ha jól emlékszem 3.5 órát volt szobahőn sütés előtt, ott már azért feljött, ma pedig több mint 4 órát volt szobahőn sütés előtt a buci és nagyon szépen feljött. De gondolom ez annyira nem jó hogy a hűtőben nem jön fel, hanem mikor kiveszem szobahőre akkor indul meg? Esetleg sütés szempontjából ez még rossz is?
Veszek a lap alá valamilyen gumi tartókat hogy nehogy eltörjön a lap, hogy pontosan mit és honnan fogok még nincs meg, de tippeket kaptam rá. Esetleg ti erre a célra mit használtok?
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Jöhet a Biga jövő héten. 😁
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Zsomakerből rendelt valaki mostanában? Rendeltem múlt hét elején Solania San Marzano konzervet és azóta is jön.
Emailre nem válaszolnak, telefonon nem lehet elérni őket.Dagasztót (Famag Grilletta IM5) kipróbáltam és azt kell hogy mondjam hihetetlen hogy mit tud. Volt még 1kg Saccorosso itthon abból csináltam direkt tésztát mert mára kell belőle sütni, illetve tegnap nem tudtam volna bedagasztani a bigát, így emellett döntöttem. És már itt nagyon jól kijött a gép előnye mert a tészta a hűtőben jobban megkelt 24 óra után mint amit a kis ALDIS-s dagasztóval csináltam legutóbb, majd kézzel folytattam. A körülmények ugyanazok voltak teljesen.
Nagyon tartottam tőle hogy megéri-e mert még most akciósan is 350k, de nagyon halk, nagyon szépen dolgozik, szóval elsőre mindenképp pozitív véleménnyel vagyok róla az ára ellenére is. Rettentő módon megkönnyíti a dagasztást.
Az üst nem kivehető de ettől nem kell tartani. Ahogy a tésztát kivettétek azonnal töröljétek el. Én nedves szivacsot használtam hozzá. Ha rendesen ki van dagasztva akkor a tészta 99%-a kijön belőle és ilyen szép tisztára ki lehet törölni 2p alatt.
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Megvolt az első sütés a géppel dagasztott tésztával az N3-ban. Egyelőre most csak direkt tésztához volt lehetőségem és a liszt is elfogyott, de jövő héten bigázni fogok az 100%.
Saccorosso, 71-es hidró, 30g só ment 1kg liszthez, 3.5gramm friss Budafoki élesztő, dagasztással együtt 2 órát volt szobahőn majd kibuciztam és ment a hűtőbe 6 fokra 35 órára, sütés előtt 3 óra szobahő.
Ez volt kb a 4. sütésem. Nyújtásnál, sütésnél, végeredménynél, mindenhol nagyon észre lehetett venni hogy a tészta géppel volt dagasztva.
Mutti Pizza Sauce volt az alap, ment rá kis grana padano, 16 hónapig érlelt serrano sonka, illetve ALDI-ban kapható Salami Napoletana.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Egyszerűen a tészta sokkal homogénebb, levegős, lágyabb lett. Persze hozzá kell tenni hogy most ismerkedek a pizzázással meg úgy a sütéssel mert előtte soha nem sütöttem semmit, ezáltal nem is dagasztottam.
De iszonyat sok videót megnéztem a legutóbbi hónapokban és abból az jön le hogy kézzel olyan levegős lágy tésztát nem lehet kidagasztani mint géppel. Főleg nem egy 70-es hidróval rendelkező tésztát.
25 percig dagasztottam a géppel. 0-10-ig vannak a fokozatok de max 4-ig mentem azt is csak a végén. Inkább 2-es 3-as fokozatot használtam, bőven elég volt.
Géppel nagyon szépen fel lehet hidrózni a tésztát, látod hogy hol van a határa, mennyi idő alatt szedi össze a tésztát ha raksz hozzá kis vizet.
Sok álmatlan éjszakát okozott a megvétele mert b@szott drága, de az vitathatatlan hogy a tészta számomra is ég és föld dagasztás után. Nagyon selymes lágy tészta a végeredmény amit kapsz.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Neked is a sima IM5 van?
csƵ
Attól függ milyen dagasztógépet használsz, milyen fokozaton, és főleg hogy honnan indulsz. Érdemes mondjuk a lisztet hűvös helyen tárolni, plusz a vizet bedobni a hűtőbe hogy az is hűljön le 4-5-6 fok környékére felhasználás előtt. Ha előtésztát csinálsz akkor hűtőből kivéve egyből kezdeni a dagasztást ugyanúgy hideg liszttel ha lehetőséged van, hideg vízzel, és ha így csinálod akkor nem léped át a 25-26 fokos határt. Szóval érdemes minél több mindent lehűteni dagasztás előtt és akkor nem léped túl 25p alatt a hőfokot.fradi81
Nekem is az volt a bajom azzal a géppel ami neked is van hogy rohadtul nem dagaszt csak kever szinte. Tészta nem tudott nekem soha meglágyulni annyira mint kellett volna.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Féltem hogy nem kivehetős de ha ki van dagasztva rendesen akkor szépen kijön. Neked az S-es kivehetős ugye?
Solania San Marzano D.O.P konzervet honnan tudnék beszerezni? Zsomaker nem szállítja ki már 2 hete a rendelésem. Olyan hely kellene ahonnan magánszemélyként tudok vásárolni. 400-800 grammosra lenne szükségem. Köszönöm!
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Sajnos ez nem Solania.
Hazaértem munkából neki is álltam dagasztani. 1kg Saccorosso, 70-es hidro, 3gr budafoki, 30g só. Most a 20 perces pihentetések mennek, bucizás után mehet a hűtőbe aztán szombatra vasárnapra meg van az ebéd.
Csatoltam egy képet hogy milyen szépen kijön egybe a tészta ha rendesen ki van dagasztva. Úgyhogy nem kell attól tartani hogy a fix üst bármi problémát okoz.
Jól benedvesítettem egy papírtörlőt, alaposan a belsejét áttöröltem, majd egy szárazzal a maradék tésztát. Aztán enyhén nedvessel újra áttöröltem majd egy szárazzal és kész is. Pár perc alatt meg van az egész móka.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Meg szeretném kóstolni, azért kajtatom hogy milyen. Idáig a Strianese San Marzano D.O.P jött be a legjobban. De kóstoltam a Mutti Pizza Sauce, Mutti Pelati, ALDI-ban kapható San Marzano konzervet is, szóval minél többet ki akarok próbálni hogy melyik milyen ízre. Strianese idáig ami számomra ízre verhetetlen. Mutti Pelati-től kicsit többet vártam, semmi extra nincs benne.
Pedig 1kg lisztből simán ki lehet hozni 6 normál méretű 32cm-es pizzát simán. Vagy akarsz még pluszba 1-2db-ot hogy legyen annak aki megéhezik?Én mikor az ALDI-ban kapható Ambiano-val "dagasztottam" 1.5kg lisztből tésztát az már nagyon nagyon határeset volt, szegény gép megsínylette eléggé. Nem lett baja de ő is szenvedett vele meg én is. Akkor 9 buci lett belőle. Egy robotgépnek azért elég megterhelő ennyi tészta, úgyhogy inkább akkor szedd ketté nehogy elfüstöljön.
Meg volt a kövi dagasztásom a Famag IM5-ben. Itt már jobban odafigyeltem 1-2 dologra. Pl a liszthez a teljes vízmennyiség 70%-át adtam hozzá a legelején és akkor kezdtem el vele dagasztani, majd kb 8-10p után mikor már kezdett homogén lenni a tészta akkor elkezdtem a maradék 2dl-t ilyen flaskával szépen hozzáadagolni. --> GRILLTIDER
Nagyon szépen fel lehet hidrózni a tésztát vele! Múltkor sajnos kicsit sok víz került hozzá egyszerre ezért elég nehezen vette fel a vizet, de ez a megoldás sokkal jobb volt!
Tényleg úgy van ahogy mondják hogy egy spirálos dagasztóval nagyon jól be lehet lőni az adott liszt határait. Szerintem simán fel lehetett volna vinni 72-73-as hidróra a Saccorosso-t azt is elbírta volna, de a 70 is hibátlan volt.
Most a hűtőbe van, holnap sütés ami kb 40 órát jelent neki a hűtőben, ennyi idő alatt szépen meg tud érni illetve kelni.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Mivel kezdő vagyok én is így nem tudom megmondani hogy milyen előnye van egyiknek illetve a másiknak gép dagasztásnál, de úgy vettem észre videókba YT-on illetve FB-n hogy inkább azt alkalmazzák amit én is, mégpedig hogy vizet adnak hozzá nem pedig lisztet.
Dagasztógéppel ez a metódus nálam nagyon jól bevált.
Igazából Bigánál főleg ha 100%-os a Biga akkor ott így is úgy is meg vagy kötve hogy már csak vizet adsz hozzá.Madoc
Nincs mániákus hidrózásom. 68-71%-nál többet még egy tésztához se adtam, nekem ez tökéletesen megfelel. Szóval nem keresem a liszt határait, csupán említettem hogy elbírt volna még egy kis vizet.
Fent vagyok itt is meg ott is de abba a csoportba is vannak akik 70-75% körüli hidrót alkalmaznak.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Mi van azokkal akik előtésztáznak, ott egyből megdől az egész hogy a víz az első? Vagy aki mondjuk 100% bigából készít előtésztát ott már alapból liszt nem megy hozzá csak víz. Illetve aki egy állagot keres a tésztában ott miért számít annyira hogy nem a liszt meg a vízhez hanem a víz a liszthez? A végeredmény nem ugyanaz lesz?
fradi81
Egyik hozzászólásomba írtam hogy kóstoltam azt is, de olyan nagyon látványos különbséget nem vettem észre a Mutti Pelatihoz képest.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Csütörtöki dagasztásból maradt egy buci amit tegnap kisütöttem. Nagyon tartottam a végeredménytől mert mióta pizzázok max 3 napos volt egy tészta amit sütöttem, de szerencsére nem volt probléma. Sem a nyújtással sem a vetéssel nem volt gond.
Direkt tészta Saccorosso liszttel, 70% környéki hidróval, a dagasztás 25 percig tartott géppel utána 3x20perc pihi, majd buciztam és mentek a hűtőbe. Ez összesen kb 96 órát volt a hűtőben.
Alap Strianese San Marzano D.O.P, Grana Padano, 12 hónapig érlelt Serrano sonka az egyik felére, majd rá pedig ALDI-ban kapható Cucina Nobile Mozzarella.
Nagyon jó lett a végeredmény. Ez a 3gr /kg Budafoki teljesen jól passzol ahhoz a módszerhez amit használok. Ha jó a hűtő akkor 2-3 napig simán el van a tészta 5-6 fokon és nem kel el egyáltalán.
Tudom hogy ezt a fajta sonkát sütés után illene rátenni de mi így szeretjük.
Sütés N3 1p30s.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
válasz bugizozi #2102 üzenetére
Köszönöm!
Igen kicsit rövidítettem. Holnap dagasztok majd újra most 9 bucira valót fogok csinálni a hétvégére. Rendelek Mercatotol Vigevano Vesuviot, nagyon kíváncsi vagyok rá milyen lesz. Nagyon sokan dicsérik, ki akarom próbálni én is.
Olvastam hogy az Allegrotol is lehet rendelni, lehet kipróbálom azt is. Bár az 5kgos Saccorosso itthon 5000ft, annyira nem vészes. 25kg-os zsákkal nem merek venni nehogy egy idő után bogaras legyen vagy nem tudom.
Kellene valami megoldás amiben a lisztet jól tudom tárolni. Gondolom a zsák azért jó mert szellőzik benne valamennyire?iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Vigevano Vesuvio lisztet használtam. 30% Poolish, 5 óra szobahő, 15 óra 5 fokos hűtőben. Dagasztás géppel, 1.5 óra szobahő egyben majd bucizás, ezek után 65 órát volt hűtőben ez a buci. Sütés előtt 3 órát volt szobahőn majd N3-ban kisütöttem.
Alap: Rega paradicsomszósz, belement kis olívaolaj, só, bazsalikom, oregánó, carolina reaper. Sajt pedig ALDI-ban kapható Mozzarella (Cucina Nobile 400gr).
Ebből a lisztből először csináltam Poolish-t de nagyon jó lett.
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
-
veterán
Én annyit vettem csak észre hogy hol lágyabb egy kicsit hol keményebb. De ugyanúgy jól el olvad, úgyhogy ilyen szempontból nincs vele baj.
Ne tudjátok meg mennyire megszívtam a legutóbbi Vesuvio tésztával. Bucik fele a kukában kötött ki. Már dagasztás után észrevettem túlságosan lágy lett, még 40 perc pihi után se tudtam belőle rendes nagy bucit csinálni, illetve iszonyat módon ragadt. 70% volt a hidrója neki. Mindent jól számoltam, semmit se rontottam el ezen a téren.
Én arra gyanakszok hogy egyszerűen túldagasztottam a tésztát. Szerintetek lehet ez az oka neki? 100% Bigából csináltam a tésztát.
Nyújtás után alátoltam a lapátot és a perforációba egyből beleült a tészta, ilyen gázos tésztával még nem találkoztam.
Ami kisült az nagyon jó volt, de borzalom volt az egész kezelése, bevetése meg minden. 48 órás hűtőzést akartam neki de már 24 óra után láttam hogy valami nem okés vele ezért kisütöttem, ennek ellenére nagyon nagy szívás volt.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
válasz fradi81 #2136 üzenetére
Dagasztás hossza illetve a Biga metódussal volt valami gond. A fent linkelt poolish-os tésztát több mint 20 percig dagasztottam és az nem volt ennyire lágy. Következő alkalommal majd holnap csinálok bigát amit szombaton dagasztok be, akkor sokkal jobban odafigyelek a tésztára, és többször is ellenőrzöm hogy hogyan áll.
A víz 70% körül szokott lenni, azzal nem lehetett gond. Élesztőből igaz hogy egy kicsit többet tettem hozzá mint szoktam, viszont az nem hozza ki a tésztából dagasztás után közvetlenül hogy annyira lágy hogy nem lehet kezelni sem.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Nekem is volt a tiédhez hasonló "dagasztó" csak Ambiano (ALDI). Ezekkel nem lehet rendesen kidagasztani a tésztát, inkább arra jók hogy nagyon alaposan összekeverjék az összetevőket. Illetve biztos észrevetted de a bigával jobban megszenved mint a poolish-al, azért nem mindegy hogy egy 45-50 körüli hidróval rendelkező tésztát kever vagy egy 100%-osat.
Arany középút nálam az volt hogy homogénre elkeverte a tésztát. Ez függött a hidrótól a és a mennyiségtől is. Ha alacsony volt a hidró akkor csak a tésztát pörgette, ha magasabb volt és nem volt olyan nagy adag akkor a végeredményem egy kicsivel jobb lett. Puhább volt a tészta.
Szerintem ez a 10 perc környéki idő lehet reális. Persze először alacsony fordulattal, aztán kicsit lehet emelni rajta, de ugye sokat nem lehet mert nagyon mozognak csórik ha nagyobb adag van benne.
Nyilván a FAMAG-gal nem tudom összehasonlítani mert ég és föld a 2 gép, de arra tényleg nagyon jó volt nekem is ez a Ambiano hogy alaposan össze legyen keverve minden összetevő. Aztán az asztalon a pihentetésnél már lágyabb lett a tészta, nem ragadt annyira.
Sajnálom ha sokat nem tudtam segíteni.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Nemrég nagyon megszívtam mikor Vesuvio-ból csináltam 100% bigát. Rengeteg olvastam utána plusz kértem segítséget és végül nagy eséllyel ott rontottam el hogy egyszerűen túldagasztottam a tésztát a géppel. Iszonyat módon ragadt a tészta, pihentetések után se tudtam egy nagy bucit csinálni belőle, plusz nyújtásnál annyira lágy volt hogy beleült a lapát lyukaiba egyből. Szóval borzalom volt az egész. Meg az üstöt is nagyon szar volt kitakarítani.
Tegnap újra csináltam bigát a Vesuvio-ból, ma pedig bedagasztottam. 13 percig dagasztottam kb 4 bucira való tésztát. Többször csekkoltam a tészta állapotát és úgy ítéltem meg hogy a 13-14. perc környékén eljött az idő hogy befejezzem. 21.8 volt a max hőfok. Nagyon könnyen kijött az üstből, eltakarítása is pikk pakk megvolt. Plusz már egyből tudtam belőle szép bucit csinálni, és közel se ragadt annyira mint múltkor pedig most is ilyen 69-70% körüli hidróra jött ki a vége az olajjal együtt.
Ez nem egy túl erős liszt úgyhogy ezt csak 24 órát hagyom a hűtőben, holnap ebédre sütök is belőle pizzát. Ez is megerősített benne hogy most már szinte 100% hogy a túldagasztással rontottam el az egészet múltkor.sz.zs.
Írtad hogy IM5S van neked, nekem a sima IM5. Megkérdezhetem hogy neked a dagasztási idő mennyi szokott lenni, illetve az a idő mekkora tésztamennyiségnél van?iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Egy kis 100%-os bigás tészta Vigevano Vesuvio lisztből. Meglátom mennyire kel meg a hűtőben ha úgy látom hogy kibírja akkor vasárnapra meghagyok 1db-ot.
Biga 10 órát volt szobahőn 12 órát hűtőben. A só aránya 3% az élesztő Budafoki volt az pedig 0.3%.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Mercato-nál akció van néhány pizzás dologra. 7119ft az 5kg-os Super Nuvola, illetve a Strianese San Marzano konzerv 891ft. Hátha esetleg valaki szintén szeretne valamelyikből venni gondoltam leírom.
Super Nuvolára nagyon kíváncsi vagyok hogy milyen liszt. Bigát meg Poolish-t is tervezek belőle csinálni. Nagy kár hogy 10kg-os kiszerelés nincs belőle. 25kg-os meg túl sok lenne az a baj. Bár azt meg nem tudom itthon hol tudnék jó áron venni.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Próbáltam már pár lisztet de a Super Nuvola a favorit úgy néz ki. Ez most egy 100% biga ami 10 órát volt szobahőn, 11 órát 4 fokon a hűtőben. IM5-tel dagasztottam ki, nagyon jó a tészta kezelése. 68-as hidróig mentem el, a végén meg egy kör olívaolaj ment még hozzá.
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Poolish-t amikor csinálok akkor a teljes liszt mennyiség 30%-a szokott az előtészta lenni. Tegnap csináltam Super Nuvolából poolisht de most felvittem 50%-ra az előtészta mennyiségét.
Egy észrevehetően lágyabb tésztát kaptam, jó volt vele nagyon dolgozni. Nagyon kíváncsi vagyok rá hogy a 100%-os bigához képest milyen változás lesz nyújtás illetve sütés terén. Holnap du. jöhet a teszt.
Nemrég vettem 5kg Super Nuvolát de álom vele dolgozni. Teljesen mindegy hogy Biga vagy Poolish hihetetlenül jó liszt. Olyan kár hogy nincs belőle 10kg-os kiszerelés jó áron.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
válasz fradi81 #2189 üzenetére
Ez Allegro-s képkivágás?
sz.zs.
Tőle tudnék venni sok mindent de sajnos az életbe nem járok arra, nagyon kiesik nekem az a rész ahol ő van. Jó lenne ha lenne esetleg valami átvételi pont X. XVII. ker környékén.Jó lett nagyon a pénteken bekevert poolish majd tegnap bedagasztott tészta.
Super Nuvola 70%-os hidróval, teljes liszt mennyiségének 50%-a volt poolish ami 5 órát volt szobahőn 19 órát 4 fokos hűtőben majd IM5-tel dagasztottam negyed órát kb. Só aránya 3%, élesztő Budafoki volt 0.3% arányban, dagasztás után 20 órát volt hűtőben majd 3 órát szobahőn és utána sütöttem.
Nagyon ízlett mindenkinek, ahogy nekem is. Nem túlzás hogy a 100%-os Bigánál is jobb volt a tészta. Lehet hogy áttérek erre a metódusra.
N3-ban sütöttem, a kő 430 fok körül volt.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Gondolkozok rajta hogy mire váltsak nyújtóliszt tekintetében. A Caputo Semola Rimacinata-nak van 1kg-os kiszerelése, de pl a Stagioni Spolverina illetve Molino Vigevano Spolvero 10kg-os kiszerelésű ami az idők végezetéig elég lehet.
Aki próbált többféle nyújtólisztet az tapasztalt esetleg olyat hogy a pizza nem ég meg annyira egyenetlenül, vagy más tulajdonságot?iPhone 13 Pro Max
-
veterán
válasz fradi81 #2196 üzenetére
Meg szeretnék próbálkozni más nyújtásra alkalmas liszttel hogy kipróbáljam melyiknél marad rajta a legkevesebb liszt, melyiket mennyire lehet lerázni, illetve hogy adott liszttel esetleg kevésbé ég-e meg a tészta. Ezt szeretném csak kipróbálni.
Köszönöm az Allegros képet, ettől az eladótól fogom venni majd a Super Nuvolát.
iPhone 13 Pro Max
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen