- Poco X6 Pro - ötös alá
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Mobil flották
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Képeken a Samsung Galaxy A26
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Vodafone-ra áttért Digi Mobilosok
Új hozzászólás Aktív témák
-
MK VII
veterán
Az a processzor 4,5ghz-en fullra terhelve 63W-ot fogyaszt.. Lópikula..
Nem mellesleg az általad említett GTX750-es kártyából akár kettőt is simán kihajt.. Még egy R9 280-at bőven lehet tenni mellé..Azt ne felejtsd el, hogy a processzorra egy normális hűtést is kell tenned.. Nekem CM Hyper T4 hűti 4,5ghz-ig elég jó hőfokok mellett.. 10-12e forintos kategória már elég rá.
Ami lapot írtál az is jó, de az is amit én és fauv említettünk.
Sok sikert hozzá! -
nemethchek19
aktív tag
válasz #Morcosmedve #549 üzenetére
A driverek közül mit kell/érdemes feltelepíteni? [link]
-
nemethchek19
aktív tag
válasz nemethchek19 #553 üzenetére
-
joydrv
tag
Köszönöm a válaszokat!
Igen, gondoltam a hűtésre a tuning mellé. Ha már összeraktam és készen áll a gép, akkor lehet lesznek újabb kérdéseim ezekkel kapcsolatban.
Első körben azért szeretném egy darabig húzás nélkül használni, hogy lássam így mire lesz képes a CPU.
-
#Morcosmedve
veterán
válasz nemethchek19 #553 üzenetére
Meg kell nézni az eszközkezelőben, mi hiànyzik, Windows frissítések után. Ha kell valami, azt tedd fel.
© asszongya'hogy
-
nemethchek19
aktív tag
válasz #Morcosmedve #557 üzenetére
Az "Intel SATA Preinstall driver" mire való?
-
04ahgy
nagyúr
válasz nemethchek19 #559 üzenetére
Amikor a windows sem települ fel, mert nem látja a meghajtót, akkor tudod betölteni. Vagy integrálható a telepítőbe. RAID esetén is kellhet. Valószínűleg sosem lesz rá szükséged.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
ClaretAngel
újonc
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Adott egy tegnapi nap folyamán vásárolt alaplap:- Gigabyte GA-Z97-D3H (v1.2) - WIN7 - OCZ Vertex 2 60GB SATA2 2.5 OCZSSD2-2VTXE60G
Na most: SATA eszközökkel valami nem stimmel, nem változtatok semmilyen beállítást; Nem látja az eszközt (Újraindul), majd látja, és közli hogy nincs rajta OP rendszert(UI), majd elkezd tölteni kék halál (UI), majd betölt és mintha semmit történt volna betölt.
Többi eszközt, hol látja hol nem.
(Eddig nem volt ilyen gondom az eszközökkel)Beállítási gond lehet? vagy HW probléma? esetleg Sata 2 eszközt nem szívesen kezeli? OP rendszer?
Előre is köszi a segítséget!
CA
Claret
-
04ahgy
nagyúr
válasz ClaretAngel #561 üzenetére
Nálam ugyanilyen hiba volt V100 és V200 Kingston SSD-vel, és bármilyen Z87 vagy Z97 alaplappal. Mintha "hidegindításra" nem akarna működni, de resetre, ha már be van dugva, áramtalanítás nélkül meg OK. Ez sajnos a régi vezérlő és új déli híd inkompatibilitása, ami az alaplapon van.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
ClaretAngel
újonc
Köszönöm 04ahgy!
Azóta "próbálkoztam" több dologgal: a vége az lett hogy win 8.1 alatt a driverek telepítése után a rendszerfolyamatokban is hiba lépett fel, rendszer leáll....
Az lenne a további kérdésem, hogy HDD esetén is fenn-e ez a probléma szerinted. Ha logikusan gondolom akkor bármilyen SATA I.-II. hasonló gond lesz a vezérlés miatt?
