Totális káosz a Nokia-jelentés után

A Concorde Call szerint vételre ajánlja a finn mobiltelefon-gyártó részvényeit a UBS és a Citigroup. Előbbi 19, az utóbbi bank viszont csak 16 eurós célárat határozott meg. (A UBS-nél ez 1 euró emelést jelent.) A Citigroup az idei és jövő évi részvényenkénti eredményre (EPS) vonatkozó becslését 0,88-ról 0,96 euróra, illetve 0,97-ről 1,12 euróra emelte. Az UBS elemzésében kiemeli, a Nokia működési marginjai stabilak voltak a negyedik negyedévben, s 2006 végére a profitabilitás javulására számít, a Citigroup elemzője pedig a növekvő globális kereslettel és a bejelentett részvény-visszavásárlások hatásával indokolta döntését.

Hirdetés

Teljesen ellentétes véleményen van a Morgan Stanley elemzője, aki a Nokia piaci részesedésének csökkenésére számít, ezért 11 eurós célárfolyam mellett eladásra javasolja a Nokia-papírokat. Ezzel párhuzamosan a WestLB 1,05 euróról 1,03 euróra mérsékelte az EPS-prognózisát, és 14 eurós célárat és a Nokia-részvények számának csökkentését javasolja a befektetőknek.

A JP Morgan elemzése a két véglet között helyezkedik el: a bank szakértője szerint darabszámban jelentősek voltak az eladások, ám az ehhez társuló alacsonyabb átlagos ár és margin miatt az eredmény csak a várakozásoknak megfelelően alakult. Így a JP Morgan 14 euró céárfolyamot határozott meg és semleges minősítéssel látta el a Nokia-papírokat.

Emlékezetes, a finn mobilóriás néhány napja tette közzé negyedik negyedéves eredményét, amely szerint kismértékben csökkent nettó nyereség. A mobilkészülék-gyártó üzletág javította ugyan eredményét, de ez főként a feltörekvő piacokon tapasztalható keresletnövekedésnek köszönhető, ahol elsősorban az olcsóbb készülékek népszerűek. Emiatt romlott az üzletág nyereségrátája, így a jól teljesítő multimédiás üzletággal együtt is kevésbé tudta ellensúlyozni egyebek között a hálózati eszközöket gyártó üzletág gyengélkedését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

  • Programozz Nokiát, és nyerj!

    A mobil távközlés területén használható alkalmazások fejlesztésére országos szintű programozóversenyt hirdetett a Nokia.

Előzmények

Hirdetés