- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
válasz Hosssszu #69009 üzenetére
Teljesen idevaló a retro és a modern gép hálózati kapcsolata. Én amúgy DHCP- t állítok be Win7/8.1<-->Win3.11/9x gépek kapcsolatához. A routerre rá van kötve egy régi 10/100- as switch, arra megy a retro, a routerre pedig az újabb gép, sima UTP kábellel. A router a switch- re is kiosztja a DHCP- t, és TCP32- vel a Win3.11 is DHCP- be kapcsolható. Van keresztkötéses kábelem is, azt már viszonylag régen használtam.
Általában a belső hálón egy könyvtárat írás/olvasásra is megosztok minden gépen, így kényelmesen lehet másolgatni ide-oda.
Az így belőtt hálózatot, Wifin keresztül látja az Androidos tablet, telefon is, ha fel van telepítve rá a TC+lan plugin, tehát telóról is látom a Win3.11- es gépet is. Kényelmi szempont, nem is kell egyik gép elé sem leülnöm, telefonról is indíthatom a másolást.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Akkor jó hogy említettem, örülök hogy bevált nálad is. Nekem főleg az egyszerű használata tetszik, csak a gépneveket kell megadni, aztán már látni is az osztott könyvtárakat.
Az említett kisebb gondokat okozhatja a gigabites switch. A régi hálókártyák nem szeretik, nálam amiatt van a 10/100- as is bekötve.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
A Win7/8.1- es gépek nálam is védve vannak, azokról másolgatok. A modern vírusirtó a régi vírusokat is látja, 2000 előtti CD- re került belőle, simán megfogta, a CD- ről nyilván nem tudja törölni, de a retro gép Share könyvtárán írási engedély is van, onnan azonnal törölte. Mindegy hogy a másolás melyik gépről van indítva, a vírusirtó a retro gép felől lekért, kimenő fileokat is ellenőrzi. Sőt Android eszközzel indított átvitel esetén, a régi telefonomon megbújt Android kártevőt is kiszúrta.
A DOS- os gépeket ettől függetlenül ellenőrzöm a korabeli ThunderByte Anti-Virus programmal is. Ez jó szolgálatot tett Bacsis- nak is, kiállítás előtt fertőződött jópár retro gépe, evvel jól tudta detektálni, melyik gépeken van.
Ennek ellenére sztem ma már biztosan vírusmentes gép nem létezik, lehet hogy tiszta és nyugisnak látszik, és lehet hogy valóban az is, de ki tudja...
DOS alatt nagyobb biztonsággal el lehet dönteni ahogy Frawly is írta.
-
válasz Madara-san #69041 üzenetére
Voodoo2SLI : gyakran leírtam már, tehát sokadik ismétlés. A teszteredmények P-III/1000- ig biztosan emelkednek. Korábban úgy hittem hogy 800- on már kihajtja, de mégsem - 930MHz - 1000MHz. Tehát ha időrendben nem is passzol, azért célszerű. Rajtad múlik hogy a korhűt vagy a célszerűt választod.
Az intstabilitáshoz (Re #69038) :
Win9x : Win95- ről nemigen nyilatkozom, egy gépen van és anno is rövid ideig használtam, de nem volt vele gond. A Win98SE viszont stabil. Instabilitás esetén mindíg kiderült hogy valamilyen hardveres vagy szoftveres gond van a háttérben. Ha a vas ok, nincs gond. Telepítéskor pedig ügyelni kell a helyes sorrendre, valamint driverezésnél többmindenre, pld chipset drivernél mikor maradjon a Win- es, és mikor érdemes lecserélni, aztán még pld a VGA driver helyes kiválasztása, stb.
Véleményemet vedd egyéninek, sokan nem osztják, de sztem a 98SE atomstabil, ezt pld az utóbbi időben +megerősítette nálam két dolog, a két véglet :
1 - 486VLB- re a hálógond miatt kényszerűségből feltelepített 98 is rendben megy
2 - overkill 4GHz- en pörgetett P4+1GB RAM(de 2GB- al is)+R9800Pro konfiggal is stabil - [link] - [link]. Itt már a neten keringő téveszmés vélemények szerint a túl magas proci-órajel miatt buknom kellett volna, ez is közrejátszott hogy kipróbáltam és semmi ilyesmiről szó sem lehet. Szoftveresen is a végletekig fel van turbózva + UOSP +Loew over 512MB RAM driver, USB kiterjesztés, NTFS drive kezelés, nagy vinyók, stb.Az instabil hiedelmek inkább sztem régebbről berögződött dolgokra vezethetők vissza, gagyi vasak, nem megfelelő telepítés+setelés.
Ezek tények, gépek előttem vizsgáztak, hosszútávú stabilitástesztek rendben, interpellálni lehet, de mivel nálam ez van, nem valószínű hogy egyet fogok érteni.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
-
-
válasz Madara-san #69064 üzenetére
Össze is van rakva ez a gép véglegesre. Még RAM cserét tervezek, akkor éppen csak 100MHz- es BX ready volt kéznél, de elég jól helytálltak 133MHz- en, azonban csak CL3- ban. Ha CL2 beállítással emelkedni fog a teszteredmény, akkor lehet kipróbálom még erősebb gépben, nemtom, lehet ott meg már a kompatibilitás miatt nem lesz nyerő. Neten találtam Athlon XP melletti SLI eredményt is, de alacsonyabb volt.
Arn : jó sok archív anyag került elő , nálam is előfordult hasonló. Sajnos volt anno egy viszonylag új 200GB- os vinyó is, mely váratlanul állt le, néhány pótolhatatlan cuccal, de én voltam a hibás, nem volt lementve más médiára.
-
válasz envagyok #69091 üzenetére
Jó írás, a fórumba lépő kezdőknek ezt is érdemes lenne elolvasni.
#69092 : milyen XP verziót telepítesz ? Anno SP1- el kezdtem, Via S462- es gépre felment, de a driverek véglegesítését már nem tudtam elvégezni, a desktop is csontra fagyott. SP2 és 3- al már nem volt gond.
-
-
-
válasz jokeph #69130 üzenetére
Tuningolva volt ? PII- esből a 450- es volt a legnagyobb. PIII- ból létezik 500- as, jó kis proci, kedvelem, ennél próbáltam én is a kismértékű tuningot, 550- en teljesen stabil.
(#69129) arn : gondot csak az okozott hogy SP2/3- ra frissítés után többen hívtak hogy belassult a gépük, vetettem bele mindegyikükkel még 512MB- ot, kész varázslónak tartottak , hogy ismét használható lett az XP
(#69131) envagyok : még a színekre is figyeltek , akkor ebben is eretnek vagyok, utoljára pld kék alaplaphoz használtam a 2ZS- t....át kell gondolnom az egész eddigi életemet
-
Nagyon szép lowend pont, 2.8- as Cerkával minden bizonnyal csúcs, az elérhető abszolút listában azonban van alacsonyabb is. Igen, kisebb procival nem kizárt hogy megdöntenéd ezt
-
válasz DarthSun #69136 üzenetére
Az általam produkált legkisebb eredményt viszont lenyomja, grat !
-
Ha adna a végén pontszámot akkor bíztató. Nekem a K5- ös procival lefutott, de pontszámot nem adott, lehet kell az MMX utasítás, bár a minimum követelményekben nem látom kitételként. MMX- es procival és 2x60 szorzóval meg lehetne próbálni.
-
-
Megérkeztek
MSI lap, 848- as de tuninglehetőségekkel. Northwood- ot még nem is teszteltem, ebben pótolom
Asus Ti4200 - Inno hűtővel, így is szép
Sapphire R9600XT. A Medion 9600TX- hez lehet majd viszonyítani, hogy melyik betűsorrend a nyerő
RAM kollekció - DDR512 és 1G- ások, SD 128/256/512MB- osok, több BX ready, az 512- es nem az, de így megvan a 3. a VH6T- be.
-
-
-
válasz envagyok #69162 üzenetére
Socket462 a "félretro"- vagyis inkább már retro FSP tápot kedveli leginkább. 350W- os felújított van benne nálam. Modern 700W- ossal is indul, de azon a még részben szükséges 5V már nem olyan 5V mint régen , ilyen táppal érdekes módon az 5V random lecsökken, a 12V pedig megugrik. Nemtom miért, de ez van.
Jött pár db "űbergagyi" táp, melyek e jelzőnek pont az ellentétei, a korabeli S462/478 lapokhoz a legkiválóbb, megbízható tápok (gban ), ritka kincsek, pláne tesztelt, megbízható állapotban, a fenti lapokhoz ezek jók csak minden szempontból. A P4 MSI lapot is ilyennel fogom hajtani, előre tippelem hogy pöccre indulni fog, valamint a tuninggal sem lesz gond.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
mert azon a korszakon kivul kb semmire nem jo
Kulcsmondat, kombinált következtetést is vonz
- egyre többen rájönnek hogy bizonyos időintervallumban a meghatározó hardverek magasabb áron kínálhatók és gyakran meg is veszik
- a fenti miatt a retrokedvelők száma magasabb lehet mint a fórumokban, közösségi oldalakon postolók számaA 3 test probléma nem megoldható.
-
Azz igeen . Már a CoolerMaster 600W 2 körös, nem is emlékszem mikori, olyan 6-7 éves lehet kb, de nagyobb 12V igényű géphez - Phenom-II/GTX580 - kompromisszumokkal használható csak, pedig ahogy lehetett sztem elosztottam a 2 kör terhelését. 700W egykörös Csifivel már ok, nem lassulnak be a ventik ha beindul a 3D. Core2/Phenom-II óta nemtom mit akarnak egy régi táptól . A mostani nagygépemben is 700W (FSP Hydro) van, pedig abban a video (GTX1060) sokkal kevesebbet kajál mint a félretro GTX580. Ezen táp az átlagembernek is megfizethető, nem érdemes spórolni rajta. A tervezett 2011v3- hoz pedig már a fiókban pihen a 650W Giga. Oda sztem elég lesz, a kis Xeon csak 85W- os , video nemtom mi lesz a végleges, egyelőre a kipróbáláshoz van szabadon egy HD6850.
-
válasz Frawly #69192 üzenetére
Az összefoglalóban van Yutani cikke, a CLUB 500 - megateszt. Direkt az említett azonos órajelre vetített teljesítményt elemzi.
-
Ezek a régi listák mindíg be vannak linkelve nálam, hogy lássam mennyit kell(ene) teljesíteni. Az utoljára épített SocketA esetén abszolút fal van 2400 MHz- en, mindegy hogy FSB vagy szorzóval nyomulok. M-Barton+az Asus korabeli csúcslapja, 2.4- en teljesen stabil, feljebb rendszerint képet sem ad. 2315 - amit választottam, ez 24/7- re is ok sztem, 2.4- en bődületes hőt termel, csak tesztre volt, félek hogy elolvad, kiég valami . A Prescott 4GHz- en hűvösebb, élhetőbb konfig, és ott már lenyomja a 2.4- en járó Bartont. A 3.3- on pörgő Prescott- ot tudja összességében befogni, ill ekkor kicsit jobb a Barton, saját válogatású tesztsorral megküldve.
-
-
-
Akkor én kifogtam. BE6, 2db - ezt még Benedekco küldte, hibátlan, szépen megy 133MHz FSB- vel is, aztán kicsit később Te küldted ezt a példányt, szépen hajtja az 500@550 Katmai- t, hibátlan mindegyik, púpos kondi nélkül. Az ST6 szintén ok (legalábbis az utolsó használatkor, régóta nem kapcsoltam be), de azt még nem blogoltam részletesen, majd valamikor sor kerül rá is...
-
Hoppá, erre nem gondoltam, és nem is kérdeztem rá . No és hogy emlékszel, cseréltél ? szerk : látom megválaszoltad... (hát ezt a lapot nem mostanában adtad, talán nemrég néztük, volt vagy 6 éve legalább ?)
A retro gépeim többsége nincs sokat használva többnyire, mivel sok van, egy-egy példányra kevés időszelet jut.
[ Szerkesztve ]
-
válasz KROK640 #69266 üzenetére
Amúgy ez tényleg ilyen operett. Ki kell próbálni, tesztelni, hiteles időbélyegzővel ellátott eredményeket produkálni ezen lapokkal most. Én tök happy vagyok hogy 2400MHz- en megy a Barton (jó hát lehet hogy a Thorton meg ilyen kisebb kesses jószágok mennének kicsit többet, de az már érdektelen, a Barton a korszak igazi ásza).
-
Azt én nem is néztem, nem próbáltam leszedni, főleg mivel sztem (legalábbis látszólag) rendesen hűt. A 8 centis CPU venti fölé aberráltam egy 9cm- est -[link]- így a CPU hőfok csökkent, valamint többlet légáram megy az NB bordára.
[ Szerkesztve ]
-
Ja, kényes, nem BX stabilitás az biztos . Be lehet lőni azért, ALi esetén összefoglaltam régebbi hsz- ban, VIA- nál pedig el kell találni a megfelelő 4in1+videodrv párost. Mennie kell korhű videoval is, bár nekem a VIA G2 a 9800Pro- ra van jelenleg belőve, de most a sok kisebb kitérő miatt szünetelnek a CPU tesztek.
[ Szerkesztve ]
-
10 procit leteszteltem már vele (Epox MVP3G2 / K6-III+ @617 / AIW Radeon9800Pro @ 398/351), stabil mint atom a megfelelő beállításokkal, a 9800Pro is jó példány, egyszer megtéptem @411/371- re, 4282 pötty, ami SS7 esetén már ultramagas, és ha megnézitek a Nature teszt 71.3 FPS resultot, az sem semmi egy kis SS7 procival.
-
Igen, katyvasz az egész, de így mégnagyobb a sikerélmény, ha megtalálja az ember a működő kombinációt.
ALi rev 1.03- ban nekem amúgy mennek a későbbi kártyák, Ti200, Ti4200, FX5700/5900XT. Egy a kivétel, sajna a 9800Pro nem indul, képet sem ad, emiatt kellett a VIA G2- őt bevetni, mivel csak a 9800Pro- val lehet stabilan 4000 pont fölé menni.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Nem értem igazán , fentebb is írtam pár kártyát melyek mennek benne (Asus P5A-B), stabilan.Ismét belinkelem a hsz- t, melyben összegyűjtöttem mire kell figyelni, ebben látható egy eredmény is Ti200- al. Mondjuk az csak 333- as K6-2- vel készült, de van pld 500- as K6-III+ - al :
DOS alatt is teljes a stabilitás :
Fent volt jóideig a tesztállomáson, tehát csak ismételgetni tudom, ha minden rendesen be van állítva, semmi gond nincs vele.
(#69282) KROK640 : a korabeli driverekkel volt gond, a késői ALi AGP drv esetén minenféle VGA megy benne rendesen. A Voodoo2 pedig régen sem okozott gondot neki, sajnos ott is gyaníthatóan user error/setup hiba...
A P-III/500 + feltehetően BX lap esetén pedig nem kell semmit tapasztalgatni, mindennel megy, még akár hibás beállításokkal is , tény hogy más kategória(#69283) zotyesz66 : az ALi Ti200, Ti4200 kártyákkal alapból valóban gyorsabb kissé. Egyébként az MVP3 belövése sem leányálom, tehát ott is lehetnek gondok alaposan. Megfelelő driver+meinterleave + K6-III+ -al + a legerősebb AGP 2x- es kártyával azonban a VIA erősebb mégis. A meinterleave- el is kicsit lassabb a mem átvitel, ennek ellenére az összteljesítmény mégis nagyobb, nemtom miért, a korabeli S7 versenyben látszott, nemrég pedig én is teszteltem, ugyanaz a tendencia nálam is.
-
Igen, 98- ban xopacs volt. Az aliagp19 drv dátuma 2002.04.18, legalábbis a letöltés szerint, a nagygépemen néztem, nemtom hogy ez-e a megjelenés pontos dátuma, de ha igen, akkor innentől lehet számolni a chipset életképességét. A beállításgyűjteményben hangsúlyoztam is hogy ma már retroként jól belőhető.
Sokáig én is abban voltam hogy pld NVidia kilőve a laphoz, az általános közvélemény is az volt, a rev 1.05 lappal történt próbák igazolták is, de csak amiatt mert nem a megfelelő drv- ket használtam. 1.04- től csak a K6-III+ procival vannak gondok, ami nem megkerülhető, más minden ugyanúgy ok, mint az 1.03- as lapnál.Amúgy más lapoknál is okozott anno, a nem megfelelő setelés, hasonló problémákat. Ez is és más, pld rendszerint már alapból a Win9x nem megfelelő telepítése is táplálta a tévhitet hogy a Win98SE is instabil. Pedig ha egy BX- re feltesszük rögtön látni hogy nem az (mondjuk P2, P-III- ra akkoriban kevesebb embernek volt pénze), tehát nem oprendszer gond, hanem más szoftver/driver, esetleg az akkoriban gyakori kétes minőségű hardverkomponensek.
-
-
-
-
Kíváncsi lettem, még nem raktam el a lapot, gyorsan meg tudtam nézni "E" végű az enyém is, legalábbis a tavaly vásárolt rev1.03- as. A másik gépben van, asszem 1.04 vagy 5??, majd megnézem azt is ha blogolva lesz, asztal alatti nagytoronyban van, most bajos lenne kiemelni.
-
válasz DarthSun #69293 üzenetére
Nem is tudom miért mentem ki a próbapadhoz megnézni, ezen a fotón jól látszik a chip-felirat.
-
válasz snake1977 #69294 üzenetére
Óvatosan kérdezem, mert gyakorlott felhasználó vagy - CR2032 feszültsége megfelelő ?
Nálam meg az MSI P4 lap a 3GHz- es Northwood- ot 1.6- nak és szorzó unlock- osnak látja, ha beállítom a szorzót, akkor meg 2.2- re hozza. Van 800 és 400 FSB- s is, mindegyikkel szórakozik. A 2.6- ost rendesen kezeli, de az meg nem megy 3.3- at, annyi kellene egy összevetéshez.
-
válasz snake1977 #69298 üzenetére
"Szakértő" , csak részben, főleg az SB fővonalat ismerem, később meg bekapcsolódtam a GUS táborba is. Azonban kiderült hogy pár dologról nem is tudtam, melyekhez néhány kolléga itt jobban ért.
Ezek a kiegészítő kártyák is kimaradtak nekem, a fotódon levőről is csak tippelni tudok. Csatlakozóban ott figyel a midi in-out, több hangszórós és digitális csatlakozás, fizikailag tehát ad az alaphoz. Hangzásban lövésem sincs, gondolom valami jobbfajta OPL3/4 lehet rajta, esetleg hullámtábla . Érdemes kipróbálni csak a 744- et, aztán összevetni az interface kártyával.[ Szerkesztve ]
-
válasz envagyok #69300 üzenetére
Ilyen pontos időkre képtelen lennék visszaemlékezni, de utánanéztél. Én inkább időfüggetlenül nézem a felhasználhatóságot konfig-konfig ellen.
- a "nagy lyuk" is gondolom a tervezés/tesztelés/kihozatal eredménye
- P4 vs Tualatin. Tuát régebben teszteltem, ahogy nézem az 1266- os 1400- ra tuningolva éri el a 423- as RDRAM- os + 1.9- es proci teljesítményét, a 423- as tesztje újabb keletű, azt már blogoltam. Ha így nézem és 1400@1600 Tuát teszek az 1266@1400 helyére, akkor elvileg lenyomja 2GHz- es Villát is
- Thunderbird Athlon futólag tesztelve, jól megy, de szeret kiégni a mag (régebben volt, kiégett, hűtés jó volt sztem, mostani példánnyal vigyázok)
- a 100MHz FSB- s Copper szépen megy 1GHz- en, meg még 1.1- en is sztem csak a teszt idején pont nem volt 133MHz- es BX ready RAM kéznél, a használt 100- asok dícsérete hogy még éppen viszik a 133- at, 7.5x szorzóval így 1GHz
- a korai GeForce- okból nálam csak 2MX/(4MX)- ek vannak, teljesértékű sima, GeForce2Ti, meg a testvérei nincsenek, nehéz beszerezni, amikor meg láttam, pont nem volt időm foglalkozni vele. GeForce3-4- ekkel helyettesítem, a korhűséget nem betonozom be, bár ez már köztudott, csak ismételgetem , de itt konkrétan amiatt hogy GeForce256- ra nem is költenék, teljesítménye kicsi egy Ti4200- hoz képest, ellenben drága, ritka. Esetleg ha bagóért vagy ingyen utánam dobnák, akkor kipróbálnámA 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz snake1977 #69304 üzenetére
Igen.
SBPCI128 - driver hozzá
SB Live, SB0100, SB0220 - ezek pedig evvel a driverrelManual van hozzájuk, az alapján a legtöbb alaplapban működnek is DOS alatt, de van néhány kivétel. Amire figyelni kell hogy a kártya kapjon egy bázis IRQ- t (9,10,11), ha ez ok, akkor az emulátor hozzárendeli az alap DOS erőforrásokat (220,5,1,5(7),330), a legtöbb játék szól is. Gond annyi hogy igényli az EMS memóriát (EMM386 betöltése kell), tehát az a játék/prg ami fúj az EMS- re el sem indul, de itt is van kivétel, van amelyik ennek ellenére is megy. A könytárszerkezetre is ügyelni kell, az emulátor (sbinit.com) és maga a konfig file (sbsetup.ini), magában az sbsetup.ini- ben leírt útvonalakon legyen, az .ini fileban manuálisan is szerkesztheted ha mégis eltérne az automata telepítés után. Az Autoexec.txt és a Config.txt fileokban pedig megtalálhatók mely soroknak kell bekerülni az indító fileokba.
-
válasz Bile Demon #69305 üzenetére
Ez sztem jó eredmény, régi lap-régi proci, az is lehet hogy már fáradtabbak az alkatrészek, vagy mittomén..., de nálam is hasonló az Asusban, 2400- ig megy, stabil, utána betonfal. 2315- ön hagytam, ott a fesz, melegedés is elfogadható.
-
válasz Bile Demon #69308 üzenetére
Igen, XP-M. Szerintem ugyanaz a mag, csak gyárilag a Bus speed- et 266- ra tették, de ez persze növelhető a sima Barton szintjére, vagy amennyit bír a konfig. Cserébe a szorzó unlock a könnyítés ami 16.5x- ös max, legalábbis a gyári adatok szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs