- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MCGaiwer
addikt
válasz indianjoe23 #58250 üzenetére
miért nem csinálsz egy sima keretet normál fából (fehérre festve), amit a bútorlaphoz ragasztasz, majd abba ragasztod az üveget?
[ Szerkesztve ]
Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
-
ViktorSz
tag
Valaki szerelt már "1800-1150 hidden rejtett tolóajtó szett beltéri ajtókhoz""?
Miből érdemes az ajtólapot csinálni és honnan lehet rendelni?(mármint az ajtólapot,a szerelvényt nyilván a foresttől)
Meg ahogy nézem,40mm vastag anyag kell hozzá,a sima 18-as lap duplungolása nem az igazi.Létezik vmi 40mm-es lap pont sonoma színben?[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz indianjoe23 #58254 üzenetére
A fehér lazúr szerintem megoldja az esztétikai dolgot.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
generatoros
tag
válasz indianjoe23 #58254 üzenetére
egy léckeret beborítva fehér farostlemezzel, az üvegnél fenyő takaróléc nem biztos , hogy csúnya lenne.
-
indianjoe23
csendes tag
válasz generatoros #58256 üzenetére
De akkor a fehér hátfallemez éle ki fog látszani, vagy nem jól értem.
-
mdk01
addikt
válasz Donki Hóte #58249 üzenetére
Sztem a bútorlap egy összefoglaló megnevezés ami jelzi az anyag felhasználási területét.
Az, hogy miből van az a bútorlap a pontos megnevezés érdekében elé szokták írni/mondani.
Furnérozott/furnéros bútorlap, lécbetétes bútorlap, laminált bútorlap, festett bútorlap, táblásított bútorlap stb.
A forgácslapot nem hívnám bútorlapnak önmagában, mert nem kész arra, hogy a klasszikus értelemben bútor készüljön belőle. Ez igaz az MDF/HDF lapokra és a rétegelt lemezre is. Ezek önmagukban hordozó alapanyagok amire még valamit rá kell rakni, hogy kiérdemelje a bútorlap megnevezést. Ez lehet furnér, laminálás, akril bevonat, festés stb.Nekem valahogy így ésszerű, de ki hogy érzi.
-
mdk01
addikt
válasz indianjoe23 #58250 üzenetére
Kimarod és falcba kell ültetni az üveget.
Ha mélyebbre marod, mint az üveg vastagsága akkor csinálsz, hozzá bútorlapból egy pipa alakú beszegezőlécet.
Ha olyan mélyen falcolod, mint az üveg vastagsága akkor pedig egy sima egyenes lucfenyő lécet lefestesz fehérre és ráragasztod/szegezed valamilyen kulturált módszerrel. -
generatoros
tag
válasz indianjoe23 #58258 üzenetére
Igen, de akkor csak az élt kell festened
-
sanzi89
addikt
Veszek egy mély levegőt, és szerintem beruházok egy Makita 2012NB vastagológyaluba. Rengeteget golndolkoztam, hogy ez legyen vagy inkább a Metabo DH 330. Megnéztem ezer YouTube videót, itt is olvasgattam, más fórumon is, de végül ez lett a kiszemelt.
A kérdésem az, hogy ehhez árulnak élezhető késeket: 793350-7 Makita. Ezt simán be tudom tenni a gyaluba az eldobható kések helyére?
[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
pacman_123
tag
válasz sanzi89 #58263 üzenetére
Kis kutakodás után:
https://www.szerszamoutlet.hu/index.php?kat=614&id=9199
"Használható: MAKITA: 2012NB"https://www.makita.de/product/793350-7.html
"Passend für die foldenden modelle: .. " és ott a 2012 képe.York: macerásan de azért megoldható az egyengetés vastagolón is.
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
sanzi89
addikt
válasz pacman_123 #58266 üzenetére
És akkor ezt csak simán becsavarozom a "gyalu dobjába" az eldobható kés helyett, mint egy kézi gyalunál?
Majd este lesz időm, írok még pár gondolatot, ha érdekel valakit, de nagyrészt szubjektív döntések vezéreltek a Metabo vs. Makita kérdésben.
-
York
tag
válasz pacman_123 #58266 üzenetére
Persze egy vesovel is meg lehet gyalulni, csak ugye....
-
DacMalac
tag
Sziasztok! Fa olajozásában van vkinek tapasztalata a piacon kapható olajokról, viaszokról?! Bejárati ajtónkat, ami fenyő , szeretném átolajozni. A nyári meleg megviselte szegényt. Szinét visszanyerni,viztöl,nedvességtől megóvni ,amennyire lehet. OBI sajátmárkás terméke, praktikeres Pigrol svéd viaszról valami infó?
-
sanzi89
addikt
válasz sanzi89 #58267 üzenetére
@Ezekiell
A műhelyem kicsi, 9 m2 az egész, gyakorlatilag nem is műhely inkább raktár. Kb. bent nem tudok csinálni semmit, mindig mindent ki kell vinni a teraszra, garázs előtti placcra, ha akarok valami nagyobb dologgal dolgozni. Itt előny a kisebb súly és méret, 1 pont a Makitának.
A Makitához olcsóbb az eldobható kés, és van hozzá élezhető kés. 1 pont a Makitának
A Makitával kapcsolatban több helyen olvastam, hogy kiemelik az építési minőségét, amit én kifejezetten kedvelek egy gépben, ha jó érzés hozzá nyúlni, mert egyben van. Sajna élőben egyiket se láttam. 1 pont megint a Makitának.
A Makita jobban tetszik, újabb 1 pont.A Metabo mellett szólna, hogy olcsóbb kb. 40k-50k-val, de szerencsére ez most nem számít annyira. A Metabo szélesebbet gyalul, de visszagondolva sose volt szükségem rá.
@York
Sokat használtam, egy Hyundai HYD-MBY-10 gyalut. Fater vette, durva, hogy kb. 3 éve ez 70k volt. Ez a gyalu sajna egy kalap szar, ezer meg egy hibával. Használható volt, de több napot szívtunk, mire beállítottuk, nyeklett-nyaklott és sose használtam az egyengető részét. Korábban én is a Metabo HC260C kombinált gyalut néztem ki, de sehol se kapni, plusz helyem se nagyon lenne tárolni. A Makitát meg felteszem a salgó polcra és ott elfér. Az egyengetést egy Makita 1911B-vel és egy hasonló megépítésével tervezem megoldani.@kavalkád
Köszi, így gondoltam én is.Az összes fentit lelkes hobbistaként írtam, aki az informatikával keresi a kenyerét és a hétvégémet szeretném csak hasznosan eltölteni, hogy valami kézzelfogható eredménye legyen. Tisztában vagyok vele, hogy ágyúval verébre, de tekintsünk rá inkább hobbiként, amiből valami használható is kiesik néha.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz sanzi89 #58263 üzenetére
Kicsit nekem gyanús, hogy hogyan fog az élezhető kést beletenni az eldobható kés helyére, mivel ég és föld a kettő kialakítása.
Járd körbe a témát, mert bár azt írj az élezhető kés alatt, hogy használható az általad kinézett típushoz, de elképzelhető, hogy egy tengelycserével együtt.
A telepített gyalugépnél pl. tudom, hogy tengelycserével jár ugyanez a mutatvány, nézd meg pl. ennél a gépnél is opcióként kell kiválasztani mivel akarod megvenni a gépet. -
pali923
aktív tag
válasz DacMalac #58271 üzenetére
Jó lenne tudni, hogy eddig mivel volt lekenve. Ha eddig is olajozva volt, nem olyan nagy a baj, de ha valamilyen festék volt az alap, akkor azt le kell szedni róla, amilyen mélyen csak lehet.
Én szoktam olajozni, de kültéri ajtót, ablakot, amit a nap és eső is ér, inkább valamilyen spéci festékkel kennék, amit direkt erre találtak ki.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pacman_123
tag
Ahány gyalu, annyifajta opció. HC 260-on éklecet kell cserélni, tengelyt nem.
Azért az durva lenne egy ilyen (ár)kategóriás gépen a tengelycsere. Max a leszorító lehetne más. Orosz barátunk itt mutogat valamit:
https://www.youtube.com/watch?v=k4tPqN_Ul04Valami másik leszorítót mutat (set plate), de leírásban se egy termékkód, se semmi, oroszul meg nem értek.
De a hivatalos alkatrészlistában meg semmilyen más leszorító nincs megemlítve, csak az az egy amit minden más Makis videóban mutatnak (343682-8 termékkóddal):
https://cdn.makitatools.com/apps/cms/doc/prod/201/5d2de183-27d5-40c0-9e78-0fe179f78785_2012NB_PB.pdf
Sanzi: Abban igaza van mdk01-nek, járd körbe - de valami hivatalosabb forrásból. Legegyszerűbb valszeg felhívni egy Makita szervízt. Youtube-on is szinte csak az eldobható kések cseréjét mutatják.
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
sanzi89
addikt
válasz pacman_123 #58276 üzenetére
Utána járok majd mielőtt beruházok egy késbe, köszi az ötleteket.
Azt esetleg tudja valaki, hogy ilyen "kiemelhető" görgőt hol lehetne venni itthon? Amazon link
Illetve egyáltalán van-e tapasztalata ilyen görgővel valakinek? Egy kisebb asztalt tervezek, ami görgethető, hogy kitoljam a műhelyből, de ha már a munkaterületen van, akkor jobb lenne a fix láb, hogy ne mocorogjon. Akár a gérvágó, gyalu, köszörű alá.Vagy ne gondoljam túl az egészet és tegyek mondjuk 4 darab fékezhető kereket?
[ Szerkesztve ]
-
NeoPampalini
senior tag
válasz sanzi89 #58277 üzenetére
Beleolvastam az amazonos véleményekbe, hát nem estek hanyatt tőle az emberek. Nehéz dolgok alá ne tedd. Vagy a csapágy ment szét, vagy egyszerűen elhajlik az egész a p.csába.
Mintha erről az amazonos görgőről lett volna szó talán Rob Cosman egyik videójában, neki van saját márkás ilyen görgője, ami bírja is a strapát, ennek megfelelő pénzért természetesen megvásárolható.
Olcsón akkor úszod meg, ha veszel normál görgőket (fékezett nem kell), és gyártasz hozzá valami kiemelő szerkezetet akár fából, akár vasból, erről van egy rakás videó youtube-on.
-
pali923
aktív tag
Nekem volt ilyen kerekem egy mázsás asztal alatt, és működött. Igaz, én a Rocklertől vettem meg az eredetit, ilyen leszerelhető készlettel, azzal nem volt gond. A ára magáért beszél, de ez tényleg jó. Azon viszont gondolkodtam, hogy a két kereket összekötöm, mert egyenként felemelni a nehéz asztalnál kicsit macerás volt. Aztán az asztalt inkább fixre változtattam némi műhelyalakítás miatt, és eladtam a másik fórumon.
Mostanában kapok reklámot hasonlóról a banggoodtól, de azzal nincs tapasztalatom. Ez biztosan olcsóbb, a kínai változat, lehet, hogy ez is működik, főleg, ha nem annyira nehéz az az asztal.
Működhet akár a fékezhető kerék is, nekem az van a fűrészgép/maró kombó alatt, de létezik sok más megoldás is a mozgatható asztalokra. Csak dolgozni kell velük.[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
fogtunder
nagyúr
úgy néz ki, a Güde pár héten belül tud prezentálni kombigyalut. akarok alá csinálni egy szekrényt, amire a fenti lábak mennek majd, a gyalu kb 80kg. a kérdés, hogy vajon elég lesz neki a 15mm-es rétegelt lemez, vagy ragasszak össze két 12mm-est (ezekből van itthon maradék)?
-
Viperator
őstag
Off
Közületek van győri asztalos?
On"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
pacman_123
tag
válasz fogtunder #58287 üzenetére
"a Güde pár héten belül tud prezentálni kombigyalut."
Ijjjjájjj ... most összehúztam magam kicsit. Van egy másik fórumtárs, aki szerint... [link]
" Amit véletlenül se az a Güde. Nekem az van bár a GADH254P verzió, (olyan mint a bernardo pt200ed) de sok jót nem tudok elmondani róla.
...
soha többet, kidobom, mennie kell"Amúgy Youtube alatt Ő az, ha egyik videójánál rákérdezel sztem válaszolni fog neked, mert szokott. Eladta-e már, megbékélt vele, stb. Bár mostanság nem olyan aktív.
De azt megértem, hogy ha senki nem tud ebben az árkategóriában hónapokig semmit prezentálni, ők meg hetek alatt, és szeretnéd, és kellene már, és ... de te tudod
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz pacman_123 #58295 üzenetére
Hát az, hogy kell, az enyhe túlzás, tudnám használni, de azért nem annyira, hogy most azonnal vegyek egy szart.
De ahogy nézem az van, hogy van a benchtop kategória, az kiesik, utána lenne a Metabo, ha lehetne kapni. Aztán jönnek ezek a kicsi szekrényes kínai gépek Güde/Bernardo/Holzman név alatt. Nézegettem ezeket már egy ideje, és az jött le, hogy ezek kissé lottó jellegűek, van akinél alapvetően jók, nem gyalulnak túl finoman, de komoly gondjuk nincs, meg van, akinél igazi ipari hulladék és bármit csinálnak vele, sose lesz igazán jó.
Van ennek egy következő lépcsője, amire már lehet hosszlyukfúró feltétet is kapni, de vajon ezek már jobbak? Meg itt már belefutunk a mozgathatóság/méret kérdéskörbe, a kis 254-est el tudnám rakni a sarokba, a nagyokat már nem.
És akkor ott van a DeWalt, majdnem 600-ért, ami pont kétszer annyi, amennyiből szeretném megúszni a történetet.Mindenesetre köszi, még átgondolom ezt még egyszer és próbálok felhajtani egy Metabot. Találtam egy 400V-ost most raktáron, csak nekem 230-as kellene...
Illetve most nézem, kétféle GADH 254 van, a lábon álló designról sok jót tényleg nem láttam, az a felébe kerül annak, amit én néztem.
[ Szerkesztve ]
-
pweisz
senior tag
Sziasztok, tip-on nyitású ajtónál 4mm rés lesz, a kivető pánt oldalán ezt ti hogy kompenzáljátok, a korpuszon a furat ennyivel kijebb kerül?
Kősziii
-
ViktorSz
tag
válasz pweisz #58298 üzenetére
Elég a 2,5mm-es rés,akkor is kilöki a fiókot/ajtót.Tehát ha sztenderd 37-re rakod a pántfuratot,tudni fogsz a pánton annyit húzni kifelé,hogy sikba legyen az előlapok felülete.Max egy millit érdemes csalni kifelé,többet felesleges szerintem.
Meg van hozzá ilyen béna sablonom(pánt,kis-nagy tip-on) és így véletlenül sem fúrom túl a 37mm-en,hogy aztán ne tudjam szintbe rakni az ajtókat.
[kép][ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
Na, seggére vertem a pénznek rendesen. Berendeltem egy Makita 2012NB gyalut - szerencsére még a hétvégén ugyaninnen 216.070 Ft-ért, remélem nem fognak kicseszni velem, és ennyiért fogom kapni -, meg egy BOSCH PROFESSIONAL GTA 3800 gérvágó asztalt, majd a végleges cél ilyesmi lenne, mint ebben a videóban.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake