Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    nagyúr

    válasz Exodius #71641 üzenetére

    Gondolkoztam, hogy honnan is számítsam a hifi világába csöppenést az esetemben, de igyekszem rövidre fogni. :))

    Gyerekként is állandóan nyüstöltem othon minden technikai kütyüt, ami akkoriban létezett, de talán az az élmény volt ami a leejtőn elindított, hogy egyik középsulis évfolyamtársam bevitt a gimis sulirádió "stúdiójába" és ott toltuk kazettáról a zenéket, mert neki akkor már volt CD-s hifije és tudtam tőle másolni kazira. Aztán nekünk is lett "nagy" hifink egy Panasonic SC-AK47 (mai napig üzemel szüleimnél), ami nekem akkoriban a minden volt, vettem az üres kazettákat a zsebpénzemből és másoltam át a haveroktól elkért írt CD-ről a zenéket. Aztán lett elég erős PC otthon a CD íráshoz is. Majd beköszöntött az betárcsázós internet kora otthon is, éjszakánként szedtem netről az mp3-akat, amiket előtte a rádióban hallottam.Nyomtuk a "teadélutánokat, hangosítottunk a sulieseményeken, bulikat csináltunk hétvégéken, stb.

    Középsuli után egyetem, kellett mobil megoldás, hát lett először Panasonic full alu házas,nagyonvékony walkmenem, majd szintén Pana discmanem is. A kolis T1/T3 LAN az űrkorszak volt a maga 1-2 MB/s sebességével, toltuk a DVD-ket torrentről, rengeteg lemezt írtam ki feleslegesen, ma anyáméknál van a kb. ezer darabos filmgyűjtemény, mai napig játszható Verbatim lemezkkel. Egyetemen is sokat hallgattam zenét, gyűjtögettem az MP3-akat, kiírtam CD-re, aztán DVD-re. Hangfalak terén a kis PC-s prüntyögők és pár ezer forintos fejhallgatók szintjén tengődtem.

    Egyetem után elkezdtem dolgozni (2007), első pár havi fizuból vettem (mai fejjel barom módon) egy legújabb PC-t, Genius 1250-es hangfalpárral. Az akkoriban nagyon tetszett. 2008-ban belépett az asszony az életembe és Budapestről Miskolcra vándoroltam szűk két évre, ekkor már Genius 5005-ös 5.1-em is volt a gép mellé,a
    sztereó pár mellé. Aztán 2010-ben visszaköltöztünk együtt Pestre és eljutottam az azévi WestEndben tartott hifisóra, ott ismertem meg jó pár arcot is innen a PH!-ról, köztük olyanokat is, akik továbblöktek azon a bizonyos leejtőn (itt most Bajnokpityura gondolok egyrészt, de még sorolhatnám). Elkezdtem járni hallgatózni , vetem egy NAD B315 erősítőt, egy pár Dali Ikon 1-es párral, de később downgradeltem fele annyiba kerülő példányokra.

    Ekkoriban került képbe nálam egy NAS, amivel a hálózati médiatárolást megtudtam oldani centralizáltan, vettem egy Synology DS213-as kétlemezes példányt, ami akkoriban (2012 vége) jelent meg. Tudom, fura hogy megemlítem, de pont ennek a NAS-nak a gyári zenelejátszó alkalmazása (DS Audio) fertőzött meg a hálózati zenlejátszással és a mobilappos vezérléssel. Ekkor már FLAC-okat gyűjtöttem, volt a gépem mellé egy kis FiiO E10 DAC/Amp-om + egy Shure SHR240a zárt fejes, amik a mai napig megvannak.

    Nagyobb lépés következett, erősítőt, hangfalat eladtam, jött egy Bladelius USB DAC, Valhalla CuAgSS IC-k, HiVox Erősítő, Monitor Audio Silver dobozok, Coincident hangfalkábel és a Bladelius-t a NAS-ra kötve közvetlenül nagyon jó forrásnak bizonyult, ez a felállás jó pár évig megvolt. Közben már a második fiam volt érkezőben, költöztünk tovább a bérlakásból sor(bér)házba.

    Itt volt a következő állomás, amikor találkoztam az MPD-vel, mint zenelejátszó szerver oldali alkalmazással, meg különböző PC Audio tuning megoldásokkal, szoftveres tweakelésekkel, Win Server, stb. Kezdődött az állandó mókolás, kütyüzés, próbálgatás, ekkoriban vettem a zenekockámat, csináltam a Synology helyett saját szervert, volt külön HTPC-m, stb.
    Nagyon sok tapasztalatot, hallgatózási élményt gyűjtöttem be ekkoriban. Szívtam magamba az infót, mint a szivacs.

    Aztán elérkezett az idő 2015-ben a családi ház vásárlásra és minden cuccomat eladtam hifi oldalon, csak a PC-k, meg apróbb kütyük maradtak. Pont költözés közben jött az a kihagyhatatlan ajánlat az egyik ismerősömtől, amikor meg tudtam venni tőle a Focal Electra 906-os dobozaimat + egyedi Valhalla állványok. És lett egy HTA-30 erősítőm is melléjük. Ekkor még a Bladelius DAC-om megvolt, folytattam tovább immáron a családi házunkban a szoftveres és hardveres tuningolást, jött az audioPC éra, Paul Pang USB kártya, iFi tápok, jelkondícionálók, és hasonlók.

    Ekkor az MPD már kezdett nagyon fapados lenni és ismerkedni kezdtem a JRiver-rel, (a Kodi már alap volt), és kacérkodni kezdtem a Roon-nal. első próbálkozásra nem jött be, de később kiderült, hogy nálam volt a hiba és adtam neki még egy esélyt és immáron másfél éve használom megelégedéssel az otthoni eszközeim zenei kiszolgálására.

    A konyhában egy Raspberry Pi3 + Allo Boss kártya zenél OSMC-vel + Roon Bridge-el, a még mindig meglévő Genius 1250-es hangfalakon. :D
    A Focal egy tetőtéri szobában kuksol a HTA-val a felújítás miatt, mert épp húzatom be a LAN kábelt a falakba. AudioPC a forrás + már egy SMSL M8A a DAC.

    De már megint kezd az eszem a fejlesztéseken járni. :B

    Eladó: TP-Link 24-es switch, Xbox 360, Daewoo Matiz

Új hozzászólás Aktív témák