Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz mata1 #2810 üzenetére

    Üdvözöllek mata1!

    ""...100 évig víz alatt.." a természet csodája"

    Amerikában vállalkozások szakosodtak arra, h a nagy folyókból kibányásszák a fellelhető többszáz éves nemes fákat - és nagyon jól megy nekik.
    Régen úsztatással szállították a rönköt, s ami nem ért célba, az mára kinccsé vált. Másfél méter átmérőjű mahagóni, kifogástalan éger, etc.

    Az akác hasznosítása 10% veszteséggel már osztályon felüli anyagot kíván. Általában szélezetlenül adják megfizethető áron, és ha szakszerűen volt kezelve, nem olyan sérülékeny, mint mondjuk a bükk.
    Sokan ezzel váltják ki a tölgyet. S ha gőzölt az akác, hát tényleg nehéz észrevennem, hogy nem tölgy. Akkor inkább a szaga árulkodik - már ha kezeletlen. Nyersen kiabál az akác jellegzetes sárgászöld színe, ami szakszerű gőzölés után szép aranybarnára vált.

    Hulladék keményfát a Bükk hegységben tud beszerezni tüzifa áron, és olyan jó minőség, hogy én rendszeresen vásárolok belőle alapanyagnak valót, mert úgy az 50-60 %-át hibátlan alapanyagként tudom hasznosítani. Ám válogathat is belőle, akkor is nagyon olcsó: áfa nélkül 30 rugó/m3.

    Az Alpha Tools-t nem ismerem. Lehet, hogy jó, de az az ár nekem gyanús.
    A következőt tudom javasolni: Leghamarabb döntsd el, mire akarod használni, mennyit akarod nyúzni, és aszerint vásárolj.
    Olcsó lamellózóról tudok, ami jó is, de nem ipari gép: a Ferm. Az kicsit drágább az általad említettnél, de nem tudom pontosan az árát. Egyébként kérdezd meg Dízeles-től, ő tett fel képet talán a sajátjáról, biztosan tapasztalat is tartozik hozzá.

    A garanciáról annyit, hogy hazánkban mára teljesen eltűnt mindennemű garancia, és idegeskedés, bosszankodás van helyette. Én az egy évet sem hiszem el, nemhogy az ötöt senkinek. Igaz ez új autómra, drága gépemre egyaránt. Jogilag érvényesíthető valamicske, de a beróságon 3-5 év az átfutása az ilyesminek, ezért okosabban teszi a rászedett vevő, ha pök egyet, és vesz valami mást.
    Mondjuk balatoncsokit - az általában hibátlan, és nyugtatja az idegeket.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák