Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #2901 üzenetére

    Ha látom, h más csinálja úgy, én is biztosan azt mondtam volna, h gyilkos.
    Nagyon szűk esztendők voltak azok, és egy vagyont kértek volna egy vídiásért. Kb 95 magasságában volt. Akkoriban városomban nem is lehetett ilyet kapni, és nem volt még olyan, hogy az interneten klatty, és holnap után már meg is érkezik.
    Még arra sem volt pénzem, h lapszabásszal vágassak. Kínlódtam egy kézi Makitával, és utána retusáltam a beleszaggatást. (A cámitógépasztalom még most is ilyen darab) A polcokat meg rendre a lapszabászat kukájából guberált anyagból bazseváltam össze - mikor milyen szín és minta volt épp a kukában.

    "Ezen a lyukon keresztül jól ki lehet fúrni "

    Erre gondoltam én is akkoriban, de két dolog akasztott meg:
    - akkor a pillanatszorító kitartja az ajtólapot, és még véletlenül se fog függőlegesre sikeredni a furat
    - Nem látom a sablontól, hogy milyen mélyre kell mennem
    ezért aztán elvetettem ezt a megoldást.

    A vídiaélezéssel osztom a véleményed.
    Meg kell azonban jegyeznem, hogy van több ismerősöm is, akinek működik a dolog. Valahogy ebben nagyon vájtfülűek, akik tudják. Ráéreznek, rááll a kezük, az agyuk, a szemük. Kiváltság. Az oldalvágómat pl szemre egy-egy piccentéssel köszörülték meg (kb 20 éve), és azóta is pontos.
    Egy HSS csigafúrót úgy 6-oson felül én is jól kiélezek szemre, de eszembe nem jutna egy 20 ezer Ft-os körfűrésztárcsát odatartani a köszörűhöz. Elvisszük az élezőbe, és ott műszerrel, olajos kővel garantált az eredmény.

    Hanem ha már itt tartunk, kérdeznék én egy nagyot ezzel kapcsolatban:
    Nemrégiben Madmax kolléga írta, h nagy különbség van egy mezei Extool és egy Dimar maró között. Az éle háromszor annyi ideig bírja.
    Hát én azóta lesem az alkalmat, h valahol rárabolhassak egy Dimar-ra, és szinte minden nap eszembe jut, h megint elfelejtettem Tőletek megkérdezni:
    - Hogy a pitsába van ez? Vidialapka és vidialapka között is van különbség?

    De hülye vagyok! Hát persze hogy van. Egy ötven forintos kőzetfúró vidiája az első furatban rendre kibicsaklik, eltörik, kipattan, kiolvad, a Hilti pedig akkor is fúr, mikor már szó szerint gömbölyű lett a vidia - és addig sokat kell gyötörni, míg gömbölyűvé nem válik!

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák