Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • drkbli

  tag

  Úgy látszik, nagyon szeretnék, hogy a gyártás után a tervezés is elmenjen.

 • hokuszpk

  nagyúr

  rossz a forditás. helyesen :
  figyelmeztette az USA az NVidiát, hogy ne gyrosítsa a tervezőit.

  Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

 • ecaddsell

  aktív tag

  Jelen pillanatban az USA versenyelőnye nagyjából 7-8 évre tehető, amit Kína csak akkor tud relatíve gyorsan ledolgozni, ha hozzáfér a modern gyártástechnológiákat biztosító levilágító berendezésekhez.

  Jó pár évtizede még működött volna, most pont az ellenkezőjét váltja ki. Lásd nem kapnak 5Gs chipet. Legyártották maguknak nem is olyan sok idő alatt. Meg kell nézni a patentek szerzői milyen névvel bírnak, még akkor is ha nyugati országban vannak éppen.
  Hosszan sorolhatnám még, de minek.
  A hidegháború időszakából származó műszaki analfabéták próbálják a tutit mondani.

 • Golota

  aktív tag

  válasz ecaddsell #23 üzenetére

  Ez nem így van. A csúcskategóriás chipek gyártása elképesztően összetett folyamat, maga a gyártósor tervezése és építése is olyan szaktudást, gépeket és technológiák sorát igényli, amihez a kínaiak nem férnek hozzá. Ez csak a gyártósor, nem maga a chipgyártás és a tervezésről nem is beszéltünk. A kínaiak hiába tudnak 2-3 generációval korábbi chipeket másolni, az USA versenyelőnye nyilvánvaló.

  Ez nem egy kávéfőző, amit csak simán lemásolnak a kínaiak.

 • Raysen623

  addikt

  válasz Golota #24 üzenetére

  Ne zavard össze technológiai ismeretekkel. :DDD

  Látom lemaradtam a buliról, jó nagy banhammer csaphatott le a topicra.

  A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

 • ecaddsell

  aktív tag

  válasz Golota #24 üzenetére

  Gondolom azért írnak olyan sok patentet, hogy kitöltsék két másolás között az időt.
  De tényleg ne röhögtess, senki nem vonja kétségbe, hogy iszonyat komplex (némi CPLD/FPGA VHDL fejlesztés után is csak akkor döbbentem rá amikor Asianometry youtube csatornáján megnéztem az a videót ahol az alu-réz vezetékezés áttérését mesélte el, talán ez volt most nem nézem meg; nagyon ajánlom azt a csatornát egyébként és gyönyörűen is beszél angolul), de mindez még mindig csak pénz kérdése.
  Az meg van nekik, mert kb. mindennek is a gyártása és sok esetben fejlesztés is ott történik.
  Elég megnézni pl. a Rigol mennyit mennyit fejlődött a VGA/ADC terén.

 • Golota

  aktív tag

  válasz ecaddsell #26 üzenetére

  Nem kizárólag pénz kérdése, ugyanis a szaktudás hiányzik. A high tech chipgyártáshoz szellemi tőke és idő is kell, amit a kínaiak nem tudnak megszerezni, mert aki ehhez ért, az nem akar Kínába költözni. Nem beszélve a teljes beszállítói technológiáról, ami szintén nem terem minden bokorban. Ezért nem érne sokat el Kína a tajvani gyártósorok megszerzésével sem. Mire Kína eléri a jelenlegi technológiai fejlettséget, az kb 3-5 év. Addig a fejlesztés nem áll le az USA-ban sem, szóval előrébb lesznek 2 generációval.

 • Landro

  tag

  Vajon a Kínai Néphadsereg mire tudná használni ezeket az AI gyorsítókat? Nehogy már ne támogassa a NVIDIA azt az államot, amely el akarja foglalni őket.

 • ecaddsell

  aktív tag

  válasz Golota #27 üzenetére

  Persze millió beszállító van amiről átlag ember nem is hallott (pl. Applied Materials), de ma a gyártás és immáron a fejlesztés is nagy részben Ázsiában koncentrálódik.
  ASML is lényegében csak egy technológia integrátor.
  A szellemi tőke meg képzéssel orvosolható. Régebben volt egy videó, hogy a DJI hogyan szedi össze a helyben képzett mérnököket (most nem keresem ki). Még a riporter is ledöbbent.

 • Darmol

  senior tag

  válasz ecaddsell #23 üzenetére

  Az 5G teljesen más tészta. A kínaiaknak nem csak mindenük megvan hozzá, de a technológiában is vezető szerepet töltenek be.
  A gyorsítóknál van kb. 4-5 év lemaradásuk, amit a cikk szerint 7-8 év behozni. Itt nagy kérdés, hogy az olló zárását mennyire lassítja a nyugati cégek fejlesztései.
  Ugye itt elég becsapós a téma. Szeretik összesöpörni a lapka dizájn tervezést/gyártási technológiát/gyártást/gyártástámogatást/szoftver támogatást, stb.
  Kína mindenben lemaradásban van, de brutális tempóban fejlesztenek. A lemaradás főleg nem is feltétlenül a minőségben, hanem a mennyiségben jelentkezik. Ezért nem is a technológiai vezető szerep az elsődleges cél, hanem a számítási kapacitás igény kielégítése. Lásd Loongson.
  Az amcsik idiotizmusa igazából abban nyilvánul meg, hogy nyomást alá helyezték Kínát, amely erre ki fogja fejleszteni a saját iparát teljes beszállítói körrel. Ez teljesen egyértelmű és előre látható. A kérdés az, hogy a "nyugati világ" 10 éven belül totális győzelmet arat e a világ maradéka felett csak azzal, hogy a saját kárára hátrányosabb helyzetbe próbálja hozni a konkurenciát. Mert ha nem, akkor rohadt nagyot fog csattanni azon a falon.
  Ha valaki esetleg vette a fáradtságot és vetett egy pillantást a forrás cikkre, akkor is érdekes dolgokat olvashat. Pl. óhatatlanul felmerül a kérdés: ha majd ők úgyis jól leszabályozzák az nV kereskedelmét, akkor mi a fenéért nem tiltják be az egészet? Sokkal egyszerűbb lenne, mint a "tervezzétek meg aztán majd jól betiltjuk, de nem mondjuk meg előre mit tervezzetek és miket vegyetek figyelembe, mert technológiai analfabéták vagyunk" hozzáállás.
  Ott a válasz az első mondatban. A nénike kevesli a pénzét ezért többet akar, hogy be tudja tartatni azt a szabályozást, amit egyébként ő maga hoz létre.
  Ha hatékony szabályozás lenne, nem lenne mire föl több pénzt igényelni.
  Pont mint egy rakás EU-s projekt itt nálunk. "Elk*rtuk, úgyhogy adjatok még pénzt, hogy kijavítsuk! Jajj ne! Megint elk*rtuk! Adjatok még pénzt! Jajj ne...". És ez átmegy forgó Möbius szalagba.

  A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."

 • ecaddsell

  aktív tag

  válasz Darmol #30 üzenetére

  Az amcsik idiotizmusa igazából abban nyilvánul meg, hogy nyomást alá helyezték Kínát, amely erre ki fogja fejleszteni a saját iparát teljes beszállítói körrel.

  Valami ilyesmit próbáltam én is mondani.

  Pl. óhatatlanul felmerül a kérdés: ha majd ők úgyis jól leszabályozzák az nV kereskedelmét, akkor mi a fenéért nem tiltják be az egészet? Sokkal egyszerűbb lenne, mint a "tervezzétek meg aztán majd jól betiltjuk, de nem mondjuk meg előre mit tervezzetek és miket vegyetek figyelembe, mert technológiai analfabéták vagyunk" hozzáállás..

  Ez van, utólag majd megmondják.
  Mi jutott erről eszembe: A sikernek sok anyja van, a kudarc mindig árva.
  Itt már a látszatra sem tudnak adni.

  Pont mint egy rakás EU-s projekt itt nálunk. "Elk*rtuk, úgyhogy adjatok még pénzt, hogy kijavítsuk! Jajj ne! Megint elk*rtuk! Adjatok még pénzt! Jajj ne..."

  Ja, itt is nagyjából egyetértünk. De mondjuk mit várunk olyanoktól akik leállítják a működő atomerőműveket energiaválság közepén, meg úgy próbálják tolni az EV-ket, hogy nincs meg a saját beszállítói láncuk (akkuk, félvezető ipar stb), az infrastruktúra meg nagyjából a fizetőképes kereslet se.

  De nem offolnék tovább. Meglátjuk (remélhetőleg).

 • Landro

  tag

  válasz Darmol #30 üzenetére

  Kína az USA nyomása nélkül is kifejlesztené minden termelési lánc teljesen vertikumát, hiszen a nyugat cégek odavittek mindent. Az, meg hogy a nagyhatalmak keresztbe tesznek egymásnak szerintem teljesen természetes.

 • Alogonomus

  őstag

  válasz Darmol #30 üzenetére

  "Az amcsik idiotizmusa igazából abban nyilvánul meg, hogy nyomást alá helyezték Kínát, amely erre ki fogja fejleszteni a saját iparát teljes beszállítói körrel."

  És szerinted melyik a jobb forgatókönyv?
  - Kína a fejlett világ már kiépült ipari szövetére rátelepedve, de a kínai nép sokkal lazább erkölcsi normáival megtámogatva birkózik a fejlett világgal.
  - A fejlett világ rákényszeríti Kínát saját ipari szerkezet kialakítására és fenntartására, amivel egyszerre égetik Kína erőforrásait, valamint nyernek értékes időt a majdani összecsapás előtt.

  Ráadásul Kína lakossága az 1980 és 2015 közötti egykepolitika eredményeként jelenleg erőteljesen elöregedett, mert nagyjából pont az a 25 és 45 év közötti aktív korosztály hiányzik a kínai társadalomból, így Kínának most halmozottan nehezebb saját termelő/fejlesztő szektort létrehoznia. Amennyiben Kína nagyjából 2030-ig nem tud áttörést elérni a gazdasági háborújában, akkor az utána következő bő 10 évben sokkal kevesebb lehetősége lesz, mert ki kell várnia, mire az egykepolitika enyhítése hatására megszületett generáció eléri a nagyjából 30 éves kort, amikortól már inkább termel, és nem tanul.

 • Darmol

  senior tag

  válasz Landro #32 üzenetére

  "Kína az USA nyomása nélkül is kifejlesztené minden termelési lánc teljesen vertikumát, hiszen a nyugat cégek odavittek mindent."
  Egyrészt a mondatod eleje és vége között nincs ok-okozati kapcsolat.
  Másrészt Kínának baromira nem érné meg felfejleszteni, ha nem kényszerítenék rá. Természetesen építgetné a proci ipart, de messze nem ezzel a sebességgel. És akkor lenne idő diverzifikálni a beszállítási láncokat is.

  "Az, meg hogy a nagyhatalmak keresztbe tesznek egymásnak szerintem teljesen természetes."
  Az teljesen természetes. De.
  Ha a "nyugat" hozzáértő vezetést mutatna és nem kapzsi hataloméhes görcsölést, Kínát szépen lassan utolérné a közel kelet, aztán India. A kialakuló multipoláris kölcsönös függőség lehetőséget adna a gazdasági manőverezésekre és mindenkinek a saját érdekei érvényesítésére kompromisszumokkal. Azonban az USA borítani akarja az asztalt mert egyre inkább kibukik, hogy elmúltak azok az idők mikor nagyon sok ember örömmel volt a rabszolgája. És az baromira nem szimpi nekik, hogy nem csinálhat az amcsi vezetés azt amit csak akar mint valami részeg kocsmatöltelék, hanem kulturáltan kell cseszegetni egymást. Pedig az is csak illúzió, hogy volt olyan időszak amikor megtehették.
  Szóval az egyébként elkerülhetetlen átrendeződés élére állt Oroszország és Kína, és természetesen mindenki már csak mögéjük tud állni az ő vezetésük mögé.
  Mit vársz? Tapssal köszöntsem az amcsi idióták teljesítményét? Nekem baromira nem érdekem az, hogy az EU (és egyébként az USA is) ilyen mértékben meggyengüljön. De ennek az idiotizmusnak amit művelnek az lesz a vége.

  A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."

 • Darmol

  senior tag

  válasz Alogonomus #33 üzenetére

  "- Kína a fejlett világ már kiépült ipari szövetére rátelepedve, de a kínai nép sokkal lazább erkölcsi normáival megtámogatva birkózik a fejlett világgal."
  Ez pont olyan duma mint a "meg kell szüntetni a KATA-t, hogy a vállalkozók ne kerülhessék el illegálisan a járulékfizetési kötelezettséget".

  "A fejlett világ rákényszeríti Kínát saját ipari szerkezet kialakítására és fenntartására"
  Kínának van saját ipari szerkezete. Nem kell kialakítania, átalakítania kell. Ami egyébként éppen most történik a KKP hathatós támogatásával. De persze nem árt, ha azt kommunikálja a "fejlett világ" hogy ők csinálták. Majd a végén lehet követelni Kínától a hálát, hogy "ezt is mi intéztük el nektek legyetek hálásak".

  "valamint nyernek értékes időt a majdani összecsapás előtt."
  Miféle összecsapások? Miért akarsz te mindenáron háborút? A kínaiak nem, egyszerűen nem része a kultúrájuknak. Ők a lassú víz partot mos stratégiát alkalmazzák. Ezt nem egyszer leírta már nagyon sok nyugati elemző is.

  "Amennyiben Kína nagyjából 2030-ig nem tud áttörést elérni a gazdasági háborújában"
  Egyrészt nem Kína gazdasági háborújában. Ezt a gazdasági háborút az USA kezdte, konkrétan Donald Trump. Ezt úgy nagyjából mindenki tudja aki nem a szomszéd naprendszerben élt az elmúlt 10 évben. Miért beszélsz hülyeségeket?
  Másrészt miért kéne bármiféle "áttörést" elérnie Kínának? Ha már itt tartunk definiáld légy oly szíves mit értesz "a gazdasági háborúban elért áttörés" alatt.

  A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."

 • Darmol

  senior tag

  válasz Alogonomus #33 üzenetére

  Még egy gondolat:
  Szóval Kína nagy bajban van az egyke politikája miatt. Bezzeg a nyugati társadalomban éppen akkor válik igazán aktívvá a Z generáció, és ők mindenhez értenek (mégiscsak ők a hi-tech nemzedék). Nincs is itt semmi probléma. Ugyi?

  A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."

 • Alogonomus

  őstag

  válasz Darmol #35 üzenetére

  Értem, hogy Kínának drukkolsz. A Föld nagyjából szabad fejlett országaiban ebből nem is származik hátrányod.

  "Miféle összecsapások? Miért akarsz te mindenáron háborút?"
  A Micimackó jelentette ki azt, hogy Tajvan-t akár katonai erővel is hajlandóak visszacsatolni Kínához.

  A gazdasági háborúban elért áttörést az jelentené, ha már nem Kína szorulna rá a fejlett világ fejlesztéseinek az ellopására.

 • devast

  addikt

  válasz Alogonomus #33 üzenetére

  mire az egykepolitika enyhítése hatására megszületett generáció eléri a nagyjából 30 éves kort

  Hiába szüntették be az egykepolitikát, a kínaiak rohadtul nem szaporodnak azóta se, sőt... rekord alacsonyan van !most! a fertilitásuk, és nem a valódi, hanem amit bevallanak. Akkor milyen lehet a valóság? Kína kb magába fog roskadni pár évtizeden belül. RIP.

 • Lamonso

  kezdő

  válasz devast #38 üzenetére

  Majd ki lesz adva párt szinten, hogy ez nem lehetséges és kész.

 • forumpista

  tag

  válasz Darmol #35 üzenetére

  " kínaiak nem, egyszerűen nem része a kultúrájuknak. Ők a lassú víz partot mos stratégiát alkalmazzák."

  Bullshit. Minden hatalom addig megy el amíg a képességei engedik és amíg az ellenfelei hagyják (még a picik is, lásd pl. a volt jugoszláv háborút)

  De nyilván azért fenyegetik állandóan Tajvant meg azért repülnek be a légterébe meg azért gyakorolják állandóan Tajvan elfoglalását, mert ők olyan békések (most ilyen ujgur népírtás meg egyéb "békés" belső akciókról ne is beszéljünk).

  Nem. Kína pechje hogy olyan hatalmak befolyási gyűrűjében van akik min. vele megegyező katonai erővel rendelkeznek (Orosz, India, USA (Tajvan/Japán/Dél Korea)), igy kénytelen lapítani.

  Ahol meg hősködhetne (távoli országok, pl. afrika) oda meg nincs meg a szükséges katonai erőprojekciós képessége (nem véletlen hogy inkább gazdasági oldalról operál, de ez már okozat és nem ok)

 • GreatL

  őstag

  Nemműködnek!!!!

  Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Voda Samsung Galaxy A54 | Pocketbook Inkpad 3 Pro

 • Raysen623

  addikt

  válasz Darmol #34 üzenetére

  Én egy kicsit más szemszögből is megközelíteném a dolgot. Ugyanis nagyon törzsi jelleggel vetíted ki a gazdasági versengést globálisan. Az USA-nak és teljes Európának kell vesenyeznie a teljes távolkeleti régióval, ahol Kína domináns szerepre akar törni, mindezt úgy teszi, hogy a nyugati, korábban jóhiszeműen békés hozzáállásnak köszönheti jelenlegi gazdasági eredményei java részét. Mindenesetre a fejlődés náluk is belassult és ennek is oka van, ami nem az USA intézkedéseiben keresendő.
  Az egy másik kérdés és teljesen logikus, hogy saját lábra akar állni, csak ugye mindezt szembemenve a kapitalista versennyel és szabályokkal, tehát ha valamelyik kínai cég vesteséges, akkor azt majd kipótolják adóforintokból. Hát így könnyű versenyezni és olcsó árút előállítani, ha nem a saját vagyonával felel érte a cég vezetése (akik nem igazi tulajdonosok).
  Ezzel kell szembe menni, vagy valamit kezdenie a kapitalista világnak. Szóval USA-nak önállóan nincs esélye, sem az EU-nak, de közösen már lehet. A tradíciók és szuverenitási kérdések miatt jelenleg ez elképzelhetetlen. Aki pedig csak védekezésre áldoz, az már veszített is.

  A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

 • Pikari

  őstag

  válasz drkbli #9 üzenetére

  Már jobbára az is elment. Az usában nagyon kevés új csúcstech szereplő bukkant fel az elmúlt 1-2 évtizedben, a régi nagyok közül visz párat a lendület, a kisebbek viszont csődöltek, vagy pont kína karjaiban kötöttek ki.

  Kínában viszont jönnek fel az újoncok, mint a talajvíz. Jó példa erre a Zhaoxin, ami az első bátortalan lépések után mára eljutott a középkategória kapujába mind a desktop gépek, szerverek, és htpc rendszerek területén. A Glennfly, amivel két éve még szaggatott a desktop is, vagy az MTT, ami egy éve még ott tartott, hogy csak a dx9 működött rajta úgy ahogy, mostanra viszont már szép lassan elkezdett rendeltetésszerűen működni, és egy generáción belül akár még versenyképesek is lehetnek a belépőszintű megoldások területén.

  A legfejlettebb chipek az usához kötődnek, viszont benézték és lenézték az ellenfeleiket, azt gondolván, hogy a riválisaiknak semmi nincs, és ők maximum 16 bites mikrokontroller szintjén tudnak hardvert előállítani. Ehelyett az történt, hogy éveken belül mindenre megjelentek az alternatívák, és ezekre az usa szankciós politikája már nem tud választ adni, nem tud mit lépni, mert kimerítették a lehetőségeket.

  Ezzel be is mattolták magukat, hiszen kína akár már jövőre is mondhatja azt, hogy bizonyos teljesítményszint alatt ne lehessen amerikai eredetű hardvert eladni, pl mondhatják azt, hogy olyan intel vagy amd procit, aminek a teljesítménye zhaoxin alatti, ne lehessen behozni. Pl az intel forgalmának 27%-a kínából ered, ennek nagy részét kína akár el is vághatja.

  A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

 • Darmol

  senior tag

  válasz Alogonomus #37 üzenetére

  "Értem, hogy Kínának drukkolsz."
  A te értelmeddel nyilván eddig jutsz.

  "A Föld nagyjából szabad fejlett országaiban ebből nem is származik hátrányod."
  A mondat minden kontextusban hamis. Most akkor vagy hazudsz, vagy tényleg ennyire ... tájékozatlan vagy.

  "A Micimackó jelentette ki azt, hogy Tajvan-t akár katonai erővel is hajlandóak visszacsatolni Kínához."
  Senki nem csatolta el. Az "Egy Kína" elvet követi a Kínai Köztársaság, és ezért előbbit mindeni elismeri. Mármint rajtad kívül a jelek szerint, mert te nyilván jobban tudod még az érintetteknél is.

  "A gazdasági háborúban elért áttörést az jelentené, ha már nem Kína szorulna rá a fejlett világ fejlesztéseinek az ellopására."
  Le vagy maradva vagy húsz évvel...

  A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."

 • Darmol

  senior tag

  válasz Raysen623 #42 üzenetére

  Eléggé fura nézőpontot választottál.
  Felőlem hívhatod törzsi projekciónak vagy akárminek amit leírok. Az én mindenkori véleményem, hogy bármely ellenfél minden ok nélküli lebecsülése elképesztő ostobaságot jelent.
  A ti hozzáállásotok arra az ismert példára emlékeztet, amit az USA propaganda anno eljátszott Japánnal szemben. "A japcsik alacsonyak, görbe lábúak és papírból vannak a repülőik."

  "Ezzel kell szembe menni, vagy valamit kezdenie a kapitalista világnak."
  Pont az az egyik fő probléma, hogy a "nyugat" jelenlegi geopolitikája baromira nem felel meg a pragmatista kapitalizmusnak. Jelenleg a nyugati sajtó harsogja, hogy a kínai (és persze orosz) gazdaság a szakadék felé rohan.

  A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."

 • Raysen623

  addikt

  válasz Darmol #45 üzenetére

  "Az én mindenkori véleményem, hogy bármely ellenfél minden ok nélküli lebecsülése elképesztő ostobaságot jelent."

  Én is pont ezt próbáltam kifejteni, más szavakkal.

  "A ti hozzáállásotok arra az ismert példára emlékeztet, amit az USA propaganda anno eljátszott Japánnal szemben."

  Szerintem ez azért rossz példa, mert egyrészt idejétmúlt, másrészt ez sem tükrözi minden amerikai véleményét akkoriból, hanem valamelyik elvadult félidióta áterőszakolt véleménye volt. Ha nem tűnt volna fel, idehaza pont ezt játszák el évek óta.
  Azt meg végképp nem tudom hova rakni, mit jelent nálad "A ti hozzáállásotok". :F Itt egyesek véleményéről hozzáállásáról vitázunk, ami nem, vagy kevéssé tükrözi, vagy egyezik a te és az én véleményemmel.

  "Pont az az egyik fő probléma, hogy a "nyugat" jelenlegi geopolitikája baromira nem felel meg a pragmatista kapitalizmusnak. Jelenleg a nyugati sajtó harsogja, hogy a kínai (és persze orosz) gazdaság a szakadék felé rohan."

  Szerintem meg pont hogy Kína és még több másik ország esetében nem is beszélgetünk kapitalizmusról. Ezzel kb el is érkeztünk egy újabb hidegháborúhoz. Az arányok az előzőhöz képest megváltoztak, ha az emberszámot és gazdasági erőt vesszük alapul.

  A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

 • Darmol

  senior tag

  válasz Raysen623 #46 üzenetére

  "idejétmúlt"
  A történelem egyik jellemzője, hogy idejétmúlt. Ha tudsz jobb közismert példát amelyet tankönyvi szinten és gyakorisággal emlegetnek, szívesen hallgatlak.

  A "ti hozzáállásotok"-kal kapcsolatban:
  A beskatulyázásodat a "a nyugati, korábban jóhiszeműen békés hozzáállásnak köszönheti jelenlegi gazdasági eredményei java részét" mondatod alapján tettem meg, amely egy egetverő BS.

  "Ha nem tűnt volna fel, idehaza pont ezt játszák el évek óta."
  Nekem alapvetően az tűnt fel, hogy miközben kis hazánkban a saját bőrünkön tapasztalhatjuk és tanulhatjuk meg a propaganda és a valóság közötti különbséget, ez a tudás hirtelen semmivé válik a legtöbb delikvensnél, mikor azt a propagandát hallja amit akar.

  "Szerintem meg"...
  Szerinted. De én inkább gazdasági szakemberekkel értek egyet.

  A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."

 • Raysen623

  addikt

  válasz Darmol #47 üzenetére

  "Ha tudsz jobb közismert példát amelyet tankönyvi szinten és gyakorisággal emlegetnek, szívesen hallgatlak."

  Ha jól értelmeztem az eredeti idézetet, akkor egy bő 50 éves esetet hoztál fel példának a jelen korra vonatkozóan. Ez nálam almát akarok a körtéhez hasonlítani tipikus példája. De lépjünk ezen túl.

  Alapvetően nem skatulyáztam be senkit, egyszerűen megállapítottam egy gazdasági tényt. Volt külföldi beruházás Kínában az elmúlt 20 évben? Volt. Nagy léptékű volt? Az volt. Tudott ebből Kína előnyt kovácsolni saját maga számára? Tudott bizony. Akkor mi nem áll meg abból, amit leírtam?

  Harmadik bekezdés. Egyet értek, no comment.

  Utolsó bekezdés: én is gazgasági szakemberek véleményére hagyatkozom.

  A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

 • Darmol

  senior tag

  válasz Raysen623 #48 üzenetére

  Atyagatya. Márt megint egy GPT-vel beszélgetek...

  A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."

 • Raysen623

  addikt

  válasz Darmol #49 üzenetére

  Bariomira nem vagyok GPT, de innentől kezdve sikerült elvágnod magad a témában. Ilyen alapon te is egy chatbot vagy paszki.

  A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés