Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Evil Snowman

    őstag

    LOGOUT blog

    válasz cs.zs. #84225 üzenetére

    Részben igaz amit írsz. A nagyobb légszállítású hűtőpad akár terhelés alatt is segítHET bizonyos modellek esetén - ahogyan azt Speedy007 fórumtárs is említette - míg bizonyos modellek esetén extrém esetben akár kontraproduktív is lehet.

    Saját példa, korábbi Asus ROG Strix (G531GU-AL060) laptopomon terhelés alatt 5-7 fokot segített a DeepCool Multicore X6, idle állapotban pedig olyan 10-12 fokot. Ennek a laptop alsó burkolat kialakításának tudom be:

    2022-es Razer Blade 15 esetén pedig pont kontraproduktív lett a történet, terhelés alatt 5-10 fokkal melegebb volt a hűtőpaddal, mintha csak felraktam volna a Razer laptop stand-re, sőt a stand használat esetén 5-10 fokkal hűvösebb a gép, mintha közvetlen az asztalra tenném. Blade alja:
    Látszik, hogy szinte teljesen zárt, és ha a laptop hűtő ventijeit egy vonalba állítom a laptop alján lévő hűtőnyílással, akkor véleményem szerint a hűtőpad által generált légáramlat csak ront a helyzeten.
    Ezzel szemben a gyári laptop stand semmi mást nem csinál, hanem ahogy te is említetted egyrészt ergonómiailag kényelmesebb szögbe helyezi a laptopot, valamint szabadabb légáramlást biztosít alul.


    1: a felemelés már önmagában is javíthatja a szellőzést
    Ezzel kapcsolatban csak annyi észrevételem lenne, hogy az általad említett laptop hűtő SZVSZ kikapcsolt állapotban kb. semmit nem segít döntött helyzet ide vagy oda, mert olyan mintha asztal lapra tennéd. Minimális gap van a gép alja és a hűtőpad felső fele között, ami ráadásul kb 3/4 részt zárt (perforált felső rész ide vagy oda), mert az álló venti lapátok szépen blokkolják az esetlegesen alulról beszívni kívánt levegőt.

Új hozzászólás Aktív témák