(Sajnos kiköltekeztem, a gépen pedig dolgoznék. Látsz valami esélyt arra, hogy egy régebbi HDD-re ideiglenesen feltehető-e op. rendszer, hogy legalább ideiglenesen megoldjam a problémát. )
Köszönöm a segítséged és hogy áldoztál rám egy keveset a hétvégédből.
Claret
-
04ahgy
nagyúr
válasz ClaretAngel #563 üzenetére
Először is, FAT32 pendrive-ról frissíts az alaplapon BIOS-t, ha van frissebb.
Másodszor, "win 8.1 alatt a driverek telepítése után a rendszerfolyamatokban is hiba lépett fel, rendszer leáll." – Ennek valószínűleg nincs köze az SSD-s mókához. Amit én ismertettem jelenséget, az csak a detektálásnál jelentkezett, ha "elkapta" a bootot, akkor nem volt gond. Win8 alatt amúgy milyen drivert kell telepíteni, az szinte mindent felismer egy ilyen lapon.
Harmadszor: nem a SATA II miatt lép fel ez az anomália, hanem a régi SSD vezérlő miatt, és valószínűleg firmware frissítéssel orvosolható lenne, ha a gyártó törődne vele, de ezekhez a régi SSD-khez már nem adnak ki frissített firmware-eket.
SATA II SSD-vel tapasztaltam csak ilyet, HDD-vel nem.
HGyu
-
Vigneau
félisten
Időközben RND WoT BSOD-m volt párszor, no meg RAM-ot is cseréltem (2x8GB Fury 1866 jött össze) ma, így újraírtam pár feszültségértéket.
Ez volt:
4.2GHz@3.2GHz Cache - 1600MHz RAM (1.35V, 9-9-9-24-2T)
CPU VRIN LLC: Turbo
CPU VRIN: 1.700V
CPU VCORE: 1.205V
CPU RING: 1.050VC1E, C3 és EIST: Enable
C6/C7 és CPU Thermal Monitor: Disable
VSA, VIOA és VIOD: Auto
És ez lett - érezhetően emeltem, különösen a RING-nél:
4.2GHz@3.2GHz Cache - 1866MHz RAM (1.5V, 10-11-10-30-1T)
CPU VRIN LLC: Turbo
CPU VRIN: 1.800V
CPU VCORE: 1.210V
CPU RING: 1.150VC1E, C3 és EIST: Enable
C6/C7 és CPU Thermal Monitor: Disable
VSA, VIOA és VIOD: Auto
Ezek az értékek jónak tűnnek, de nem akarom elkiabálni. Lehet, picit tudnék faragni a Vcore-ból és a RING-ből, de még nem mertem neki esni. Mea culpa, szokás szerint igazat kell adnom Neked!
[ Szerkesztve ]
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
Vigneau
félisten
Hiába jó a LinX és az IBT, ha 10-15 csata után elhasal a WoT.
Mindenesetre visszaolvastam a beszélgetésünk és a magasabb RAM frekvenciához magasabb RING-et említettél. Gondolom, 1866MHz már lehet akár határeset is ezen a téren (nem beszélve arról, hogy itt már 1T-t használok).
Apropó, 1T. Érdekesség, hogy a fehér Vengeance-ről a Gigabyte lapom XMP-ből 2T-t olvasott ki, míg az Asszony ASRock B85M-ITX-e már 1T-nek látja...
-
04ahgy
nagyúr
A GIGABYTE nálam is csinált már ilyet, úgy általánosságban. Az automata beállításoknál, mint az XMP is, általában a stabilitás irányába terelődnek.
HGyu
-
ClaretAngel
újonc
Szia!
Sikerült mindent rend berakni, gondoltam megosztom a tapasztalatot.
Win 8.1 alatt az eszközkezelőben több SW hiányt mutatott, ezért telepítettem fel, mint később kiderült az SSD topik olvasása után már tudom, ezt nem lett volna szabad. Az SSD jobb létre szenderült sajnos, és mint kiderült az összes SATA eszközt az SSD "bolondította" meg.HDD-vel remekül működik a dolog.
Közben felmerült bennem 1 kérdés: A chipset hűtőbordát érdemes-e lecserélni egy egy nagyobb felületűre az élettartam növelése érdekében?
Köszönöm az eddigi segítséget, köszönöm hogy idő áldoztál rám!
Claret
-
04ahgy
nagyúr
válasz ClaretAngel #569 üzenetére
Nem érdemes cserélni. Egyrészt még kisebb szellőzésű házban is elegendő, még ha te melegnek is érzed. A garit viszont az alaplap szétszerelésével bukhatod.
HGyu
-
gergo19
aktív tag
Sziasztok. Sokat gondolkodtam, hogy milyen konfigot építsek 1150 vs. 1151 de most a 1150 felé húzok. A cél csak játék egyelőre full HD-ben, de később szeretnék majd UHD-ra váltani. A proci amit néztem i5-4590. Tudom ez nem tuning proci, de szerintem 2-3 évig bőven kihajtja a csúcs VGA-kat is alapon.SLI meg ilyen úri dolgok nem érdekelnek, de a jó hang az fontos lenne. Szóval milyen lapot ajánlotok alá? Érdemes Z-s lapot venni, ha esetleg 2-3 év múlva upgrade-elnék egy K-s procira?
-
MK VII
veterán
Üdv.
Szerintem érdemes Z-s lapot venni... Egyszer úgyis elkap a "harci hév" és tuningolni akarsz.. Nem mellesleg, ha egyenlőre nem is K-s processzorral használod a lapot, de mondjuk 1600mhz-nél magasabb frekvenciás ramot tennél bele akkor a Z-s lapban azt is ki tudod használni.
Az én véleményem, hogy szerencsésebb egy jobb lapra építkezni mint később komplett eladogatni mindent, ha az ember többre vágyik.
A hanggal kapcsolatban pedig a lapoknál ne alapozz semmire.. Egy
ilyen hangkártya messze sokkal szebb hangra képes mint akármelyik "legjobb" alaplapi chip. Vegyél egy számodra szimpatikus lapot és ne foglalkozz szerintem az integrált hanggal.. -
MK VII
veterán
Elmentem ez mellett a mondatod mellett.:
"Tudom ez nem tuning proci, de szerintem 2-3 évig bőven kihajtja a csúcs VGA-kat is alapon"
Nem! Nem hajtja ki a csúcs VGA-kat most sem alapon, nemhogy 2-3 év múlva. Egy mai csúcs VGA-hoz is kell minimum egy 4690K 4,4-4,5ghz illetve egy 4790K hasonló órajelre húzva. -
-
-
Vigneau
félisten
Ha fordult már meg ilyen RAM a kezedben, akkor mit mondanál rá, mennyit lehetne rajta szorítani, hogy CL9-ben sergethessem? Időzítés és feszültségértékek terén mennyire számolhatok felső hangon?
Most szimplán kísérleti jelleggel csak ennyit csináltam: 10-11-10-30-1T --> 9-11-10-30-1T, feszültség maradt 1.5V.
Savage esetében 9-10-11-27-1T értékeket olvastam egyes oldalakon. Ezt a kitet vettem volna, de a végére az említett Fury lett belőle, mire hozzám ért. Így azt nézem, mennyire kell fogni a fejem az "eladói baki" miatt, vagy szépen helytáll ez a pár is.
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
Mindegyik más. Van ami CL8-at is megy, van olyan is, amit 9-en sem stabilizálsz be. Midegyik más. Ez Fury, az Savage. Nyilván eltérők a chipek, és a paraméterek, különben ezt is CL9-esnek árulná a Kingston...
Ki kell próbálni. Ha látatlanban tudnám, milyen RAM-on meddig lehet az időzítést leszorítani, nem itt fórumoznék és biztosan boldogabb ember lennék.
Fury-t nem vettem volna, ha a saját gépemről lenne szó.
HGyu
-
Vigneau
félisten
Tudom, tudom, Dubai-ban lennél.
Csupán arra voltam kíváncsi, megfordult-e a kezedben ilyen és mit tapasztaltál vele.
Mint írtam és láthattad a linkelt aprót, Savage-nek indult a vétel, csak szépen benézte az eladó és kézbesítéskor szembesültem vele én is, hogy Fury.
-
nemethchek19
aktív tag
Sziasztok!
Van egy külső usb-s audio interface-em (focusrite 2i2 scarlett), így leszeretném tiltani a bios-ban az alaplapi hangkártyát.
Bementem a bios-ba és a "peripherals" fülre, ott megtaláltam az "audio controller"-t (gondolom az a hangkártya). Ott "Disabled"-et állítottam. Az eszközkezelőben mégis ott van az alaplapi intel hangkártya. Hiába törlöm le, újraindítás után megint felteszi. Miért érzékeli, hogy van? Letiltottam most egyelőre az eszközkezelőben, de mi a megoldás?
Alaplap: Gigabyte H97M-D3H
-
04ahgy
nagyúr
válasz nemethchek19 #583 üzenetére
Jól csináltad pedig, de ha Intel hangkártya, az szinte biztosan nem alaplapi (mert a rev. 1.0 és a rev. 1.1 is Realtek ALC892-t kapott hangchipnek: [link]). Szerintem az a CPU-ba integrált VGA HDMI audio-ja lesz.
Vigneau: remélem azért kompenzál, mert a Fury messze nem kerül annyiba, mint a Savage.
HGyu
-
Vigneau
félisten
Idézve Őt: a következő üzletünknél kapok árkompenzációt. Ehhh... Mostanában nincs szerencsém a PH!-s üzletelések során.
Bolti árakat nézve kb. hasonló áron nyomták a két fajta 1866-os kitet még pár napja. Ahogy elnézegetem, most már 1k-val több a Savage. Amúgy 22k-ban "fájt" a Fury.
-
04ahgy
nagyúr
Azt írta, hogy pontosan olyan RAM-ot ad, mint a linken van. Hát nem olyat kaptál. Fekete pont, ha nem kompenzál! Te Savage-ért fizettél és Fury-t kaptál. Megtévesztett.
"Pontosan ezek a ramok!" - A linken nekem Savage van továbbra is.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
20k értékhatár felett vagyunk, így nem szabálysértési, hanem büntetőjogi kategória, azt hiszem. Ez pedig megtévesztő kereskedelmi gyakorlat, vagy csalás.
- Visszatérít annyit, hogy Fury árban vedd a Fury-t (ha te beleegyezel).
- Visszaveszi teljes áron – amit te kifizettél – a Fury kitet.
- Kicseréli a tévesen hirdetett Fury kitet a linkelt Savage kitre.Ha nem működik együtt, akkor fel kell jelenteni. Következő biznisz? Ilyennel én sosem bizniszelnék többet!
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
Vigneau
félisten
Bocsánat, nem akartam feszkót kelteni - különösen nem ebben a számomra kellemes csoportosulásban -, de az elmúlt 2 hónap nem volt hozzám túl kegyes néhány szempontból, aztán már betelt a pohár. Csak kiírtam magamból a "bánatom"...
Még bízom az emberekben, az eladót is egy kedves HA Barátom ajánlotta nyugodt szívvel, mikor rákérdeztem.
Próbálom kideríteni, milyen főbb értékeken mehet a Savage gyárilag, aztán vagy bírja a Fury, vagy nem. Ha meg nagy különbség nincs, akkor használom tovább a lappal egyetemben gyári értéken. Ha meg mégsem az igazi, akkor kb. hasonló áron el is adhatom, aztán jöhet egy - akár - bolti Savage. Tipp szerint 9-10-11-28 vs. 10-11-10-30.
