Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Ra's al Ghul #31839 üzenetére

    Azzal kéne csinálni, mármint a gyártó oldaláról letöltött gyári programmal, az végigtrimmeli a meghajtót, és ezzel minden adat elvész.

    Csak az a baj, hogy nem minden SSD-hez van gyári program, ha épp nincs hozzá, akkor szopórollerezés következik, mert Windowsra NINCS olyan progi, ami ezt általánosan tudná, amit kicsit furcsállok is.

    Akkor HDDErase-t lehet letölteni, ez a bootolható DOS-os progi, de már elavult, régóta nem fejlesztik.

    Ezen túlmenően csak Linux alatt lehet ilyen általános secure erase-t, vagy annak megfelelő végigtrimmelést. A különbség az utóbbi kettő között, hogy a security erase firmware szintjén történik, de a meghajtónak tudnia kell hozzá ATA-jelszót kezelni (ami meg megköveteli hogy hardveres öntitkosítást támogasson), viszont ez a módszer még azokat a tartalék cellákat is törli (amit a meghajtó wear levelinghez meg garbage collectionhöz használ), amihez az OS-nek nincs hozzáférése. A másik megoldás az, ami az összes szektort trimmeli (nem firmware, hanem OS szintjén), végül is ez is töröl minden elérhető cellát, de ilyen tartalékcellákban lehet marad benne adat, persze ehhez csak adatmentő cégek, meg igazságügyi szakértő, meg titkosszolgálatok tudnának amúgy is hozzáférni, átlag vevő, meg az OS nem. Linux alatt valódi security erase-t a hdparm nevű parancssori programmal lehet végrehajtani, de nagyon nem felhasználóbarát progi és elég veszélyes művelet, mert ATA jelszót kell hozzá átállítani, és ha laikus user félregépel valamit, kizárja magát a saját SSD-jéből, amit utána se a gyártó, se semmilyen szerviz, se a Kürt nem tud visszaállítani, meg erre szerintem a garancia sem terjed ki, szóval mehet az egész meghajtó a szemétbe! Ezért szoktam helyette az egyszerű végigtrimmelést ajánlani, ami Linux alatt a sudo blkdiscard /dev/sda parancsal lehet végrehajtani (feltéve, hogy az SSD a /dev/sda azonosítót kapja, ezt lehet át kell írni a lsblk parancs infói alapján). A blkdiscard „súgója” azt írja, hogy -s kapcsolóval valódi security erase is végrehajtható, de azt a meghajtónak támogatnia kell, ezt még sose próbáltam, pedig lehet, hogy a hdparm-nak egy biztonságosabb alternatívája. Ezeket a linuxos parancsokat mondjuk egy Rufus-szal pendrive-ra kiírt, és Live (kipróbálás) módban indított Ubuntu termináljába kell begépelni, de jó hozzá akármilyen bootolható Linux, ami tartalmazza ezeket a progikat, a legtöbb disztróhoz alapból mellékelik.

    Van egy másik linuxos alternatíva is, Parted Magic, ez fizetős szoftver, Linux-alapú, bootolható, ez is tud a leírása szerint security erase-t.

    Akinek az SSD-jéhez nincs gyári szoftver, és nincs idegrendszere ezekkel a linuxos megoldásokkal bíbelődni, akármilyen HDD-khez készült wipolós, zerofillezős programmal is csinálhatja. Ez nem SSD-khez való, de nem megy tőle tönkre az SSD, csak kap egy kör plusz végigírást, ami 64-500 GB-os SSD-nél még nem gáz, 1-2 TB-osnál már lehet rajta vitatkozni, hogy nem baromság-e.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák