Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bad Pritt

    nagyúr

    Outlaw King

    Ha valaha valaki összerakna egy referencialistát a történelem igazi faszagyerekeiről, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a skót szabadságharcosainak bérelt helye lesz köztük. Nem voltak kifejezetten okosak vagy ügyesek, valószínűleg az idő nagy részében be voltak rúgva, de mikor szükséges volt, akkor sikerült kis időre nem széthúzniuk, ezt például mi, magyarok nem igazán tudjuk elmondani magunkról pár kivételtől eltekintve.
    Ehhez persze kellett két olyan karizmatikus egyéniség, mint William Wallace és Robert the Bruce, akik legjobb tudomásom szerint a mai skótoknak amolyan ottani Zrínyi és Hunyadi lehetnek, sok a mese és legenda körülöttük, de a kis ország történelmének két tényleg meghatározó személyiségéről van szó.
    Wallace-t nem kell ecsetelni, Mel Gibson ügyesen elkapta a karakterét a Braveheart-ban, kiszínezte, pont amennyire egy ilyen személyt ki kell, a körülötte lévő intrikákat is ügyesen ültette be a történetbe, átérezhette a néző, miért is követte kis ideig egy egész nép. Az a film nem igazán adott igazságot ugyanakkor Robert Bruce karakterének, önzőnek és kicsinyesnek volt ábrázolva a film nagy részében, a belső őrlődése kevés teret kapott nyilvánvaló okokból.
    Na majd az Outlaw King! Kvázi ott vesszük fel a fonalat, ahol a Braveheart abbahagyta: William Wallace-t kivégzik, ez olajat önt a szabadságharc pislákoló tüzére és végül Robert Bruce elég erősnek találja magát, hogy a skótok élére álljon, ám a függetlenség kivívásáig rengeteg viszontagságon kell átesnie még, ezeknek egy részét, vagy inkább kezdetét mutatja be az Outlaw King, szépen komótosan, erősen Bruce karakterére koncentrálva.
    A történet jól van vezetve szerintem és szerencsére nem estek abba a hibába, hogy túl nagy szeletet akartak volna bemutatni, pár hónapot látunk csak, de abból tényleg lényeges részeket: vannak azért erősen kiszínezett és érthetetlen részletek (elengedni az ellenség leendő királyát a csatában, hát persze...), de nagyrészt hihető az ábrázolásmód, kellően naturalista, a színészek is kellőképpen beleélik magukat, bár az akcentus helyenként megbicsaklik. A végső csatában aztán kiélhetik magukat a sminkesek és effektesek, a kisebb költségvetés ellenére látványos és jól összeszedett lett, tetszett. Az egész film tetszett igazából, korrekt iparosmunka, mindenképpen felfelé lóg ki a Netflix filmek közül, ráadásul a mai ínséges időkben, mikor fehér holló ritkaságúak a történelmi kalandfilmek, felüdülés volt megint belefutni egybe.

    #értékelés

    [ Módosította: vond ]

    Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Új hozzászólás Aktív témák