Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tag

    válasz Crus #141114 üzenetére

    Abban nincs vita, hogy vannak játékok, de gondok is. Valamennyi fejlődés van, de érdekes , hogy csak a technológiai résznél találtad fontosnak kifejteni, és közben is az UC gunplayénél visszafejlődését említetted.

    Mindenesetre én csak azt állítom, hogy a fejlődés nem olyan látványos, mint régen. Egy eredetileg 2017-es HZD vagy 2018as GoW ma is legjobb grafikájú játékok közé tartozik PC-n. Nyilván a HFW és a Ragnarök még tovább lépett, és PC-n is lehet tromfolni, de azért 1997-ben nem lehetett azt elképzelni, hogy komoly grafikájúnak számítson egy 1991-es vagy 1992-es játék. Félreértés ne essék, a Legend of Kyrandia (1992) ma is szép, de az a műfajnak és a hozzápasszoló artnak volt köszönhető, ellenben az általa "másolt" King's Quest VI (1991) már kőkoribbnak számított. FPS-ek közül kb. a Wolfenstein 3D-t és a Quake 2-t vethetnénk össze. Ezek a laikus fogyasztók számára sokkal nagyobb ugrások, és a fogyasztói megközelítésben ez számít (a programozókat, mondjuk, úgy sem dicsérted halálra).

    Ebből csak azt következik, hogy sokkal könnyebb visszatérni ma 5-7 vagy akár 10 éves játékokhoz is, mert még az AAA-hoz képest se feltétlen lógnak ki, de közben rengeteg alacsonyabb költségvetésű játék is van a pályán. Az már csak hab a tortán, hogy mi felnőttek lettünk, jobban repülnek az évek, és még régen személy szerint minden szempontból retrónak éltem meg - és élveztem - egy annyi idős játékot, amit ma szinte újdonságnak. Ez nyilván kihat a szemléletemre is, de próbálom azért mindezt kívülről nézni is.

    A VR-hoz nem tudok hozzászólni, hiszen eddig talán három játékot termeltek ki, mely egyáltalán érdekelne, így a limitációkkal és az árával együtt lekoptattak engem. És látszólag az ipar is mostohagyerekként kezeli. A visszafelé nem kompatibilis PSVR2 sem győzött meg arról, hogy érdekelnie kéne ennek most engem.

    Az aktuális évi felhozatalokról az a véleményem, mint a Game Passról és a PS Plusról: simán el lehet ezekkel lenni, de ha valamelyik szolgáltatásra vagy évre szűkíteném a fogyasztásomat, az az átlagminőséget erősen csökkentené. (Volt PS Plusom, van Game Passom.) 2022 kifejezetten gyenge volt, bár találnék magamnak játékidőt egy-két RPG-ben és stratégiában, az biztos. Viszont ha valaki más műfajokra specializálódott, az még idén is pórul járhat. Hol vannak például a jó single FPS-ek? Ha megnézed a jegyzett oldalak listáit, remasterereket, klasszikusokat ajánlanak, illetve többéves játékokat. Persze, boomer shooterek akadnak, ezek közül némelyik - már bocsánat, de - gyalázatosan ocsmány, igaz, szerencsére akadnak olyanok is, amikor a kis költségvetésű látványvilágot eltalálják. De az már tényleg nem sok, amelyik fejlesztői tényleg ráéreznek, hogy mi hiányzik a mai nagy nevekből, és megfelelő játékmenetet, illetve pályatervezést prezentálnak. A Prodeus okés például, de nem fogjuk emlegetni 25 év múlva, és a Quake 2 remastere utána jobban esett, pedig nem voltam annak idején nagy rajongója. Eközben a Halo egyre mélyebb szintekre süllyed, a Far Cry szétamortizálja magát, a Rainbow Six elmegy kampánymentes alienhentbe. Pár Bethesda-logós régen is létező nagy név próbálja eljátszani a megmentőt.

    De volt probléma a taktikai játékokkal is. Tök jó, hogy a Fireaxis majdhogynem a fősodorba visszahozta őket az XCOM-mal, élveztem is nagyon, de a dizájnfilozófiájuk elég jól megfoghatóan egy nagyobb közönségre tüzelő egyszerűsítés - és aztán ezt másolta mindenki, nem a korábbi "hardcore-abb" (pl. akciópontok, lövedékfizika) szintet. Tehát lehet őket ajánlani, csak ha előveszek valami 20-30 éveset, amit jobbnak tartok, akkor nem arra fogok gondolni, hogy mennyivel előrébb tartunk. Nem azt mondom, hogy nincsenek jók, de ha 30 éve azt mondják, hogy itt tartunk még, akkor kiröhögöm a rossz hír hozóit. Persze akkor még gyerek voltam.

    Játék van, de a mostani fejlődést másképp élem meg, mint a 90-es évekét (akkor is volt persze, amit visszafejlődésnek lehetett nevezni, illetve bizonyos szinten megosztó volt, de más volt a lépték). Nem hiszem, hogy csak és kizárólag bennem van a hiba.

Új hozzászólás Aktív témák