Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5228 üzenetére

    Persze, jól értettem.

    "az olcsó marók olyanok is..."

    Fogalmazok másképp:
    Az olcsó marókkal is el lehet a legtöbb esetben végezni korrektül a munkát. Hiszen épp ezt írtam - évekig a piacra dolgoztam velük. Több tapasztalatot szerezve rájöttem, h aki sokat használja, annak léptékkel megtérülőbb a drága. Aki keveset használja, ne féljen az olcsó marótól, fog tudni dolgozni vele.
    S íme egy tapasztalat, aminek lehet, épp Te veheted jó hasznát:
    Amikor újra éleztettem az olcsó marót (már nem volt szükségem pedig rá, csupán ezzel teszteltem le, h milyen munkát ad ki a keze alól az élezőműhely), sokkal jobb lett, mint újkorában. Ütni üt most is, (ez súlyprobléma lehet) viszont még a bükk bütüjét sem égeti, és soha nem szakítja a fát.
    És most az jutott eszembe, amit az imént olvastam, h egy darab fa mellett kézzel forgatva letesztelhető. Nos, ez bizonyára egyformán érintené a fadarabot, mégis üt. Amikor nincs szinkronban a két kés, akkor:
    1 - gyorsan tolva láthatóan hullámos a maráskép
    2 - gyakran előfordul, h kitép az anyagból
    3 - rázi a kiskezedet (Ám ez a rázás mástól is lehet.)

    "az éppenséggel dicséretnek is felfogható"

    Félig annak is írtam, nem értetted félre. Félig pedig az a jelentése, h kellő tapasztalat híján így gondolkodtam: Nem kell a jó, mert drága. Az olcsóval is elvégezhető a munka. (Azt nem akartam elhinni, h egy nap folyamatos marás után - ma épp ilyen napom volt pl - ne pengjen az ember ujja, miután kikapcsolta a gépet, bármilyen drága kés is. Hát ebben nagyot tévedtem.)

    S mégvalamit:
    Ha ennyire keveset marsz, nem kell féltened az orsódat. Sok évvel ezelőtt egy occó partikeres xar marógéppel a sokszorosát martam annak, amit Te plattoltál, és nem ment szét a gép. Magyarul még a legszarabb gép is elég sokat bír.
    Másik dolog pedig, h nem kell annyira félteni azokat a csapágyakat, nem egy eget rengető összeg újra csapágyazni a tengelyt. Ha magadnak meg tudod csinálni, 2000 HUF-ból még visszakapsz.

    "6m cseresznyét, 7m fenyőt és 2m padukot "

    A két szélső fafajról beszámolhatnál kicsit bővebben. Még egyikkel sem dolgoztam, de mindkettő felcsigáz.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák