Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lacerta

    aktív tag

    válasz Tartarus #67790 üzenetére

    Van egy IEC szabvány a ciklusélettartam mérésére, azt használják. Ez egy gyorsított vizsgálat, az tény, de nem várható el sztem egyetlen gyártótól sem, hogy évekig tesztelje mindenféle körülmények közt az akkuit, mielőtt ráírná az élettartamot és piacra dobná. Illetve de, van ilyen opció is, a különleges célokra szánt, külön minősített akkuknál van ilyen, ez persze az árban is megmutatkozik, egy 1-nél szignifikánsan nagyobb szorzóban.

    A ciklusok az adott akkunál ajánlott töltő- és kisütőáramokkal mennek, minimális holtidővel. Ez azt jelenti, hogy az élettartam végén a 60%-ot a megengedett folyamatos kisütőáram mellett tudja az akku, tehát ebben már vastagon benne van a belső ellenállás is. Kis áramoknál ekkor még simán tudhat 80-90%-ot is, csak úgy nem fogja megmérni a gyártó, mert kihullik a haja, mire végigmegy.

    Mivel nagyon pontosan meghatározott körülmények közt, folyamatosan ciklizálják az akkukat, tény, hogy az eredmény mindig jobb lesz, mint amit hosszabb időtartamban, kevésbé gondos üzemeltetéssel ( =mezei user ) lehet elérni. De ezzel neked nem fog senki számolni, nem azért mert hazudnak, hanem mert nem lehet.
    Amit ráírnak, az egy "akár" érték, és az a lényege, hogy össze tudd hasonlítani más akkuk élettartamával ( amiket hasonlóan mérnek ).
    Illetve kérdés az, hogy megvennéd-e ugyanazt az akkut, ha ráírnák, hogy a megadott worst case üzemi paraméterek betartásával, 90% maradó kapacitás és max. 25% belső ellenállás növekedés mellett az élettartama minimum 80 ciklus?

Új hozzászólás Aktív témák