Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lacerta

    aktív tag

    válasz Vlah #67146 üzenetére

    @mindenki: :D

    Van az elsődleges PWM.
    Ez kapcsolóüzemű konvertereknél létezik. A DC-DC konverzió miatt meg van szaggatva a bemenet, ezt küldi rá a driver a tekercsre ( nagyon egyszerűsítve ). A kimenő teljesítményt a kitöltési tényező határozza meg, ezért PWM. Nem stabilizált drivereknél fix kitöltési tényező van ( ezért csökken a fényáram a feszültség esésével ), stabilizáltnál van visszacsatolás, a led áramát mérik ( egy áramérzékelő ellenállással ), és annak alapján állítja be a PWM vezérlő a kitöltési tényezőt. Kisebb bemenő feszültség, nagyobb kitöltés, és fordítva.

    Másodlagos PWM.
    Lineáris meghajtó és DC-DC is.
    Mindkettőnél, a kimeneti áramot egy ellenállással állítjuk be egy belső referenciához képest ( lásd primer pwm, bár a lineáris meghajtónál nem okvetlenül áramérzékelő ellenállás ).
    Ha egy másik teljesítményértéket akarunk beállítani, akkor vagy az ellenállás értékét kell változtatni, vagy a referencia értéket.
    Az ellenállás értékének a változtatása nem nagyon megy ilyen kis méretekben megbízhatóan.
    A referencia a lineáris meghajtóknál nem, vagy csak ritkán ( 7135-nél nem ) változtatható, DC-DC-konvertereknél megoldható, de az alkalmazható teljesítmény átfogás nem túl nagy. Ugyanis az áramérzékelő ellenálláson eső feszültségre szabályoznak, és ha ez túl nagy, akkor nagy lesz a veszteség, ha meg kicsi, akkor kicsi a jel a zajhoz képest. Műveleti erősítővel ( illetve azon alapuló célerősítőkkel ) kiterjeszthető a tartomány, de plusz alkatrész, plusz költség, célvezérlő kell hozzá ( nem biztos hogy elég egy mezei mikrokontoroller ).
    Sokkal egyszerűbb, ha driver mindig maximum teljesítményen megy, csak nem folyamatosan.
    Ezt nagyon egyszerű, buta PWM-mel meg lehet oldani, hisz van stabil kimenetünk, csak osztani kell.
    DC-DC drivereknél lehet a primer PWM-mel is kombinálni, de nemigen szokták. Talán az Eagtac büszkélkedik néhány lámpájában ilyennel.

    Harmadlagos PWM:
    Stroboszkóp mód, SOS, egyéb epilepszia-friendly üzemmódok.
    Ha ezek az adott lámpában nem, vagy nem csak 100% intenzitással mennek, akkor a másodlagos PWM-et kapcsolgatják ki-be.

Új hozzászólás Aktív témák