Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz pali923 #18094 üzenetére

    Úgy vélem, hogy a kétféle "másolás" az két külön kategória.
    Amikor valódi klónról beszélünk, az az, amikor "bentmaradnak túlórázni", és nem ragasztanak címkét a gépre. Itt ugyanazt a minőséget kapod meg, mint az eredeti - bár magam részéről úgy vélem, hogy a MEO elmarad, illetve idekerülnek azért azok a darabok is, amik az "éles gyártás" MEO-ján elbuktak. Szóval amikor Triton matricával veszed meg pl ominózus gépet, akkor a matricával azért kifizeted azt is, hogy a gép az ISO procedúrán keresztül jutott a kezeidhez. Nyilvánvaló, hogy akinek fontos a megbízhatóság, mert minden perc termeléskiesés számolható árbevétel kiesést is jelent, az nem fog gatyázni klónok felkutatásával. Kisebb pénzűek, mint mi is úgy gondolkodnak, hogy a piacon a klón árán csak garantáltan sz@rt kapnának, így meg esély van arra, hogy nem ordító hibás klón, vagy akár makulátlan birtokába jutnak töredék áron.
    A másolatok, hamisítványok, kalóz példányok esete más.
    Itt arról van szó, hogy a gyártó nincs birtokában sem a precíziós gyártósornak, sem a konkrét technológiának. Jobbik esetben nyomott áron hozzájut olyan termékgyártó gépsorhoz, ami kifutott, vagy eleve halva született. (A daewo kocsik pl régen olyan tervek és gépsorok által gyártott autókat jelentettek, amit a nagy fejlesztők elkészítettek, de tesztek, elemzések eredményeképpen piacra sem dobtak - tudtommal az első Magyarországra került Daewo gépkocsi az egy kidobott Opel volt gyakorlatilag.) Ez még viszonylag a jobbik eset, mert saját márkanevet felépítve jut el a vevőhöz egy jogtiszta, de csökkent piaci, és tőkebefektetői értékű késztermék.
    Rosszabbik esetben hamisítványról beszélünk, amikor egy gagyi terméket márkás címkével sóznak a vevőkre. Teszik ezt az ipar minden területén - ruházat, élelmiszer, műszaki cikk, etc.

    "Na, a művészet az, hogy ezeket elválaszd egymástól, és a jót vedd meg"

    Tulajdonképpen erre a kérdésedre szánt válasz miatt építettem fel fenti gondolatsorokat.
    Kijelentésedet annyiban egészíteném ki, hogy laikus számára művészet a búza szétválasztása az ocsútól. Aki kicsit is körültekintőbb, kicsit is mélyebbre ás, azt nem tudják átverni.
    Most csak két példát mondok, de akár holnap reggelig is tarthatna a felsorolás.
    Egy hamis Adidas ruházat elbukik még akkor, mikor hozzá sem nyúlunk a termékhez, ugyanis az eredeti adidas nem ad ki olyan terméket a kezéből, amelyiken bármilyen varrási hiba van. A hamisítottból pedig úgy lógnak a cérnák mindenütt, mint ha most hagyta volna el egy sereg pók. Persze a fő ismertető jel, mindig innen eredeztethető: Az adidas még egy pár zoknit sem ad egyetlen csomag cigi árán, nemhogy melegítőt, vagy cipőt. Szóval ordibálóan olcsón kínálják a hamisítványt. (Azért a Tritonnál pl. megfigyelheted, hogy az eredeti netto ára Angliában cca 70-75 ezer forintnyi font, a klón ára pedig 45-55 ezer forintért juthat el hozzád.)
    A Hilti pl soha nem ragaszt matricát a fúrókalapácsra, de még a kofferjére sem, hanem a gépre/kofferra szitázza a feliratokat minőségi festékkel, na, és pláne nem készít barbie-rózsaszín fúrógépet. Egy eredeti Hilti használtpiaci ára még sz@rrá hugyoztatott állapotban is léptékkel több 8-12 ezer forintnál, mint amennyiért a vadonatúj kalóz példányát kínálják. Nemcsak kapzsinak, hanem nagyon butának is kell lenni ahhoz, hogy valaki abban reménykedjen, hogy egy kopásálló, munkabíró Hilti fúrógép előállítható cca 10 ezer forintból - egyetlen fúrószár kerül annyiba, nem a gép.

    Egyszóval, mint láthatod a rendhagyóan alacsony ár gyanút kell, hogy keltsen olyan vevőben, aki nem ma lépett le a falvédőről.

    Friss, élő példát mondok:
    Leltem a használtgép hirdetések között egyFesto merülőfűrészt sínnel együtt 65 ezer forintért, ingyenes házhozszállítással. Mellette hirdetik a testvéreit használtan 120 és 170 ezer forint között.
    Mivel kacsintgatok rá, hogy bemenjek a boltba egy ilyesmi Festo gépért - ugyanis most kell széleznem 2-3 m3-nyi bükköt, amihez nagyon jól jönne, szóváltásba kezdtem az eladóval komoly érdeklődőként.
    Kérdeztem, hogy postai utánvéttel elküldi-e nekem ezt a gépet.
    Válasz, hogy nem, mert a cége egy futárcéggel van szeződésben, de utánvét nem szerepel a szerződésben. (Na, ez gyanús. Miért nem szerepel?) A postában pedig nem bízik. (Ez is gyanús. Miért nem bízik? Teljes értékre szavatol a posta.) Szóval csak előre utalás esetén tud küldeni, illetve, ha kifizetem az utánvét díját én.
    Mennyi az az utánvét, és mennyi az utolsó ár?
    57 a gép utolsó ára, és 9.300 Ft az utánvétes felár. Ebben az esetben nem tud adni visszavásárlási garanciát, de előre utalás esetén igen.
    (Nna, itt már jó sok gyanús dolog gyűlt halomba:
    - Az egyébként is olcsó gép árából enged 10 ezer forintot
    - Hol az a futárcég, aki ekkora irgalmatlan felárat kérne az átutalásért?
    - Miért csak előre utalás esetén van visszavásárlási garancia?
    Szóval tisztán kivehető a párbeszédből, hogy ezt nyomja az eladó: Ha előre utalsz jól jársz, ha utánvéttel kéred, akkor nagyon rosszul.)
    Kértem a gépet mégis utánvéttel, mondván, hogy megér nekem 10 ezerrel többet adni érte, hogy csak akkor kelljen fizetnem, amikor már a kezemben van a gép.
    És percek alatt jött a válasz, hogy mivel neki kellene megfinanszíroznia a futárnál azt az utánvétes csomagdíjat, így eláll az adásvételtől.
    És van még egyéb gyanús dolog is a sorok között, nem taglalom. Mindenki következtesse ki magának azt, ami szerinte következhet belőle, jómagam úgy ítéltem meg, hogy így már igen magas a kockázata annak, hogy egy mezei szélhámossal van dolgom.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák