- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Poco X6 5G - egy Redmi álruhában
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Fotók, videók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jim bcs
nagyúr
válasz syler123 #200 üzenetére
NEM
be kellene állítani a biosban az értékeket majd a fan expertben is, utána csendben lesz
biosban minden ventihez Manual/Ignore/Enabled majd a fan expertben kézzel adsz neki egy minimum 650rpm-et, utána csend lesz valamelyest
[ Szerkesztve ]
Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
syler123
veterán
Tehát nem lehet kikapcsolni. Más gondom nincs. Meg lehet szokni végülis. Ez amolyan Asus szokás lehet, az Asus laptopom csinálja ugyanezt, asztali gépeim eddig nem csináltak ilyet. Csak este amikor kapcsolom be a gépet felébred az egész ház, miközben utána alig forog a venti
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
Köszi!
Amúgy ez oké, ezzel a pörgéssel nincs baj. De pl szerintem az AI Suite feltelepítése kavarhatott be, de nálam 1000rpm a legkevesebb a procinak. Hiába van beállítva biosban minimum 600-ra.
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
Nah kis érdekesség Asus lap tulajdonosoknak. Persze lehet hogy csak nekem új. Rengeteget próbálkoztam, hogy nekem a fix órajelnél miért nem kapcsolja ki a magokat, miért nem veszi le a feszültséget. Minden auto módon visszavette, amikor betöltöttem az xmp profilt, akkor jött a probléma. Látszólag csak a ramokat állította, de mégsem. Beállította az Asus MultiCore Enchancement-et. Ha ezt kikapcsoljuk, akkor fix feszültségnél is visszaveszi a feszkót, és inaktivizál magokat, ha nincs rá szükség. 5-6W-al kevesebb a fogyasztás így, a teljesítmény maradt a régi
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz syler123 #206 üzenetére
Intel Extreme Tuning Utility szépen megmutatja hogyan szuperál a processzor. Én ezzel szoktam nézni, ahogy vissza megy idle-ben 3-5W-ra.
⭐ Stella
-
syler123
veterán
válasz radi8tor #207 üzenetére
Köszi megnézem. Most visszaveszi, de nem gondoltam, hogy a Asus MultiCore Enchancement miatt nem vette vissza, azt hittem az miatt, mert fix feszültséget adtam neki, de szerencsére nem az volt a baj
Nekem nem engedte feltenni. Unsupported Platform-ot ír telepítésnél
ui: kiderült, hogy a régebbi verziót szedtem le, az újabb lehet hogy okés lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Trailblazer
veterán
válasz syler123 #208 üzenetére
MultiCore Enhancement másra szolgál, itt írnak a problémáról (angolul van).
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
-
syler123
veterán
válasz Trailblazer #209 üzenetére
Érdekes igen. Nekem mégis csak akkor veszi vissza a feszültséget, ha kikapcsolom, különben fix feszültségen megy végig. Ezzel meg az a baj, hogy nem nagyon megy 3,8ghz, ha ki van kapcsolva. Inkább 3,6ghz-en. Már komolyan nem értem miért nem lehet egy ilyen lapot normálisan beállítani.
Most azzal a LOAD LINE CALIBRATION-el tudnám állítani, ha auto feszültséget adok, hogy mennyire adjon agresszíven magas értéket?
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
válasz syler123 #210 üzenetére
Lejárt a szerkesztés, ott az egyik fórumozó azt írja, hogy az Asus MultiCore Enchancement-nek az a lényege, hogy ennél mind a 4 mag mehet a turbó órajelen, egyébként csak ha egy megy maxon, akkor az mehet 3,8-on stb, 4 magnál meg csak 3,6ghz. De akkor nem értem, hogy a bekapcsolása után miért nem állítgatja magától a feszültség értékeket, ha alacsonyabb órajelen megy.
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
Uefi-ben a Cache Voltage pontosan mit takar? Az a feszültség, amit akkor kap, amikor Turbo órajelen megy a proci?
-
-
syler123
veterán
Értem köszi Nagyon zavar a fix feszültség. Már mindent kipróbáltam ezért kérdeztem. Van amikor letöltök a géppel és olyankor 5w sokat számít. Ha au asus multicore enchancement cuccot kikapcsolom, akkor jó, de akkor 4 magnál csak 3,6ghz az órajel, 3,8 helyett.
[ Szerkesztve ]
-
ST05
őstag
válasz syler123 #216 üzenetére
akkor használd offsetbe ,és téma letudva, elveszel 0,120 at " azt csókolom
akkor nem fix, visszaveszi, mi kell még? hetek óta erről megy a téma
de fix fesszel sem fogyaszt többet, AI-suitban láthatod, hogy lekapcsolja
a magokat,.. pluszba letöltéskor az energiagazdálkodást power saver ( energiatakarékosba teszed
"oszt mén 800MHz -en.. csak ne felejtsd visszakapcsolni .. ennyi -
syler123
veterán
Erről megy a téma, de offsetben nem lehet beállítani normálisra, az a minimumból is levonja, akkor meg nem bootol a gép. Az az Asus power enchange be van kapcsolva, akkor a magokat nem kapcsolja le. Most írtam hogy így 5-6wal eszik többet, ez letöltésnél sok.
Vagy kikapcsolom az Asus power enchange-t és a max szorzót minden magnál 38-ra teszem, akkor elvileg 3,8 ghz-en kellene mennie mind a 4 magnak igaz? auto-n 3,6-ot megy a fentebb említett opció kikapcsolásával.
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
válasz syler123 #218 üzenetére
En tudom nincs masodik gepre mindenkinek penze, csak letoltesre stb...de tenyleg ekkora teljesitmenyu gepeket jarattok ejjel nappal csak a letoltes miatt?
Aztan ha jatek van gondolom megy a tuning, meg minden ami kell.En pl tutira vennek egy letoltesre valo kis androidos 4 magos cuccot, ra egy kulso hdd es csokolom...az egesz alig eszik valamit.
...
-
syler123
veterán
válasz Devid_81 #219 üzenetére
Van egy htpc-m Amd Brazos. De asztaliban is van egy 3tb hdd, namármost a htpc a nappaliban van, nem fogok wifin másolgatni a kettő között. Ha belegondolsz az Intel plattform nem eszik sokat, az amd kártyám meg 3w alatt eszik kikapcsolt kijelzőnél. Miért ne tölthetnék vele? Azért van a fejlett energiagazdálkodás, hogy használjuk, nálam nem akar működni ebben a tuning lapban
-
ST05
őstag
válasz syler123 #218 üzenetére
ez asus core enchancement, marad auto-n!
FIX cpu coltage : 0,96V , digi vrm: optimized
asus core enchancement auto-n ! mint minden más
cpu-z jelzi és AI suite pedig 4 külön core voltage-et jelez !itt a kép, nálad pont ugyanigy kellene visszavegye a mag feszt az órajellel egyetemben
csináld meg ugyenezt a printscreen.t kérlek, és ha továbbra is látszik h fixen marad a feszültséged
akkor elküldöm a bios settingset emailbe -
syler123
veterán
Köszi!
Asus Core enchancement az nálam csak enabled vagy disabled lehet. Meg nekem ugye van egy xmp profilom a ram miatt. Mást nem állítottam, csak a fix feszültséget
Ha az Asus Core enchancement -et kikapcsolom, akkor működik az energiagazdálkodás, de ilyenkor stressz alatt csak 3,6ghz-en megy a proci, egy magon tudja csak a 3,8ghz-et.
[ Szerkesztve ]
-
tomi81
csendes tag
Sziasztok.
Szerintetek i5 4570 proci alá melyik alaplap a legjobb választás? Valami olyat keresek, ami gyors, megbízható és energiatakarékos. 1 videokártyával használnám, online játékokra és letöltésre is.
-
jim bcs
nagyúr
válasz radi8tor #225 üzenetére
akár, csak ne lenne jóval drágább hiszen akkor már ott az M-Pro ami jobb
nekem is tetszik az itx nagyon is csak baromi drága egy jó matx-hez mérten és nemigazán éri meg a felárat, itt van pl.: a Maximus VI Impact ez nagyon tetszik de olcsóbban ugyanazt tudja a Maximus VI Gene
[ Szerkesztve ]
-
Frod
addikt
Nekem a H87-Pro van, sokkal jobban elférsz rajta mert ugye ATX méret, és a H87M-hez képest amit ajánlottak alig 3 ezerrel drágább kb. Van rajta DisplayPort, Optikai kimenet, és 6 audió csatlakozó ha esetleg egy komolyabb hangcucc menne rá, és +1 venti csatlakozó az alaplapon.
Csak gondoltam megosztom a tapasztalataimatDo you see the white shadow?
-
tomi81
csendes tag
Igazából, ha teljesítményben nincs különbség, akkor jó lesz a plus, mini atx. A hangot egy Xonar dx-el küldöm az erősítőbe illetve a videokártyából tv-be. Mikor mire van igény. Néztem hivatalos oldalon képet róla és elvileg az alján van egy PCI-E csati, ami jó lesz a Xonar-nak illetve a sárga pedig a videokártyának. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a processzor hűtő ( Asus Silent Square Evo ) és a memóriák elférnek vagy sem, de low profile memóriát néztem ki, így remélhetőleg igen. Így spórolhatok 4 ezer forintot és az nem kevés.
-
smiti
veterán
Sziasztok!
Ma én is beléptem a klub-ba egy Asus Gryphon Z87 lappal.
A tuningal kapcsolatban adhatnátok egy két jó tanácsot, mire érdemes figyelni.
Továbbá az érdekelne, hogy érdemes-e megvenni hozzá az Armor KIT-et? Illetve ha az felszerelésre kerülne, mennyire akadályozná a proci hűtő felszerelését. Ezzel van valakinek tapasztalata.
Készítettem egy pár képet, akit érdekli megnézheti az Albumomban
Amint látszódik a képeken a VGA és a CPU hűtő elég közel került egymáshoz. -
ST05
őstag
Szia! 2.ik és 4.ik DIMM az alapértelmezett dual ( mint a legtöbb lapnál)
, látom megy 1,3-ban is, de leírásban is 2,4 szerepel, én oda tenném, illetve én oda is tettem.PCI sávok: sajna csak az első alapértelmezett, igy lejebb nem érdemes tenni 2ikban már X8-as, 3adik pcie pedig 2.0-ás és x4-es ( én konkrétan végigpróbálgattam, mert nekem a radi van dettó közel..)
armor kit ? : lesz további 3 tetszés szerint elhelyezhető hőszenzorod, kap egy kis levegőt
a VRM-ek ugye kisventi a IOshield-hez,mely szoftveresen akár le is áll hőmérséklet függvényében )
Aztán: merevséget ad a lapnak ugye..és további takarolemezek ram,pcie slotba, és hátulra mindbe..
némi hasznosságuk ellenére inkább csak optikai tuningnak nevezném a shiled-et
tehát nem létszükség a vrm-eket 4,8 órajelen sem durrantotta be az i5, szóval langyos maradt a lapnélküle !
hütő felszerelésében szerintem nem lesz útban [link]
minimálisan lesz igy magasabb a vrm-nél a lap.Tuningrol érdemes tudni, hogy offset vagy auto esetén, 2 lépcsőben ad rá feszt,
pl 1V az alap, tehelésre 1,1 et ad, és nagy terhelés pl FPU stresstesztnél további egy tized, tehát 1,2 vel fogja küldeni, ezt ha jol tudom mindegyik lap igy csinálja már, ez sokakat megzavar, viszont jocskán el lehet
venni a feszt offset,vagypedig a FIX ami betonstabilan tartja.. javaslom órajelben illetve feszben alulról indulj
egy jó i5 4GHz-en beéri 1V-körül. ( i7 nyilván többel) -
bukti2
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap raktam össze az új konfigom. Az alaplap egy ASUS H87M-PRO.
Eléggé új és bonyoloult nekem a BIOS-a egy ASUS P5QC után (még egér is van ), tehát a segítségeteket kérném a beállításokhoz.A konfig többi tagja:
- INTEL i5 4570
- Corsair Vengeance® Low Profile — 8GB Dual Channel DDR3 Memory Kit (CML8GX3M2A1600C9)
- Samsung 840 Pro 128 GB SSD
- Alpenföhn Matterhorn Pure CPU hűtő (PWM)
- 2 db ház venti (nem PWM)Igazából tuningolni nem szeretnék semmit, de első észrevételem pl. hogy a memóriára 1333Mhz-t ír ki. Ez így OK, vagy kell valamit állítani, hogy a gyári 1600Mhz-en menjen? Ja és van az alaplapon egy MemOK! gomb és piros LED, ami bekapcsoláskor egyet villan (nem folyamatosan világít).
Procinál 3,2 Ghz, az jó, bár a feszültségeknek nem tudom mennyinek kell lenniük. Kell itt valamihez nyúlni?
Az SSD-hez pedig mi a legjobb SATA mode? Az AHCI?
A ventiknél is elég sok fajta lehetőség van. Mi lenne az optimális beállítás? Egyátalán jó az úgy, hogy a 3 pines (nem PWM) ház ventiket az alaplap 4 pines (PWM) csatlakozóira teszem?
Kellene egy optimális beállítás, hogy mit mire állítsak ahhoz, hogy a gyári/ajánlott értékeken menjen minden.
Előre is köszi a segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
jim bcs
nagyúr
- a memóriát a biosban tudod állítani 1600mhz-re
- a procinál hagyj mindent auto-n
- SSD-nél szintén biosban AHCI mód kell de azt hiszem alapból azon van, a töredezettség mentesítést kapcsold ki feltétlen más teendőd nincs
- ventiknél semmi gond nem lesz ha 3pines a csatid, a fan expert-ben szépen beállítod de jó a gyári standard
gyorsíthatsz a boot-on egy kicsikét, win+R feljön egy ablak itt rendszerindítás fül alatt nincs folyamatjelző pipáld ki, időkorlát 3másodperc 30 helyett, speciális beállítások processzorok száma mind a 4 ok-alkalmaz-ok-újraindítást kér add meg neki és ennyi
[ Szerkesztve ]
-
ST05
őstag
itt középen láthatod, a memóriát XMP profijára kapcsolod hogy 1600 on menjen.,. ez az alap bios mód amit itt láthatsz ( exit,nél válthatsz advanced
kiterjesztett bios módba, illetve vissza...)
mem ok.gombal nem kell foglalkozni, csak ha gond van ,mondjuk ne mindul..
a piros leddel megintcsak nem kell foglalkozni, az ha égve maradna jelzi, hogy hol a probléma,
tehát végig megy, ramhoz tartozó led? ok kialszik, cpu.ok kialszik stb....
core voltage-nál találsz egy olyat , hogy offset, ezt minusz (-) -ra állitod,
és elveszel tőle mondjuk 0,050-et de akár 0,1V is nyugodtan, igy még hüvösebb lehet a proci,
ha esetéeg fagyást észlelnél, akkor kicsit " kevesebbet veszel el töle ennyi
SSD-hez igen AHCI kell, ha vin 7-ed van ehhez találni némi infot még itt , win8 nál jol kezeli az ssd-t ..ventiket, meg az asus programjával bent windowsba állitgasd az AIsuite nevü progival ,
melyet a lapod oldalán letölthetsz .
bizony jo sokminden van a mai biosokban ,de a negyedét se kell tudni, nem bonyolult
ez ne ilyesszen el[ Szerkesztve ]
-
jim bcs
nagyúr
válasz Trailblazer #237 üzenetére
hupppsz tényleg, köszike
[ Szerkesztve ]
-
smiti
veterán
Először is köszi az eddigi tanácsokat. A tuninggal egyelőre még nem boldogulok, de majd még próbálkozom.
A memók egyébként gyönyörűen mennek az 1-3 slotban.
De ha azt mondod hogy jobban fut a 2-4-ben akkor lehet kipróbálom és átteszem.
A PCI-e foglalatra meg azt írja a bios is, hogy a második is X16-os.
A videón amit itt linkeltél ott a RAM-ot 2400-ra rakja. Ez a rendszer, vagy inkább proci ( 4670K ) ez nem 1333-1600-as ramokat támogatja? Mennyi haszna van a nagyobb ramsebességnek? Csak e-pénisz növelő hatás? -
smiti
veterán
-
Frod
addikt
Tehát nem elég csak átállítanom nekem a RAM-ot 1300-ról 1600-ra, hanem a főoldalon még az XMP profilt is át kell kattintani neki? (Kb ugyanez van nálam is, ezért kérdezem)
Plusz akkor már én is csináltam egy ilyen képet, ha valami nem lenne jó kérlek szóljatok, annyira nem értek hozzá (pl nekem a CPU fesz 0,7-en megy szinte mindig alapjáraton)
[ Szerkesztve ]
Do you see the white shadow?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- Valorant
- További aktív témák...
- Corsair Vengeance 32Gbyte (2x16Gbyte) DDR5 RAM RGB --- ÚJ, 10 év garancia ---
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
- ASRock Z87 Pro4 alaplap, hibátlan működéssel eladó! OEM, csak a lap maga. Nincs tartozék!
- MSI MAG Z390 TOMAHAWK Eladó! 29.900.-
- ASUS ROG Strix X570-I GAMING Alaplap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest