Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz adika4444 #84125 üzenetére

    "Szolgáltatói oldalról van az álláspont amit írtam"

    Ez városi legenda, nem több. Az ÁSZF tiltja a szerver üzemeltetést, és kész. Ugyanúgy tiltja kábelnetnél is (DHCP), mint PPPoE-n. Sehol nem mondja a szolgáltató, hogy azért bontja 168 óránként (korábban 24 óránként), hogy te ne tudj szervert üzemeltetni (amiben ez egyébként nem akadályoz meg).

    "De akkor DHCP-nél miért tudják megoldani, hogy a lejárati idő felénél megújul az IP, tehát közel soha nem szakad?"

    Mert a DHCP protokol úgy működik, hogy a lease time lejártakor a kliens újrakéri ugyanazt a címet, amit már kiosztottak neki, és ha erre nyugtával válaszol a DHCP szerver, akkor megtarthatod a korábbi címedet ugyancsak a lease time erejéig. A legtöbb komolyabb DHCP szerverben van rá lehetőség, hogy ilyen esetben is kényszerítsék az új címet, mégsem bajlódik ezzel egy nagyobb szolgáltató sem. Itt is látszik, hogy a szerver üzemeltetős érvelés bukó. PPPoE-nél nincs lehetőség csak a címet megújítani, ez nem része az IPCP (Internet Protocol Control Protocol)-nek. Itt az időkeret a PPP kapcsolatrészhez tartozik LCP-n keresztül, mely magának a PPP kapcsolatnak az állapotáért felel. A PPPoE ugye több alapprotokol együtesséből áll össze (LCP és IPCP), előbbi a link állapotáért felel, utóbbi az IP kommunikációhoz szükséges feladatokat végzi (IP cím, átjáró, DNS szerverek alapvetően), tehát a dinamikus címzést nem DHCP szerver csinálja, és nem DHCP a protokol sem. Ez a hátránya a PPPoE-nek: a link kontrol és az IP kontrol nem különül el.

    AKit érdekel, megnézheti protokol szinten: [link] wireshark kell a fájl megnyitásához. Látható, hogy a PPPoE részben nincs semmi a címzésel kapcsolatban, az az IPCP részben van, amihez viszont nem tartozik időzítő.

    [ Szerkesztve ]

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák