Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6302 üzenetére

    Összekeveredtek kicsit a dolgok:
    Balázs cserelapkás kést írt eldobható helyett. Gyalugépbe még nem hallottam cserelapkás kést. A metebóhoz létezik (80 rugóért) vídialapkás, de az nem cserélhető, csak élezhető.
    A Felder (is) kétféle rendszerű kést alkalmaz. Az egyik a hagyományos, élezhető, a másik pedig nem élezhető. Ha elkopik, megfordítod, majd ha ott is elkopik, kidobod. Ezek vékonyka kések (többféle keménységben kapható). Azért terjedt el, mert nincs kés állítgatás: Kicsavarod, becsavarod, és tizedpontos (a skálához is). A felder minden gyalugépet kínál mindkét féle késhengerrel. Jól át kell rágni, milyent kérsz, mert utána az marad a gépben.
    Sokat gondolkodtam rajta, h melyikkel kérjem (mert tervezek venni egy Hammer kombigépet idővel). Mindkettőnek van előnye, hátránya. Aztán az döntötte el bennem a dolgot, h még késbeállító nélkül is megtanultam beállítani az élezett kést úgy, h tizedpontos is marad, és a skálához is pontos marad. Nálunk Magyarországon ez az olcsóbb, mert 4-6 m3 gyalulásonként 20 rugót kiadni késre húzós dolog.
    Ha nálunk is keresne egy asztalos 1500-2500 eurót havonta, hát ki gondolkodna azon a húszason?
    Egyébként a hagyományos kést is szemvillanás alatt be lehet állítani. Varga Laci bemutatta nekem, h a két kést egy 400-as gépen szük két perc alatt kicseréli. Egy mágneses finombeállítós kis segédeszköz kell hozzá, ami úgy 10 ezer pénzt kóstál.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák