Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz razmatazz #37024 üzenetére

    Az Eszközkezelőben nézd meg a Lemezvezérlő eszközöket, meg a BIOS-ban. Ha IDE-re van állítva, akkor szabványos IDE vezérlőnek kell listázva lennie.

    IDE módban megy a TRIM. Milyen Windowsról van szó? Ha mégse tudnád TRIM-ezni sehogy sem, akkor az SSD saját gyári szoftverét kell letölteni a gyártó weboldaláról, némelyikben van kézi TRIM funkció.

    Illetve tudom megint népszerűtlen leszek vele, de ha már sehogy se megy a TRIM, akkor letöltesz egy Ubuntut, vagy Lubuntut vagy ami tetszik, Rufus-szal kiírod egy pendrive-ra, és live (kipróbálás) módban indítva (nem kell a gépre feltelepíteni), fájlkezelőben felcsatolod az SSD-s partíciókat, majd megnyitsz egy terminált és abban kiadod a sudo fstrim -a -v parancsot. Az meg fogja TRIM-ezni az összes partíciót. Nem kell naponta csinálni, elég mondjuk 1 havonta átlag felhasználás mellett. XP-seknek is ezt szoktam ajánlani, ha másképp nem tudják a TRIM-et megoldani.

    Igazából valakinek meg is érné ilyen SSD-specifikus disztrót csinálni, hasonló lehetne a GParted-es disztrókhoz, csak ezen SSD-s toolok lennének, secure erase-hez, TRIM-hez, fájlrendszer-ellenőrzéshez, particionáláshoz.

Új hozzászólás Aktív témák