Hirdetés
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Csak úgy lapul ezeken a képeken a Galaxy S25 Ultra dummy
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyoris
csendes tag
Ezek igazi hirdetések?
-
gyoris
csendes tag
Elég hihetetlen a mi kis alamizsna keresetünkhöz.Cirka 600/ óra hoz 7500/óra.
-
zolikaDB
veterán
Tamás az élő példa.
Illetve: mit kell megtenned a műhelyben óránként 600 kemény forintért? Annyiért tuti, h még a gép közelébe sem mennék. Mivel nem vagyok kávétermesztő, ezért az alamizsna sem kell, de aki nincs olyan talpraesett, h ha jó, akkor jó bért harcoljon ki magának, akkor az... Jobb, ha vmi másba fog. -
SirTom
tag
Csao,hát én lennék az a példa
Épp ezért dobok be halakat,hogy tessék valakinek kifogni,mert számomra még mindíg hihetetlen, hogy 600Ft-ért cnc gépek müködnek otthon..Nem kína az! Azoknak a kizsákmányolós 8-11 euró/óra közvetítős állások, amit ha pl 2 évet aláírsz, és egy év után lelécelsz, mert teli a hócipőd, na azután meg a drágalátos vérszívó még vissza is pereli amit addig megkerestetek, na annak semmi értelmét nem látom. De annak is van előnye: itt és itt tessék aláírni a többit intézik,megveszik a buszjegyet, és első hét után még előleget is kaphatsz fizetésig, szal effektive egy hétnyi élelemre való is elég elkezdeni.
Ezeknél neked kell intézni a saját magad bejelentését. Vagyis kell alapíts egy céget, vagy megbízol egy céget, hogy számlázzon a nevedben, nem nagy ügy, ezekben is segít a közvetítő, hiszen beszámlázós cégekkel évek óta együtt dolgoznak,na de nem is ez a lényeg, hanem a nyelvismeret.... Ez a konkrét állás még az is lehet, hogy egy turbofeltöltőket gyártó üzem, ahol 3-4 gépet kell etetni, éjjel nappal, de lehet, hogy tévedek, szerintem így is nyugis meló lehet! Csak még valami, ezek a fizetések nemzetközileg is jók, nem dobok fel kisbéres állásokat, azokat lehet találni mindíg. Ezek profi cégek, tudnak válogatni, és meg is teszik, hisz jó bért fizetnek. Ide min 10 ember jött állásinterjura 3 állást betölteni.[ Szerkesztve ]
Nincs más hátra mint előre
-
zolikaDB
veterán
válasz kpityu2 #3357 üzenetére
Alkudni lehet. De tudod a tanuló gyerek olyan pofával jött be friss (!!!) gyártástechnológus papírral (NEM FORGÁCSOLÓ), h ő mindenhez ért, minden vezérlőhöz, mindegy, csak adjanak neki vmi gépet, lerendezi. Ez így szó szerint... Mostanában sepreget, gépet takarít, meg 10db alkatrészt gravírozott Dremel-el 9 órán át. Mást nem lehet rábízni, de nincs is igénye másra, és még nem volt olyan, h ő CNC-n szeretne dolgozni. Megkérdezte egyszer, h megtanítom-e az Ultimaxra, én meg visszakérdeztem, h tud fúrót köszörülni? Nem. Akkor én is nem.
Voltak friss versenyzők megint, egy kollega hallotta, h mondta a srác: 1 éve marok és elég jól megy már!!!
Mivel a cégre elég nagy mértékű kötbért vernek rá, el lehet gondolkodni azon, h magas bér, és normális hozzáállás, jó munka - vagy alacsony bér, és minden jöttment nyomkodhatja a 30-40 milliós gépeket.
Amióta hazajöttem, 2 hónapja lassan mindig van valami baj, javítanivaló a 4 éves Hurcokkal.
És nyomatták a rohadékok a szöveget, h "nem tudjuk, miért..." Én meg vissza, h ameddig dolgoztam rajtuk, hiba nélkül, üzembiztosan működtek. A szerszámváltó kar el volt hajolva a VMX64-esen, nem tudta berakni a szerszámot, a két tartályból csak egyből fogyik a szánkenő olaj, hótt mocsok volt a gép, az asztalomon vastagon állt az olajos forgács, polírozott alumaróval simították a 62 HRC-s formát, a VMX30-asnak citromsárga a vize, nem mennek a mosói, a gombok néha "kikapcsolnak"... Van egy tüske, amire az 50-es/52-es marót csavarozzuk nagyoláshoz (FEEDMILL). Ezeken van két ék, ami megakadályozza, h elforduljon a marófej. Én 76 mélyen nagyoltam vele, S1000, F6000, ap=0.5mm, és hallom, h a sarokban dübörög. Kiemelem, és látom, h a csavarnak nincs feje, elkenődött. Magyarul a rohadékok vmiért kivették az ékeket és nem csavarták be rendesen a csavarokat. Ugyanis annak idején rendszeresen használtam ezeket a befogókat, és ilyennel sosem találkoztam.
Na, ilyen embert 600-ért is kár felvenni. Rohadtak... -
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #3358 üzenetére
Sajnos a nagy pofa ma követelmény: Sikerorientált vagy? Gyakorlott vagy? Tudsz önállóan dolgozni? Nem? Akkor viszlát.
Nem tudok oskolát, ahol halomban állnának a 30-40 millás gépek, hogy a tanuló megtanulja a dolgokat, amikorra kijön a papírjával. Mire kitanulja a szakmát, addigra pedig benne van a korban, gyerekei vannak, ismeri a saját értékét, nem fog jobbágynak menni. Erre céloztam korábban.
Nem kapsz olcsón univerzális embert, ha pedig kezdőt veszel fel, akkor foglalkoznod kell a képzésével, mert 99%, hogy ha tanult is CNC-ézni, nem olyan masinán, mint ami nálad van. Nincs óccsó és jó. A CNC olyan mint a repülőgép: drága hozzá a képzett személyzet, de a nélkül nehéz működtetni.
Véleményem szerint már önmagában is hibás az a nézőpont, hogy "senki nem akar dolgozni". A szakembert nem kezelheted soron gályázó bérrabszolgaként. Ha elvárod az önálló munkát, és ő meg is tudja csinálni, akkor számítanod kell rá, hogy tudatában van a tudása értékének. Ha pedig olyanokat keresel, akiknek csattogtathatod az ostort, akkor fel kell vállalnod a korlátaikat.[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
zolikaDB
veterán
válasz kpityu2 #3359 üzenetére
Barátom, nagyon nagy igazságokat mondasz, de köze nincs ahhoz, amiről én beszéltem.
Persze, h nincsnenek ilyen gépek a tanulóműhelyekben. Csak 20 éve még úgy oktattak, h takarodjatok a GÖCS-be, MEDICOR-ba, Vámosgéphez, Mezőgéphez, és termelni-termelni.
Most meg ez nincs, de pofa van, nincsenek tisztában a korlátaikkal, értékeikkel, nagy mellény, fényes gallér, tudás meg nuku.
Van egy barátom, aki szerszámkészítőként kezdte anno, azóta HDH-n szerszámokat nyomat. Úgy érzi, jön az útilapu, és megkérdezett, h van-e munka. Mondom, megkérdezett!
Mert dolgozni akar. Volt olyan vélemény ismerősi körben, h jó nektek, ott a PC, beprogramozzátok, és elkészül a darab, nem kell vele melózni. nagyon sok fiatalban az a meglátás él, h ez egy könnyű munka, Computer Numeric Control. Érted? PC! Menni fog, mint a World of Warcraft.
A kis tanuló is facebook-ra posztol 3-kor, h jah, szar az élet, én meg péntek délután jobb kézben a levegőpisztollyal fújkálom a feedmill alól a forgácsot, h ne szoruljon meg, közben a tökömről a lila forgácsokat mosom le este. És Adidas cipőben járok, meg Iphone-al telefonálok. Ő meg a hozzá hasonlók ellenben panaszkodnak, h jajj nincs pénz, mindenki szemét, meg drága, de meg sem próbál tenni érte, h megmozduljon. És ő kb a 8. ilyen ember, akivel 2-3 év alatt találkoztam.
Ember! 1 gyerekből lett ezek közül "kollega". Aki megragadt. De őt is hiába csábítottam hozzánk tavaly, amikor kimentem németbe. Nem jött, mert megszokta, h rézelektródát gyárt napi 8 órában, az meg elzümmög, oszt jó.
Öcsém 12 órában locsolja a vasat a CO pisztollyal, a kis munkatársai meg táppénzen lógicálnak a Plazában. És elmondja, h nehéz a munka, de megy este pulóvert venni, mert megteheti, ha már kidolgozza magát ennyire.
És az vesse rám az első követ, aki ne mazt a tendenciát látja, h itthon a fiatalok nem szeretnek melózni.
A mostani generáció mit csinál ha problémába ütközik a munkahelyen? Hm?? Mert ak is kollega besírt inkább, és kirohant a műhelyből.
Ember, és szituációfüggő ez a dolog, de nem jó irányba halad a szakmaoktatás, az biztos.
Ismerek olyat, aki lakatosként munkát kapott végézés után, és inkább elment estire érettségire.
A másik:
- nincs olcsó és jó -> az olcsó és jó az buta, tehát valahol diffi van, de általában a marketing is képes drága melóst faragni a nagyarcúból, ami úgyis kibukik
- tök mindegy, milyen masinán dolgozott valaki, ha TUD FORGÁCSOLNI. Onnantól egy Fanucról HDH-ra való átállás nem kerül hosszú kemény évekbe, mert nem kell időt fektetni abba, h hogyan fogok meg egy darabot.
- én is ezt mondom -> ahol ostorcsattogás kell, az nem szakmunka, csak betanított meló, amit a takarítónő is kényelmesen megcsinál ráérő idejében. -
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #3360 üzenetére
Mit vársz ilyen oktatás mellett? Hagyományosan ki megy szakmunkásnak? Aki nem elég jó a középiskolába (tisztelet a kivételnek, aki a körülményei miatt kell, hogy korán munkába álljon).
A CNC-hez pedig nem árt egy kis matematika, szögfüggvény, koordinátageometria, és az sem baj ha van némi fogalma a programozásról, regiszterekről. Meg némi nyelvtudás sem árt. Plusz jön ehhez ugye a forgácsolási ismeretek és a gépgyakorlat. A jelenlegi oktatási rendszerben a szakmunkás nem elég jó elméletben, a középiskolás pedig gyakorlatban. Ki álljon a gép mellé?
Akiket én látok önállóan is dolgozni tudó CNC-seket, azok mind olyanok akik elég okosak, hogy megtanulják a számítástechnikai/matematikai hátteret, de kénytelenek voltak valami miatt "alulról" kezdeni. Viszont ez generálisan kevés a gazdaság számára.
Nem baj, majd jönnek a munkanélküli jogászok, brókerek, médiamenedzserek akik hallották, hogy jól lehet keresni CNC-vel.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
Saját esztergagépe végzett a gyáli férfival
Szóval ezek a gépek nem viccelnek. Tavaly láttam a puruttyán egy helyszínelőfotót egy hasonló esetről, elég csúnya látvány.
[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz zolikaDB #3362 üzenetére
közgázos cnc palánta..
nekem gépész tecnikum alatt lett meg a cnc forgácsoló/programozó, de volt bennem ambíció más dolgokat megismerni, megtanulni, így többek között közgazdász is lettem, mivel abból dunát lehet rekeszteni így inkább visszatértem ehhez. megpróbálok annyi tudást összeszedni amennyit csak bírok és go külföld ismét
nem tudom ebben hol a probléma..ráadásul ahol most keresek igazán nem lehet panasz a fizumra se. magyarországon 200k nem egy katasztrófa, viszont a céljaimhoz nem elég, muszáj lépnem, hát megteszem
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
kpityu2
őstag
válasz BÁ Nutrition #3367 üzenetére
Legalább a matematikai alapok megvannak. Esetleg a nyelvtudás is. Már csak a munkát kell megszokni és azt, hogy ha rosszul paraméterez egy algoritmust, akkor az sokba kerülhet neki is, és a cégnek is. Ez a veszély egy közgazdászt tudomásom szerint nem fenyeget.
-
szonni
csendes tag
Üdv Kollégák
Bevések pár gondolatot,néhány témával kapcsolatban ,szo.
Ha majd megtudom oldani feltöltöm a CNC tanfolyás órarendjét elrettentő példának
(vagy átküldöm valakinek aki jobban vágja)
Többek közt -velem együtt-sokan kérdezik mit és mennyire lehet ott megtanulni [Vincotte Debreceni tanf.Mechwart A.].Simán semmit,nagy blama,ide a lóvét ,mi meg heti 2-3 alkalommal el lopjuk az idődet.Bár Szabi lebeszélt volna rólla,mégis belementem,-ugye a cég fizeti,nekm csak az időm vész el.
Ledöbbentem mikor kiderült,hogy szakács,újság kihordó,rendőr meg nemtom kik neveztek be.Vasat csak a méh-telepen láttak,bátornak tartom őket 600 ezret betolnak, a majd lesz valahogyra.Május -júliusig gépet sem látnak[órarend szerint].De munkavédelem tűzvédelem,környezetvédelem az megy 52 téttel
December elején voltam egy hetet a fővárosban az NCT székhelyén ,szerveztek melósoknak egy kis tréninget-na ott le a kalappal ha valaki Sipos Jenő keze alá kerül .Hihetetlen tudással bír,nagy élmény volt.Az egy hét alatt többet tanultam ,mint a tanfolyam társak egy év alatt sem!!Ha valaki CNC tanf.ra készül oda menjen,csak oda.
Na ,a cégnél foglalkoztatnak tanulókat is ,esztegányos+van aki cnc is tanul iskolarendszerben.Ők azok akik valamit összekevernek valamivel
A kezük még 14:00 kor is tiszta[nem e kesztyű miatt] szabályosan leszarnak mindent!Az egyik -elvileg mellém osztották be !szeptember óta a szóválltás a köszönésben kimerűl.
Reggel 6 tól nyomkodja a telefonnyát,de baszki egész nap,ha zavarba jön me bambán nézek rá,simán kimegy az ölltözőbe 1-1órára ,vagy a wc re félórára.A főnök meg megkérdi.ÉRDEKLŐDIK E A KIS TANULÓM!!-úgy félhangon sugtam h azt se kérdezte meg mi ez a nagy akármi itt mellettem[a gépre gondoltam]
El lehet képzelni mekkora a hozzáállás,és vaj mi lessz belőllük.
Ja az utánpótlás[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
Nem erről tépem a számat már nemtudom hanyadik hozzászólás óta?
Szerinted miért van az, h kurvára nem jó szemmel néznek bkire is, aki bejön a műhelybe nálunk? Ezért. Mondjak vmit? Meg sem próbálnak bizonyítani, h vki egyáltalán csak megkérdezze őket, h mi a f.szt keresnek itt? Egy kva darab vasat nem tudnak letenni, ami fényes és jó a mérete. -
gyoris
csendes tag
Amikor bemegy az ember a munkahelyére és nem tud mivel dolgozni az a legdurvább.Müszakváltásnál szólnak hogy tul van melegedve a a szerszámváltó motor és a motorvédőt veri lefelé.3 szerszámmal dolgozott random tárba az emberke és elég messze volt egymástol.És igy tulmelegedet a motor.Szóltam neki miért nem raktad egymás mellé a szerszámokat.Erre azt válaszolta,nem lehet egymás mellé rakni csak ha kiszedi és visszarakja másik helyekre .Az ilyen cnc. ne álljon gép mellé.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz kpityu2 #3368 üzenetére
"Már csak a munkát kell megszokni"
voltam már külföldön melózni éveket. tudom mi az hogy 5 órán keresztül annyi időd nincs hogy felhúz magadon a gatyádat mert picit lejjebb csúszott... ez konkrétan megtörtént velem szal nem sci-fi számomra a munka... 1-2 szabad másodpercem sem volt!
meg amikor a 130 kilós fóliázó hengert egyedül lekaptam a targoncáról és elvittem a helyére akkor is csak pislogattak hogy "mivan"
szal nem kell lenézni azért mert elvégeztem egy fősulit.. végig dolgoztam az idő alatt is.. csak érdekelt a téma hát megcsináltamde most ha azt kérded hány fúrót köszörültem már? hát egyet sem... ebben igazad van
esztegakést is csak egyet. a srác aki mutatta azt mondta kb 200db-ot simán kell csinálni mire azt lehet mondani hogy megy. namost kétlem hogy lesz olyan munkahely ahol ezt megengedik.. ha otthon barbárkodik valaki akkor meg nincs senki aki felügyelje hogy jó-e amit csinál[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
kpityu2
őstag
Az NCT tanfolyamról én is csak jót tudok mondani. Pár éve nyomtam le még a Zrínyiben. Solid Edge + Edgecam Apostol Attilával, paraméteres programozás Sipos Jenővel + NCT vezérlés. Intenzíven és érthetően nyomják, én nagyon bírtam, mert nem vesztegették a kifizetett időmet. Ráadásul gépeik is vannak.
-
kpityu2
őstag
válasz BÁ Nutrition #3373 üzenetére
Eszemben sincs lenézni bárkit! Csak arra céloztam, hogy nem megy csak úgy sitty-sutty a dolog, mert az elmélet mellett itt bizony gyakorlati tapasztalat is kell.
Azt meg nem lehet összeszedni pár óra alatt, vagyis aki ilyesmire adja a fejét az ne számítson gyors sikerre. Az inaskodást nem lehet megspórolni.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz kpityu2 #3375 üzenetére
tudom ezért is járok műhelybe már október óta. és tudom hogy egy dög surmó vagyok de májusban már szeretnék kimenni legalább ausztriába, kell a mani ez van.
kérdezte a termelésvezető is hogy miért nem veszek vissza a tempóból x év múlva mindegy lenne az a fél év még ami kb kéne.. ebben igaza is van csak hajtani kell mint az állatvagy nem tudom mi a véleményetek, kint már nem tudok soha semmit magamra szedni?
osztrákokat nem ismerem de az írek anno úgy tekintettek rám mint egy írre, az égvilágon semmilyen diszkrimináció soha nem ért[link]
ezeket szokta valaki olvasgatni esetleg?[ Szerkesztve ]
-
gyoris
csendes tag
válasz BÁ Nutrition #3376 üzenetére
Sandvik. Ez az egyik lejobb szerszámokat gyártó cég.
-
nchelp
tag
válasz BÁ Nutrition #3373 üzenetére
Van ahol megengedik. Sőt még meg is tapsolják. Ha valami beszúró, vagy alakos szerszám kell, esetleg csak borotva a fúrórúdba, én köszörülöm az esztergályosoknak. Azok a seggüket verik a földhöz, hogy meg lehet csinálni, és nem rezeg be a 350 hosszú rúd, (de egyiknek sem jut eszébe, hogy megpróbálja, megy a szájtáti hadművelet) a góré szintén, hogy nem kellett többszáz ojrót kidobni spec szerszámra. Mivel egy-két darabokat csinálunk, nagyon nem érné meg.
Már megint ez a kurva gallérfényezés...
nchelp
-
zolikaDB
veterán
Sőt. Olyat is hallottam, h a Pokolm is megszűnt. WNT-s forrásból.
-
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #3381 üzenetére
Mondjuk azt nem tudom, hogy ténylegesen mennyi gyártó van, mert pl. kaptunk két hajszálra egyforma mikromaró katalógust a WNT-től és az EFT-től. Még az űberfasza bemérési adatlapok és terhelési ábrák is ugyanazok voltak, csak a logó és a színezés volt más.
-
-
zolikaDB
veterán
Alias WNT Saint Tropez, vagy szinten pontos a hidro befogo. Jo dolog meghallgatni mast is, de jelenleg hasznalok furobol: WNT WTX-Speedet, WTC-Change-et, Unit, High feed drill-t, Poly drill-t, bevonatos HSS Uni-t, Nachreiner-t, Komet Kub Quatron-t, Werkö HSS-t (utalom), asszem van egy 33-as Guehring HSS is, ill a "fekete" furok, amiket a koszban talaltam a muhely sarkaban...
Nekem eleg lenne egy marka is, mert nem tud tobbet, nem gyorsabb, nem birja jobban, mint a masik. Azert szeretem a Kometet, mert 5D-s, a WNT meg 3D-s. De ez nem a gyarto hibaja. -
SirTom
tag
kösz a javítást,elírtam, "és"-t kellett volna közé rakni. Elfejejtek magyarul értelmesen írni
szóval: a cégünknél Nikken szerszámtartókat használunk, és sok zsugor szerszámtartót is, ebből két fajta van, az egyik típusa, amelyiket patronos befogóba lehet rakni, a másik, pedig az, amikor egy anyag a szerszámtartó kúppal.
Ez a Nikken top minőség,körbeköszörült, mint egy ékszer úgy néz ki, ilyen tűgőrgős kulcs van hozzá, azzal lehet meghúzni
Zoli, itt is vannak még a hidraulikos befogók,azok simító szerszámhoz jók, és előnyük a gyorsaság, a zsugorral szemben, azt idő cserélni, viszont a zsugor erősebbnek gondolom.Weldonos nincs, az már nem való 22.000-es főorsókhoz, az csak a múzeumi 20éves gépen van, ott 3000 a max fordulat.
[ Szerkesztve ]
-
nchelp
tag
Jól gondolod, a zsugor brutálisan erős. Talán csak a veldon erősebb. De abból is van kisúlyozott fajta, én a 10000-es fordulatig gond nélkül használom az enyémet. Otthon a Hód alapból 8000-es fordulatig szállít, felárra súlyoz 15000/ (és asszem) 30000-es fordulatig.
nchelp
-
SirTom
tag
hmm, ez a weldonos kiegyensúlyozás furán hangzik, hiszen az ellensúlyozás mértéke adott szerszámra lehet csak igaz, hiszen ha egyik gyártóéhoz kiegyegysúlyozzák, és mindig csak azt fogják be, és a gyártó garantálja az egyforma méretű lapolást, akkor jó módszer.Nálatok is ez volt a helyzet, vagy a lapolás az szabványos méretü?
-
zolikaDB
veterán
Hód-os weldon-jaink (is) vannak, kisúlyozva, tűgörgős kulcsból 3 féle van, 3 féle Saint Tropez nagypontosságú befogóhoz, amikhez a patron is külön van. Szeretem, jó, gyors, és nagyon pontos. (orsó sem árt, ha még nincs ganajra vágva)
BASZKIIII: WNT-s, 5 lapkás feedmill gyorsmarót teszteltem, S1000, F5000, 5 fog, D50. "Eltolja" a darabot. Órával néztem, és ez már a második darab... 6 spankóval voltak szorítva a 2-6 mázsás darabok, 2 oldalról egy nagyobb darab léccel megtámasztva, h ne csavarodjon, ha akar, és 0.1-0.3mm pozícióeltérést mértem bennük a nagyolás előtt elkészült alakzatokban az eredeti helyükhöz képest. -
SirTom
tag
válasz zolikaDB #3391 üzenetére
Nem elég birtokolni a Jedi erőt, uralni is meg kell tanulni nagyobb darab megmunkálása esetén az oldalára órát rakunk,és megmunkálás közben látjuk a legkisebb eltérést, így nincs meglepetés! Azonnal látjuk, ha gond van. A zsugorra értettem, hogy lassabb a szerszám csere, mint a nagypontosságú befogóban
Ellensúllyal kiegyensúlyozva a weldon, ilyen módon tökéleteshez közeli megoldás, jó tudni ezt is szaki
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
Tomi, erről beszéltem 3 soron keresztül... Ha gond van, akkor is max annyit tudok tenni, h kiveszem, és marót cserélek. De olyan letolólapnál, ami teljesen amorf (oválos leginkább), és nincs egytengelyen semmi rajta, az már kemény dió...
Mondjuk 20e felett szerszámgyártásnál illik zsugort alkalmazni. Lehet nem tudom jól, de van ezekhez egy készülék, beleteszed, megmelegíti, marót bele, off, és egyhamar kész is. Utána gondolom mérőgép, aztán hadd szóljon. Ha nem így lenne, javítsatok ki!
Nekem anno volt weldonban állandóan egy 10H7-es dörzsár, és az mindig nullás furatot csinált, nem panaszkodhatok erre a befogóra. -
SirTom
tag
válasz zolikaDB #3394 üzenetére
hát akkor mégegy indok, hogy az óra rajta legyen meló közben...
Nem küldjük 22.000-el, az csak a max fordulat, én 14.000-nél megállok, nem vagyok gépgyilkos...
A dörzsárat, a furat megvezeti ,és annyi lesz amennyi az átmérője, még akkor is ha 0.1mm-et, vagy többet üt. Kivéve, ha mondjuk keményfém a dörzsár, és aluminium a munkadarab, ebben az esetben voltak már meglepetéseim, mert azt nem fogja beközpontozni az aluminium, ahhoz túl gyenge a szerszám pedig túl éles.. Mindgíg helyzetfüggő, mit lehet, és szerintem bármibe befogható a hss dörzsár, és pontos lesz a furat, kivéve ha még a gyorsacélt se tudta beközpontozni a furat, pl valami hab anyag...Zsugort, jól mondod,kiveszed a szerszámtartót, elviszed a géphez, az felmelegíti, akkor ki lehet húzni a szerszámot a zsugortartóból kézzel, aztán jön a hütési ciklus, az kb 3-4-5 perc, persze a nagyobb átmérők, aminek a falvastagsága is vastagabb mint a kicsiké, több idő a hütés is, aztán ha teljesen lehült, jöhet a köv szerszám, amit bele szeretnél fogni, ismét felfüt(kb 10mp), és behelyez, van, hogy nem jó helyen "fogja meg" a zsugorbefogó, akkor ismét lehüt (vár) ismét felfüt és ismét lehüt(vár), mielőtt viszed a gépre bemérni(nálunk a gépek mérik a szerszámhosszt, nincs külön mérőgép, az külön macera lenne, így gyorsabb.
Ezzel szemben a patronos befogót, kiveszed a gépből,befogod a szerszámot, és viheted is vissza, ez nem több mint 3 perc.
Itt a legnagyobb sikeremnek tartom, hogy elértem, hogy a 4 gép ugyanúgy van felszerszámozva, a T1-T40-ig ugyanazok a szerszámok vannak, ehhez kellett egy jó pár doboz szerszám, és szerszámtartó,sok előnye van. Hadd fényezzem én is a gallért kicsit
[ Szerkesztve ]
-
Danivagyok
csendes tag
Ismét beszámolhatok egy oltári nagy szívásról. Előjött a DMG-n egy "apró" hiba: random módon időnként lekapcsol a szervó, ezzel párhuzamosan a fej Z-ben leesik 5-10 mm-t! Ez különösen akkor romboló hatású, ha a vadi új 4 lapkás 50-es síkmarófej éppen belekezdene a feladatba. Sarokra kapta a vasat, meg is állt rögtön. 2 foghely kampec, nameg- elszakadt a főorsó bordásszíj. Még jó, hogy viszonylag egyszerűen cserélhető, 2 óra alatt meg is voltunk vele. Holnapra várom a szerelőt a vezérléshez.
Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
gyoris
csendes tag
Nekünk két egyforma gép van egymással szembeforditva.Nincs mindenből két szerszám csak ami fent van a gépekben.24 táras a gép.1-12ig ugyanazok a szerszámok vanak felrakva mind a kettőbe amit a legtöbbet használunk.Ezeket nem kell mindig méregetni.Ugyanis mi teljesitményre vagyunk és igy időt takaritunk meg.Senki nem méri meg stopperrel menyi idő mig beszerszámozol felveszed a nulpontokat és legyártod a darabot.Leküldik a rajzot hozzá egy kisérőlapot rajta az IDŐVEL amiallatt meg kell csinálni.Mindegyik diplomázott de még sosem dolgoztak még CNC gépen.A hasúkra ütnek és kész.Náluk egy 100*100*10-es vastag anyagba 10-es horony 2db 12-es menet 4db. 14perc Beáálás és 5perc munka.Konturozásról nem is beszélek mert az még szörnyübb.Ezért csináljuk még azt is hogy a telibefurók be vannak mérve és egy táblázatba be vannak irva,ha kell csak felrakjuk beirjuk a hosszát és mehet.Ezeket a telibefurókat nem szedjük ki a befogókból.Nekünk 80% Weldon befogk van.Ezeket a gépeket a Walter szerszámozta fel.Igaz ezeknek a gépeknek 6000max .Még nem vettem észre hogy valamelyik ütött volna.
-
zolikaDB
veterán
Na, innen kell felmondani, és elmenni olyan helyre, ahol dolgozni is hagynak, és nem 600 ft-ot keresel.
OFF -> Ja, még vmi. Mielőtt kilépsz az ajtón, ezt KELL mondani: a büdös k.rva anyátokat b.sszátok szájba tizennégyszer, azt, aki a világra kitolt egy 600 ft-os numera után.
BOCS, de jólesett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● nem beszélgetős OFF topic!
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ukrajnai háború
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik
- Robotporszívók
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- qvik fizetés