A cél 1866MHz-en hajtani a legjobb időzítésekkel. Kérdés, érdemben lesz-e különbség normál körülmények között, vagy csak a szintetikus tesztek nyújtanak örömöt.
-
04ahgy
nagyúr
Hiába ajánlja nyugodt szívvel, ha azt sem tudja mit árul és nem hajlandó kompenzálni sem!
Ha a Fury nagy nehezen viszi a Savage gyári értékeit, az neked miért jó? Főleg, ha a Savage tuningolhatóságát is a képletbe beletesszük...
A Savage gyárilag az, amit írtál. 1866 MHz, 9-10-11-27-1T @ 1,5V. A Savage tartalmaz két XMP profilt, 1866 MHz-re és 1600 MHz-re is, a Fury egyet sem.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
Vigneau
félisten
Mivel megértő voltam és belementem a későbbi kompenzációba, ebből kifolyólag már nem akarok segget csinálni a számból. Hiszen ismersz, nálam a saját adott szavam mit jelent és kell is, hogy jelentsen. Szóval ezt a dolgot így már magamnak köszönhetem, de az idő megválaszolja a bizalmam...
Visszatérve a szakmai részre, tudok a Savage kit 2 XMP profiljáról, valamint korábban olvastam MK VII Kolléga hozzászólását is a RAM ropikban a Fury-k XMP profiljának hiányáról. Ebben csak az a furcsa egyedül a számomra, hogy az én példányom rendelkezik 1 XMP 1.2-es profillal. Ezt aktiváltam én is: 1866MHz, 1.5V, 10-11-10-30-1T.
-
Vigneau
félisten
Mod:
XMP-vel kapcsolatban nem szóltam semmit. Szimplán csak felismerte a HyperX modulokat a lap és olvasta be auto-n az értékeket (10-11-10-30-1T). A korábbi Corsair-emnek volt XMP 1.2 profilja: 9-9-9-24-2T.
-
nemethchek19
aktív tag
válasz #Morcosmedve #557 üzenetére
-
Vigneau
félisten
Fury RAM téma megoldva.
Ez a Savage verzió mennyire lenne jó választás? 2db-ban gondolkodom, némileg kedvezőbb az ára így, mint a kitnek. Ráadásul olcsóbb, mint az 1866-os verzió, viszont 1.65V-os. Mennyire jelent ez gondot?
[ Szerkesztve ]
-
Vigneau
félisten
Vagy itt az alternatíva 1866-ban, szintén 2db-ban gondolkodva.
-
04ahgy
nagyúr
válasz nemethchek19 #593 üzenetére
Az a CPU HDMI audio.
(#594) nemethchek19: Az az Intel Management Engine Interface, ne bántsd. És csak automata frissítéssel van gondja. Ne foglalkozz vele, vagy kapcsold ki az értesítést.
Vigneau: Azt vedd, ami neked olcsóbb. 1,65V-on az utóbbi is tudja kábé a 2400-at, míg 1,5V-on az előbbi az 1866-ot.
1,2V körüli VRING esetén nem gond az 1,65V DDR feszültség amúgy, de 2400MHz-hez lesz az a VRING 1,25V is.
HGyu
-
Vigneau
félisten
Vágom, akkor kb. oda-vissza (1866 <--> 2400) hasonló tudású a két kit. Gondolom, nem kizárt a közel hasonló időzítések elérhetősége sem.
Ezek szerint az 1.65V-os RAM feszültség a Haswell IMC-nél sem okoz gondot, és csak kacsa a téma, amit írogattak itt is, ott is?
-
04ahgy
nagyúr
Lévén a VRING fesz az IMC fesz, és te növeled, így nem okoz gondot, mert nincs nagy eltérés. Ha nem növelnéd, okozna.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Wise (ex-TransferWise)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest