Hirdetés

Aktív témák

  • Extremdigita

    tag

    válasz Jinxx #2298 üzenetére

    Szia!

    Nos igen a HDR az egy hasznos dolog, viszont nem feltétlen mindig kell alkalmazni:)

    A következő a SZV-m róla:

    A raw mi is ugye? Tömöritetlen file ami minden információt tartalmaz amit a CCD vagy a CMOS tud érzékelni 12 biten, éppen ezért annyira nagy pontosságra nem kell törekedni mint a jpg nél, mármint beállítás kérdésében ugyanis ez egy digitális filmhívás, itt te tudsz mindent megadni a képről..igen tág határok között tudod az értékeket változtatni, így gyakorlatilag alulexponálom 2 értékkel hát nem kell megilyedni:D A megfelelő programmal láss csodát, minőségváltoztatás!!! nélkül beállítod a megfelelő értéket és ott a kép, mehet jpg exportba!
    Eme kis szemelvénnyel arra akarok rávilágítani, hogy a te képed amit csináltál, azt egy raw feldolgozó progival is kvázi hasonló ''minőségre'' hozod mint egy HDR progival!
    DE mi is az a HDR? Mint azt utánaolvastál, magas dinamika tartalmu kép, azaz a 12 bit képből, ő egy matematikai algoritmus segítségével 16 bitet varázsol úgy, hogy fog 3-4-5 képet, majd a különbségeket a tónustartományban összegzi, és eléd virítja a kész képet...persze hozzá kell tenni hogy 16 biten HW es szinten csak a digitális hátfalak mennek....szóval a hdr jó megoldás, de vannak hátrányai, úgy mint csak mozdulatlan témán használható, pepecselős (bár nem sokkal mint egy jó raw konverzió:) ), és néha bántja a minőséget is itt ott.Kérdésedre még annyi tapasztalatot adnék hogy általában HDR nél érdemes használni az expozició sorozatot, ezen belül 0,5 vagy 0,7 Fé vel használva az egyes képek közt ( én 0,7 et használok). így a 3 vagy 5 képet bevághatod a progiba és hajrá!
    Ha valamelyik kérdésedre nem kaptál választ sikííííts:D

    Üdv

    Acid

    Canon EOS 5D mark II+24-70 2.8L, Canon 70-200/2.8 L, , 50/1.7 yashika

Aktív témák