Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kner

    csendes tag

    válasz Gargouille #35267 üzenetére

    Bocsáss meg, néha elkalandozok :-)
    (Lehet, hogy Simon csak azért írt protected-et, hogy jelezze, azok is beleférnek, nem lesz velük gond. Persze ez csak spekuláció.)

    Röviden egy kamu PR dolognak tartom ezt az egész védett akksi dolgot. Azért találták ki, mert a kezdeti LiIon technológia instabil volt, és sokan elkezdtek fázni tőle. Kellett valami, ami visszaállítja a bizalmat.

    Legfeljebb DIY projektekhez használnék védett akksit, amikor kötözgetek a breadboard-on és bármi előfordulhat. Bár jobban meggondolva ilyenkor meg nem bíznám a dolgot arra a vacak kis lapkára.
    Az ilyesmit úgyis labortáppal csinálja az ember, áramkorlátot beállítva. Ugye? :DDD

    Ahol tényleg fontos figyelni a cellákra, oda battery management circuit kell. Ami nem csak egy cellát lát, hanem az egész pakkot figyeli és balanszíroz vagy lekapcsol, ha kell. Aki foglalkozott már nagy pakkokkal (powerwall, elektromos autó, segway, hoverboard, de akár rc), az tudja, miről beszélek.
    Egy lámpában nem kell ilyentől tartani. Venni kell minőségi akksit, keep it simple, és minden rendben lesz.
    (Pakkot mindig csak azonos típusú, együtt vásárolt akksikból állítsunk össze.)

    Viszonylag sok akkumulátor megfordul a kezeim között. Ólom, LiIon és NiMH egyaránt. Töltéskor mindig ránézek, hány voltra sültek ki, illetve, hogy hány mAh ment beléjük a töltés végére. Van, hogy a feszültség-idő görbére is vetek egy pillantást. A párban/hármasban/négyesben használt akksik meglepően jól együtt futnak, még hosszú idő után is (ha korrektül töltöd őket, persze). Amikor elkezdesz furcsa dolgokat észrevenni, akkor meg lehet gyanakodni, hogy az akkuk lassan elérik az életciklusuk végét. Ilyen ez; az elmúlás az élet része.

    Selejt persze mindig bekerülhet a nyájba. Nemrég töltés közben kifolyt egy Panasonic cellám. A pozitív terminál alatt kinyílt a szelep és elfosta magát. Csak ez az egy a nyolc együtt vásárolt közül. A többi azóta is köszöni, jól van.

Új hozzászólás Aktív témák