- Csúcskamerával jöhet a szupervékony S25 Slim
- Telekom mobilszolgáltatások
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
-
Mobilarena
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz david_97 #27264 üzenetére
Épp most volt róla szó, hogy akad cím, ami egyből indítás után bekajálja a 7GB-ot is... [link]
Nekem a Deus-Ex MD is egyből beszól ha kimaxolom, hogy ehhez bizony 4GB-nál több VRAM fog kelleni, szerencsére a 8GB-os kártyán ez nem probléma."Akkor miért nem írnak hozzá okyan drivert"
Mint írtam, akad bőven terület, ahol a 1060 az erősebb. Másban erősek, és ezen nem lehet driveresen változtatni, ha egy játéknak/beállításnak pl. erős ROP kell, a 1060-on fog sokkal jobban futni (pl. magas MSAA), ha a játék többet akar számolgatni (pl komplex árnyalási effektek), akkor az 580 fog neki jobban feküdni. Ez szükségszerűen következik a felépítésbeli különbségekből, hogy más arányok szerint lett a két kártya tervezve, a kimenet, az FPS meg attól függ, ezek az eltérő részarányok az adott játékban/beállításban melyik kártyán milyen végeredményt hoznak össze.
Tehát, mint olyan, nincs "nyers erő". Elméletben a 1060 pl. jóval gyorsabban raszterizál, az 580 gyorsabban számol, ha nagyon nagy vonalakban nézem a dolgokat, mindkettőre szükség van.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz hektorka69 #27306 üzenetére
Én azt nézném meg először, miért ilyen hangos.
Pl. nem-e feszeli túl valami program, szellőzik-e rendesen a ház, nincs-e tele porral a hűtő, nincs-e túlhúzva a ventilátor beállítás...A pulse bár nem a legerősebb 580 hűtő a piacon, de 75 fokot azért elvileg nem repülőgép hanggal kéne teljesítenie.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz hektorka69 #27311 üzenetére
A kérdés, hogy a kártya körül jól hűt-e a ház, bennreked-e a meleg. Lehet benn 50db ventilátor is, ha nem jó helyen csinálnak huzatot. Nekem pl. csak 3db-om van, de jó helyen, illetve ebből 2db 18centis kis picike darab
Amúgy hűtőcsere helyett szerintem is érdemesebb lehet egy Nitro-ra cserélni, azok nagyon halkak gyárilag, és nem sokkal drágábbak.
-
HSM
félisten
válasz hektorka69 #27319 üzenetére
Amúgy olyan marha melegnek nem lenne szabad kijönnie... Átlagos terhelésen tuning nélkül nem valami torkos egy RX580, nálam a Nitro+ 1350Mhz-en, minimális alulfesszel (1,075V, gyárilag 1,125V lenne 1340MHz-re) ilyen 120-130W a GPU pl. BF1 FHD maxon, miközben 66 fok és szűk 1200rpm-en mennek a ventik.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Tomi_Sci #27326 üzenetére
A memóriatípusra ügyelj, stimmeljen, külön van a Micronos és a többi.
Hash-t nem ellenőriz, csak az azonosító stringet. Pl. rárakhatsz egy Nitro SE BIOS-t majd egyből a megfelelő sajátot, úgy jó lesz, én így csináltam, de a saját kétféle BIOS variálás is jó emlékeim szerint.
Én amúgy WinFlash-al csináltam, de atiflash-el rá is tudod erőltetni emlékeim szerint, hogy akkor is frissítsen ha egyezik vagy nem rá való, stb.... De annyira nem akartam beleásni magam a parancssoros mókába.
-
HSM
félisten
válasz meszike91 #27334 üzenetére
Elsőre azt mondanám, próbáld meg a 18.9.3-as driverrel. Illetve ami könnyen bezavarat, ha van valami futó alkalmazás, pl. OSD, vagy egyéb tuning program, ami nem naprakész.
Nekem használtan vett 580 Nitro van, de nem hiszem, hogy ez számítana. Mivel kiemelted, hogy régebbi címekkel van gond, feltételeztem, hogy újabb játékok jól futnak, de azért megkérdezem, újabb játékok jól futnak? Mert ha igen, akkor inkább szoftveres gubancra gyanakodnék.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz meszike91 #27336 üzenetére
Az Afterburner és a Rivatuner OSD szerver hajlamos bekavarni, főleg Origin játékpanellel kombinálva. Azt érdemes megpróbálni uninstallálni.
BF4 ha jól megy, az szerintem elég jó kártya teszt, én azzal szoktam stabilitást tesztelni OC-nak/alulfesznek, Mantle alatt maxon elég hamar összeesik, ha nem stabil a kártya.
(#27339) Aljasvip: Nálam is a szuper ReLive nyomós érv volt a Radeon mellett, ahogy írod is, bár nem volt előtte Nv-m. Nekem hatalmas plusz, hogy azonnal kapok 10/10 pontos felvételi lehetőséget a driverből, mindenféle bloatware reklám vackok nélkül, plusz monitorozást, screenshotot, minden jóságot tud.
Amúgy így kitapasztalva szuperek az OC lehetőségek is, Trixx príma ventilátort szabályozni, minden mást meg remekül lehet kapcsolgatni az OverdriveNTool-al. Ez így tökéletes, mindent tud. Ha nem akarnék hagyományos LUT-os egyedi ventivezérlést, akkor praktikusan szinte mindent tudna a WattMan, vagy elég lenne az OverdriveNTool magában.
-
HSM
félisten
válasz szasanyi #27356 üzenetére
Én mikor kifejeztem aggodalmaim pár napja a hűtő mérete és az alacsony TDP korlát láttán engem erősen próbáltak meggyőzni, hogy jó az. [link]
Azért a Nitro-m lecserélésére nem hozták meg a kedvem.
Az BF1 alatt az nálam elvan 66 fokon 1200rpm alatt 1350Mhz-en kis alulfesszel, az szvsz nagyon baráti. -
HSM
félisten
válasz szasanyi #27358 üzenetére
"Minek is cserélnél RX580 Nitro+ kártyát Rx580 AORUS-ra?"
Próbáltam egy smiley-val jelezni, tessék ezt egy hatalmas adag iróniával értelmezni.Mondjuk egy 1070Ti-ről azért rendesen lefelé lépés egy Rx580, a 1070Ti szintjén inkább a Vega 56 van, bár gondolom ezt a vonatkozását átgondoltad a dolognak.
(#27360) Devas: Természetesen igen, csak kérdés, milyen órajel (teljesítmény) mellett következik ez be.
Nem minden 580-as kártya meleg/hangos gyári értéken, az 580 Nitro a gyári, nem OC 1340MHz-es BIOS-ával kifejezetten halkan és hűvösen tudott dolgozni, csak berakod a gépbe, és már fülig is érhet a szád.Szóval, hogy miért írom ezt, borzalmasan jól skálázódik a GPU. Ezt szemléltetendő lőttem 3 Superposition benchet 1080P Extreme presettel, GPU-Z-ben mérve. Azt hiszem, elég sokat elárul erről a GPU-ról, és hogy miért gondolom azt, hogy 1200Mhz környékén kb mindegy is, hogy milyen hűtő van rajta, egy jobb hűtő már 1340-en is meghűtheti, de komolyabb OC-hoz már durva hűtős verzió kell. A kártya RX580 Nitro 8GB, zárt, halk de szellőző gépházban, teljesen gyári, alap beállításokon, feszültségen 1250, 1340 és 1411Mhz-en, a gyári "Nitro" BIOS-ával, WattMan-ból állítva be a maximális órajellépcsőt, és maximális áramfelvételi korláttal.
Szerintem a maximális GPU fogyasztáson, ventilátorfordulaton és hőfokokon tökéletesen látszik a "skálázódás". Persze, jogos érv lehet, hogy általában lehet alul feszelni a kártyákat, de szvsz az arányokon ez nem sokat változtat, illetve azzal már sokan nem szívesen vacakolnak.(#27361) szasanyi: Ez a mérés neked is érdekes lehet, ha halk, hűvös kártyát akarsz magadnak varázsolni.
(#27362) Runo: Nem lőnél egy ilyen Superposition GPU-Z mérést alapórajelen, alapfeszen, gyári ventiprofillal, ahogy én is, egy végeredmény pontszámmal együtt?
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz szasanyi #27371 üzenetére
Persze, megértem, egy Freesync képes IPS megjelenítő nekem is piszkálja a fantáziám.
Mondjuk a mostani 80Hz képes Dell 24" IPS-el is meg vagyok nagyon elégedve, de játéknál jót tenne a sync, csak a sima V-sync nekem nem opció, mert fájdalmasan elrontja az amúgy alacsony input lagom. -
HSM
félisten
válasz #21346560 #27373 üzenetére
Hupsz, na erre hirtelen nem gondoltam, nekem van egy kis 19"-os második monitorom, én reflexből mindig arra teszem a diagnosztikai programokat, úgy könnyű volt az utolsó jelenet utolsó másodperceiben lőni a GPU-Z-ről egy screenshotot, miközben a fő monitoron még ment teljes képernyőn a teszt.
Amúgy ha a kiírt adatra kattintasz GPU-Z-ben, ott lehet állítani, hogy az aktuális helyett maximális/minimális/átlagos értéket mutasson. Én ezért is raktam maximum kijelzésre a hőfokot, ventilátort, és GPU-only Power Draw-t és a VDDC-t, Superposition előtt pedig reset. Ezek így együtt megmutatják, mi történt a kártyával a teszt alatt. Igazából így az se nagy baj, ha csak a bench után lősz róla képet, a maximum kijelzés megjegyzi, amit kell, a többi jó esetben a grafikon futásából látszik.
Ja, és nem medium-on ment, hanem 1080P Extreme-en.
És akkor legyen kép tőlem is, 1340/2000Mhz-en, én így mértem:
Épp ugyanoda a 73 fokhoz állt be, 1200rpm-en.A sebességed amúgy jónak tűnik, [link], ugyanakkor a majd 2400rpm elsőre nem tűnik túl kedvezőnek 76 fokhoz, és ez bár egy megterhelő, de mégis csak mindössze kb. bő 2 perces bench.
Köszi, hogy megnézted!
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Looserke #27376 üzenetére
Nekem ismerős innen ez az 1,15V. [link]
Ha kézzel hozzányúlsz a feszültségekhez, vagy a Trixx munkálkodik, akkor ezt a teljesen nonszensz feszültségtáblát kapod: [link]
Úgyhogy én inkább kiteszteltem a konkrét feszültség lépcsőket az én kártyámhoz, és azt írtam be kézzel az igényes alulfeszeléshez az OverdriveNTool-ba (wattmanba is lehetne) kiindulásnak:
300 MHz 0.95V
.....
1145 MHz 0.95V
1215 MHz 0.963V
1257 MHz 0.994V
1300 MHz 1,038V
1340Mhz 1.125V
+OC 1411MHz 1.2V
Mondjuk 1145Mhz és alatta majd ha egyszer ráérek újra kellene mérjem, mert a duplamonitor miatt nem ment 0,95V alá. Oda csak érzésre lőttem be pár értéket, azok úgysem olyan lényegesek, mert ott már nagyon kicsi a fogyasztás úgyis. 75,7% az én ASIC-om, sima 580 Nitro+.(#27377) Runo: Mindenképpen pozitív, hogy nem a teljesítményt csípi lefelé, hogy ne süljön meg, hanem inkább hangoskodik.
Kis alulfesszel (szűk 1,1V környéke 1350Mhz-hez) szerintem tényleg elfogadható zajszintre belőhető lehet játékokban.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Looserke #27379 üzenetére
Azért ez is eléggé agyrém (a felső 4 dpm fokozat azonos feszen ), nem tudom, honnan szüli a Wattman, meg minden más tool ezeket.
Ha kipróbálod, hogy automatán adott órajelhez milyen feszt ad magának a kártya (HWINFO-ban nézed a VID-et pl. a GPU-Z render tesztjével), elég hamar ki lehet deríteni, mennyinek kell lennie az annyinak. Én így csináltam.
Először megnyitom a progikat, WattMan, GPU-Z, HWiNFO (sensor only). Utána a GPU-Z-n jelölt kérdőjel mögül elindítom a render test-et, azt látod jobb felül, az ad egy konstans kis terhelést a kártyának. Utána WattMan reset, majd beállítom dinamikusra az órajelet, és a megkeresni kívánt órajelet állítom be az összes nála nagyobb helyére, feszültség automata. Ezután már csak HWiNFO-ban kell megkeresni a Nitro VRM csipjének adatait, és ott a GPU VID értékét kiolvasni, és meg is találtuk egy órajel gyári alapfeszét. Ezt persze el lehet játszani az összes órajel lépcsőre, és akkor hamar megvannak a gyári feszültségek.
Az órajel lépcsőket szerencsére jól kiolvassa a WattMan a BIOS-ból.A képen pl. az 1255Mhz gyári feszültségét látod a kártyámon, 0,994V, ha a WattMan-ra bíznám az alapértelmezett manuális feszekkel, adná ennek is az 1,15V-ot [link].
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Looserke #27381 üzenetére
Nálunk a nagy hűtős meg kitolt limites Nitro kártyával nem gond, de egy egyszerűbb kártyánál azért probléma, hogy nem esik vissza a feszültség a kisebb órajelű állapotokban, praktikusan így sokkal többet kell ilyenkor a kártyának órajelből visszavenni, ha szűkössé válik a TDP.
Jobban belegondolva még V-syncnél lehet gond, illetve részterhelésen, olyankor így magától manuális feszen csak az órajelet venné vissza, amikor a feszültségnek jóval nagyobb hatása lenne rendesen beállítva.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz #21346560 #27383 üzenetére
Igen, ez erősen egyéni preferencia kérdése is. Én is többnyire fülessel játszom, de mégsem szeretem, ha a VGA 1500-1800rpm fölött teker, ha a nyitott füles van rajtam abba be is hallatszik efölött, pedig a házam is hangszigetelő habos oldalfalú.
A lényeg, hogy a Te igényeidnek megfeleljen, amid van. -
HSM
félisten
válasz szasanyi #27388 üzenetére
Így igaz. Ugyanakkor ezen kérdésekkel nem fárasztotta magát a kérdező, így én se fáradtam a válasszal.
Nemrég volt téma, képpel is illusztrálva: [link].Ami a kártya erejét illeti, szerintem szemléletes, hogy az RX560-am éppen jó volt 4GB VRAM-al.... Persze, van játék, ami szépen kifutja magát 580 szinten is 4GB-al, de én biztos nem ezen spórolnék. (És nem is spóroltam. )
(#27390) milan18: A Nitro+ 580-nak bitang jó hűtése van...
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz milan18 #27396 üzenetére
A BF4-hez 2GB nagyon limitáló volt, már a 7870XT-met (1536 shaderes 256bites cucc volt) is az fogta vissza, elég csúnyán, a 4GB-os 290-esemen viszont príma volt.
Az RTX2060-al szkeptikus vagyok, nem lesz elég sávszélesség, kb. jelenleg nincs értelme megcsinálni. Talán majd RTX3060, HBM-el, de az sem lesz olcsó szvsz. Sajnos a RT nem éppen költséghatékony technológia.
Szval, lehet némileg tovább fog maradni az az 580... Amúgy elég jó holmi, el lehet vele nagyon jól lenni, főleg FHD-n, szuper képminőség mellett, ha jó motor dolgozik a keze alá. Akárhogy nézem, 6Tflops azért nem kevés számítási kapacitás. -
HSM
félisten
válasz milan18 #27398 üzenetére
2600 OC vagy alap 2600X tökéletes alá szvsz gyors ramokkal. Nekem egy picit gyengébb régi hatmagos 4Ghz-es HEDT intel is szuperül kihajtja. Pedig szeretem ám ha FPS-ben pörög az FPS, pedig se a BF4 se a BF1 nem számít kifejezetten CPU-kímélő játéknak.
(#27399) lacus83: Igen. Modjuk az újabb hullámban az ETH emlékeim szerint inkább a ramot gyilkolta, nem a GPU-t.
A Nitro 480 bár nagyon igényes, jó kártya volt, de egy kicsit túl spórolósra vették a figurát a bordamérettel, az 580 teljesen más vadállat, na azon egy féltégla van, erőből megoldja a feladatát.
Elég vicces kép, ahol egymás mellett van a két hűtés... [link]
És itt a magasságbeli hízása nem is látszik az 580-as bordának.Egy kisebb Vega nekem is tetszene amúgy, 580 kategóriában kis gyorsulással. De elég jó a Polaris is, a Vega itt kicsit overkill lenne tudásügyileg, viszont a magasabb órajelre való képesség jól jönne.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz MasterMark #27415 üzenetére
Akkor azért annyira nem egyszerű történet. Köszi az infót!
-
HSM
félisten
válasz MasterMark #27421 üzenetére
A képminőségnek amúgy jót tesz... Csak az az input lag, amit csinál... Én falra mászok tőle, de nem mindenkit zavar ennyire.
-
HSM
félisten
válasz MasterMark #27423 üzenetére
Mekegés?
(#27424) csiga8: Első hallásra két dolog ugrik be. Vagy a memóriát tréningezi újra (pl. nem gyári BIOS) vagy valami átviteli zűr, néhány monitoron előjöhet ilyesmi. De inkább az előbbire tippelnék.
-
HSM
félisten
válasz Xblades #27426 üzenetére
Nem vettem észre, hogy bármilyen negatív hatása lenne a sebességre. Az üresjárati fogyasztást növeli sajnos meg (kb. minden GDDR5-ös AMD-n), azt úgy orvosoltam, hogy a ram órajelét OverdriveNTool-al levettem 1000Mhz-re.
Mellékhatásként nagyon ritkán "rezzen" egyet a kép emiatt, de különösebben nem zavar, főleg hogy tényleg nagyon ritkán csinálja. Így viszont vígan passzívan marad két monitorral is, gyárilag be-bekapcsolta két monitorral a ventilátort, amit nem tartok egészségesnek.
Nekem is egy kis 4:3-as 19"-os kis IPS csoda van a nagy 24"-es FHD mellett.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz csiga8 #27428 üzenetére
Ebből nem derül ki, hogy esetleg nem-e esett egy leleményes bányász ügyes kezének áldozatául.
Memória tréning az a GDDR5 tulajdonsága, hogy minden órajelhez le kell tesztelnie az átvitelt, ezt nevezik tréningnek, az AMD kártyákon a gyári paraméterekhez bele van égetve a tréning eredmény előre, ne villogjon a kép a gyári órajelek közti váltásnál, de ha mókolás van a gyári paraméterekkel, akkor ez bajokat okozhat.
A bányászok tipikusan a memória időzítéseit szokták átírogatni, mert ETH bányászásnál nagyon sokat hozhat a konyhára.
Én a TPU BIOS adatbázisából töltöttem le az 1411Mhz-es Micron memóriás BIOS-t, nekem azzal príma a Nitro+. [link]
Amúgy azt hiszem, a mókolatlan driver sárga felkiáltójelesen mutatja a kártyát, ha piszkálva volt, amíg nem kap patch-et, mivel olyankor nem stimmel az aláírás.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz csiga8 #27431 üzenetére
Eszközkezelőben adja felkiáltójelesen a driver az eszközt, hogy valami probléma van vele.
(#27432) csiga8: BIOS kapcsolóval átkapcsolod a másik BIOS-ra, ami jó, azzal elindítod, majd ha elindult működés KÖZBEN átkapcsolod az elrontott BIOS állásába, és EZUTÁN a lementett működő vagy a kártyához való alternatív BIOS-t a fekete képet adó BIOS állásába frissíted/felülírod.
Amire nagyon kell figyelni, nehogy véletlen a működő állásban lévő BIOS-t írd felül! Mert ha az is felülíródik egy rossz BIOS-al, akkor már jóval nehezebb gatyába rázni a kártyát.
Szerk.: ha van alaplapiról kép, mégegyszerűbb, akkor csak arról bootolva visszafrissíted a Radeonon elrontott BIOS-t az eredetire vagy egy működőre.
Pl. WinFlash ilyenkor is látja a kártyát [link].Valószínűleg semmi baja a kártyának, csak vagy rosszul frissítetted rá, vagy nem rávaló BIOS-t. Ezt korrigálva menni fog tovább.
(#27433) MasterMark: Értem, mire gondolsz. Az teljesen katasztrófa élmény, ha nincs meg stabilan legalább a képfrissítési frekvenciának megfelelő FPS, bennem még mint kósza gondolat sem merül fel a V-sync bekapcsolása, így erre nem is gondoltam.
Viszont stabilan a képfrissítés felett ilyen gond szerencsére nincs, akkor "csak" az input lagot vágja tönkre.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz csiga8 #27436 üzenetére
Gondolom, ha benn van a kártya, akkor arra próbálná tenni a képet... Elsődleges VGA opció a BIOS-ban ezt általában állítani tudja. Vagy a BIOS kapcsolós megoldás is jó, amit írtam.
Ez ugyan egy 480 Nitro, de ugyanígy van az 580-ason is, csak a piros gomb nélkül, a fekete pöcköt lehet jobbra-balra eltolni, az vált a két BIOS között. [link]
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz csiga8 #27446 üzenetére
Az integráltról még megpróbálhatnád elindítani a gépet, hogy onnan bootolva látja-e a winflash a radeont.
Milyen BIOS-t tettél végül rá, milyen programmal, és mit írt ki, sikerült neki a dolog?
Az alaplapi vga tudtommal a legtöbb lapban alapból csak akkor ad képet, ha nincs külön VGA. Külön be kell állítani, hogy külön VGA-val is integráltról induljon.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz csiga8 #27448 üzenetére
Pedig jó program és jó BIOS.
Az a fura, hogy megakadt és elfeketedett. Valószínűleg nem sikerült a frissítés, és az új próbálkozás valamit elrontott. Ugyanis, ha csak simán elrontja a frissítést, újraindításig úgy is működnie kellene tovább a kártyának.
Ja, azaz a pont, hogy az integrált legyen az, akkor oda rakja a képet bootoláskor.
Ezzel a dos-os módszerrel gyógyítottam elrontott BIOS-os radeont, a biosok kapcsolgatásával, amit neked is írtam.
-
HSM
félisten
válasz csiga8 #27453 üzenetére
Érdekes, sikertelen bootolásnál ott kéne maradjon egy szám a debug leden, hol akadt el.
Ez alapján pedig lehet elkezd tölteni, csak kép nincs valamiért.Gari semmi nincs a cuccon? Magától egy elrontott BIOS frissítéstől nem lenne szabad téglásodnia. Illetve meg lehetne próbálni más kártyát berakva elsődlegesnek van-e kép bootolásnál, vagy hogy ha a bányászgép látja, ott is lehet próbálkozni a BIOS helyreállításával. Persze, csak ha amúgy nincs kinyiffanva a kártya.
-
HSM
félisten
válasz csiga8 #27455 üzenetére
Épp most kaptam priviben egy tippet egy barátomtól, hogy Asrock lapban lehetnek nehézségek a VGA-detektálásban, ő is úgy járt, hogy nem volt képe BIOS resetig, csak bebootolt kép nélkül.
Szóval, sok szerencsétlen apróság gyűlhetett itt össze. Én továbbra is arra tippelek, hogy az alap probléma, hogy a BIOS frissítés sikertelen lett, és utána az apróságok halmozódtak, de hogy egy megfelelő BIOS újraprogramozással pl. a DOS-os módszerrel szerintem gatyába rázható lesz. Ez persze nem ígéret, lehet a tiéd lesz pont az a ritka kivétel, amikor nem, ezt nem lehet tudni, a gari is ezért jó, ha van.
-
HSM
félisten
válasz qukesz #27499 üzenetére
Ha ezt nekem szántad, én 50mV-al a gyári feszültsége alatt járatom, 10Mhz-el magasabb órajelen, mert úgy szép kerek 1350Mhz.
Hogy miért? Miért ne. Így még egy picit halkabb és hidegebb, és úgyis használom a programot, mert sajnos gyárilag elég torkos lenne két monitorral ha nem játszom, és a ventilátort is be-bekpacsolgatná. -
HSM
félisten
válasz D1Rect #27504 üzenetére
Igen, én is akkor csaptam le rá, és ehhez még prémium is járt.
A story módja eddig tetszett, már ezért bőven megérte a rá költött pénzt, viszont a multijáról rosszakat olvastam, így eddig nem erőltettem a kipróbálását. Majd egyszer azért megnézem, milyen, de túlzottan nem izgat. Van még pár cím, amiket megvettem és majd végig akarok játszani, két Deus Ex, meg a ROTTR, de eddig idő hiányában csak a várólistára fértek fel.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Mizol29 #27506 üzenetére
+1 egy 580-ra.
Jobb csipek, általában jobb hűtéssel, nagyobb TDP mozgástérrel. Később, ha a CPU kezd kevés lenni, még mindig lehet azt is fejleszteni.(#27507) Lacccca87: Egy sima, tuningolhatatlan i5 4460 mellé én már feleslegesen erősnek gondolom a 1070-et (picit az 580 is az lehet), árban is minimum másfélszerese lenne egy jobbfajta 8GB-os 580-nak....
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz #42431471 #27515 üzenetére
Ugyanez nálam is, Nitro+, szépen visszahűti kb 45 fokra, és kapcsolja is le a ventilátort.
Mondjuk 2 monitorral már néha be-bekapcsolja gyári állapotban a ventilátort, de az is kb csak a GPU-Z monitorozáson látszik, mert hangja az kb semmi nincs olyankor.
(#27513) D1Rect: Ez milyen típus egyébként?
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz D1Rect #27525 üzenetére
Érdekes, egy monitornál 300Mhz-en kéne menjen a memória, kettőnél pedig 2000Mhz-en, nálad meg 1Ghz, érdekes kérdés, miért, elvileg az a köztes órjellépcsője, de miért abban van....
Nálam még 4K VP9 videó lejátszásnál is meghagyja egy monitornál 300Mhz-en. No, meg a 0,9V is sok, nálam ugye a kézi "2D" profilomban is belőttem, hogy 1Ghz ramnál elég legyen neki a 0,8V. [link] Bár nálam az 1Ghz-es lépcsőhöz gyárilag is 0,8V tartozott. [link]
Így nálam a Nitro+ két monitorral, 2D-ben terhelve is elvan 48 fok körül passzívan.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz D1Rect #27532 üzenetére
Várható volt, hogy ez lesz a vége. Már az elején is segítség kérése helyett csak szidtad az RX580-at.
Pedig egy jobb hűtésű RX580 ugyanúgy szépen passzív üresjáratban, akár több monitorral is pár kattintás után.
Egyszerűen nem az igényeidnek megfelelő típust választottad. Nem véletlen néz ki pl. így eymás mellett a Pulse és Nitro+ verzió... [link]
Mondjuk ha neked jó így fele erejű káryával, FS nélkül, nekünk is. -
HSM
félisten
válasz Pokesz007 #27531 üzenetére
Esetleg ez nem segít 2D-re (nyilván a kártyádhoz igazított feszülségekkel)? [link]
Persze, ez akkor működik, ha amúgy a monitor vagy egyéb terhelés miatt 2Ghz-en járatná a kártya ramjait, ezt GPU-Z-vel tudod ellenőrizni.
Az alap gyári feszek kiderítésére is írtam egy hsz-t, elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában pár perces móka és többet nincs vele gond. [link][ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz D1Rect #27536 üzenetére
Nézd, a probléma, hogy egy olcsóbb, gyengébb hűtésű példánytól várod el azt, amit inkább egy komolyabb hűtésű darabtól lehetne.
Egy 1050Ti kaliberű kártyánál nem kell erre figyelni, mert egy rozsdás vasdarab is meghűti bármilyen állapotban, ahogy AMD-nél házon belül az RX560-ra is igaz ez abban a teljesítmény kategóriában.
Ha engem kérdezel, ez user error. Ha nekem egy igényes, halk, túltervezett hűtésű kártya kell, akkor keresek egy igényeimnek megfelelő, drágább, komolyabb hűtésű verziót, így is tettem az 580-asnál, nincs is semmi gondom a hűtésével.
Illusztrációként itt direkt beálltam BF1-ben egy jobban terhelő részre, resteltem a GPU-Z-t és HWiNFO-t, és ott hagytam 20 percre melegedni a kártyát. FHD DX11, max beállítások, és hogy azért terhelést is kapjon a VGA 150% resolution scale. A VGA a gyári alap BIOS-án, full gyári beállításokkal, minden külső program vagy állítgatás nélküli, 100% out of the box állapotban, zárt gépházban.
Itt se throttling, se helikopter hatás bizony nem volt. Szépen eléri a gyári 75 fokos termal targetet, és ehhez 1300rpm-en forog csendben a ventilátor.
Megnéztem, mi történik a játékból kilépéskor, semmi, picit megemeli a fordulatot pár másodpercre, maximum 1577rpm-re, majd szépen ahogy hűlt vissza a kártya, 47 foknál átmegy passzívba 5 perc után.
Ráadásul, két monitorral, ha csak egy lenne, még hamarabb visszahűlne, mivel akkor nem maradna 2Ghz-en a memória, hanem levenné szépen azt is 300Mhz-re.Amúgy igen, elvileg érkezőben az 580-as 12nm-es verziója, kicsit magasabb órajelekkel, biztos jó cucc lesz. De ne egy olcsóbb típust vegyél majd.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- Revolut
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- DIGI kábel TV
- PlayStation 5 Pro teszt
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Csúcskamerával jöhet a szupervékony S25 Slim
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple asztali gépek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851