Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ejelhar

senior tag

válasz cof #74632 üzenetére

Szia,
    szerintem nem okay ez így, pont hogy két teljesen különböző subnetbe kéne lógniuk.
    Nem biztos, hogy jól vettem le az otthoni hálód kialakítását, ezért inkább leírom mit gondolok erről.

-Ha IP szinten ugyanabban a hálózatban van a LAN és a WIFI (vagy akárhány tetszőleges fizikai szinten elkülönülő hálózat), akkor az aktív hálózatos eszközöknek gondoskodniuk kell arról, hogy bridge-eljenek közöttük, különben nem fogják látni egymást.
    Az üzenetszórást (broadcast) feltétlenül biztosítani kell az interface-ek között, erre való például, ha a WIFI-t szolgáltató routert AP módba konfigoljuk. Ilyenkor átjárást biztosít a WAN-os hálózat a és a WLAN-os hálózat között, mintha az egy lenne (bridge-el, a hálózati forgalom az transparens e két hálózati interface között).

- Ha nem tudunk vagy nem akarunk két vagy több hálózati adapter között bridgelni (mert adott helyzetben ez nem optimális, sőt, ez a legrosszabb megoldás), akkor route-olunk, és amúgy ez a messze gyakoribb.

Akkor viszont nem lehet ugyanabban az IP tartományban a LAN és a WIFI, különböző subnet-be kell pakolni őket és a routingról külön gondoskodni.
    Szvsz vagy AP módba rakod a WIFI-s routered (ilyenkor ne ő legyen a DHCP szerver, ez az első bridge-elt mód választása), vagy külön alhálókat alakítasz ki és route-olsz közöttük.

Én amúgy szinte mindig a második megoldás mellet döntök, nagyon nyomós ok kell hozzá, hogy ne így legyen (uPNP csak korlátozottan működik ilyenkor, illetve a DLNA csak helyi hálón elérhető).

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák