Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz twine #72272 üzenetére

    Túl sok pénzt videó antennákba beleölni nem érdemes, van viszont néhány dolog amit jó tudni.

    Első és legfontosabb, hogy az adó és vevő polarizáció meg kell egyezzen. Tipikusan az analóg az RHCP adót és vevőt jelent, a DJI digitális meg LHCP-t (sokszor csak simán R meg L jelöléssel). Ugye ez azért van mert a DJI nagyobb bitrate-en több helyet foglal (https://oscarliang.com/fpv-channels/) el és a különböző polarizáció nyújt valamiféle elválasztást. Nagyságrendileg ez az elválasztás kb. 20dB.
    Persze semmi sem tiltja meg, hogy valaki akár az analóggal is LHCP-t használjon, viszont akkor az adó és a vevőoldalon is LHCP kell, mert a kevert használat itt is nagyságrendileg 20dB jelesést jelent a vevő kimenetén (azaz 100mW-os VTX mintha 1mW-ra esne vissza).

    A VTX-re kötött antennával szemben mivel minden irányban egyformán jól kell sugározzon (hiszen máskülönben a jel annak függvényében változna éppen hogy fordult a quad) olyan követelmények kerülnek előtérbe, mint robusztusság (mert ha leszakad az antenna és a VTX nem eléggé védett pl. termikusan tönkremegy attól, hogy nem jut ki belőle a teljesítmény) vagy súly stb. Azaz itt nagyot alkotni nem lehet.

    A vevőnél, ha van egy adott irány ahova jobban eltávolodik a quad (vagy éppen nagyobb a veszteség) érdemes nagyobb nyereségű antennát tenni. Itt tényleg lehet akár 8-10-12dB is. Ez persze még mindig nem túl sok és pl. egy rosszul megválasztott polarizáció bőven elviszi (akár jelölés is lehet hibás, már láttam ilyet videón).
    Persze kérdés, hogy a kb. 2.5dB-es omni antennához képest ez a 8-10-12dB nyereség mire elég, de lehet olyan eset amikor pont annyi kell.

    Amire vsz. még szintén érdemes figyelni, hogy ha már omni akkor legalább emelkedjen ki, hiszen sokat nem ér pl. hátra, ha a szemüveg viselőjének a feje betakarja. Szintén ha oldalra néz az SMA (mint pl. a RapidFire vagy Skyzone) akkor az antennának praktikus, ha derékszögű a csatlakozója, ha meg felfelé (mint pl. a dobozos szemüvegek) akkor meg jó ha egyenes. Persze vannak ilyen átalakítok, de minél több dolog, annál több hibalehetőség.

    Azaz ilyen kb. 2.5dB-s (azaz omni) antennákat, amik még elég picik is ami helyből kérdésesé teszi mennyire lehet jó omni a betakarás miatt még nagyon olcsón se biztos, hogy vettem volna, lévén annyi más alternatíva van, de ráadásul ezek még nagyon erősen is vannak árazva.
    Annál a TBS Triumph Pro-nál is kicsit vastagon fogott a ceruza, persze lehet mechanikailag jó, de elektromosan nem látom mi lenne rajta annyira pro.

    Egyébként ha a polarizáció rendben van akkor a Foxeer patch és az Xtreem között minimális különbség kellene legyen. Egy kicsit szélesebben lát, de kicsit kisebb a nyeresége és vice versa. Ha ennél több van, akkor felvetődik a hibás (akár címkézés szinten) polarizáció vagy gyári hibás példány (vagy SMA átalakító, ha van).

Új hozzászólás Aktív témák